嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Re: 黑蔗糖沖涼真係掂!

真係好難買到黑庶糖,我係街市買左一些散裝的,黑黑地.用左4日.感覺上,bb好似皮膚幼滑左,濕疹好d.但又吾知係未真.仲有2片,我想用埋先.不過真係買吾到黑庶糖啦...

洋房

囡囡細個時出過全身紅點,看醫生食藥擦膏藥搅了好耐,食中藥清胎毒未見好.一個同係遊樂場玩的媽咪介紹了一膏藥,搽了兩日就見好轉,冇再出,不過冇問醫生,唔知有冇副作用.
深圳出 三九醫藥股份有限公司
999 皮炎平軟膏(外)
不要搅錯出品公司

男爵府

Oilatum 可以搽面。

Sorry 遲左覆,因為囡囡有 d 狀況,好擔心。

有冇媽咪知道邊位兒科醫生可以照埋超聲波?謝謝!

winniepoon 寫道:
To 咕怪媽媽,

Thanks for your sharing ah..想問一下"愛麗他 Oilatum"可唔可以搽在塊臉上ga,因為我個囡囡D濕疹主要生在臉上. Thanks again!!

男爵府

呢隻藥我自己平時都有用,真係好正。不過未比 bb 用過。
yuyucat 寫道:
囡囡細個時出過全身紅點,看醫生食藥擦膏藥搅了好耐,食中藥清胎毒未見好.一個同係遊樂場玩的媽咪介紹了一膏藥,搽了兩日就見好轉,冇再出,不過冇問醫生,唔知有冇副作用.
深圳出 三九醫藥股份有限公司
999 皮炎平軟膏(外)
不要搅錯出品公司

男爵府

我都買唔到黑片糖,暫時用住普通片糖試一下先. 另外,我想問下你地係用邊隻沐浴露同BB沖涼ga? 我依家就用緊Johnson Baby,唸住試完片糖沖涼同佢轉隻滋潤d嘅沐浴露. Thanks for sharing!!

男爵府

Oilatum - 都係同一個醫生介紹。

民房

見到有d mama好心急, 我都想幫下你地.
我bb塊面成日都紅紅地鞋鞋地, 有時兩邊都紅晒, 有時會出血添,我曾經試過用金銀花幫佢,但一點用都冇.好彩去一間葯材舖, 個阿伯勁推薦雙妹mark,開始都懷疑, 但諗下試下都好, 結果係正!!擦一次就見效, 兩日就無晒紅點lu.依家bb皮膚滑lulu. 如果你個bb都係甘,建議你試下.

子爵府

我今日在屈記買了一盒愛麗她潤膚膏,裡面有兩支.請問是這個嗎?沒有藥膏賣喎.但我看instruction,它是寫塗於患處,難道潤膚膏不能全身都塗的嗎?所以我懷疑它是藥膏.對嗎?

男爵府

啱架喇,係呢隻,愛麗他潤膚膏有兩隻包裝,泵裝同盒裝,盒裝係 40Gx2枝。泵裝好少藥房入貨,好難買。

它是不含油脂的水質潤膚膏,可以全身搽,搽面都得。最好係沖完涼抹身前搽一遍,再用毛巾印乾,鎖水效果更佳。

洋房

我mui mui 面仔同頸位都有d 紅色粒粒(我有d friend就話果d 係熱痱),如果熱、佢扭計大汗都會多d,而 且會走位的,問過醫生就話敏感o者,唔使理,一陣就無事。
我媽媽用過金銀花煲水同佢沖涼抹面(我o地將金銀花放o向煲中藥o既煲加滿水,煲滾攤凍加熱水),稍有好轉,但未能徹底改善。
唔知用黑蔗糖沖涼得唔得﹖總之熱親焗親d 粒粒就出來啦
Mui Mui 在9/6/04出世了,重3.21kg :-P 18/6--3.25kg 26/6--3.43kg 5/7--4kg 14/7--4.14kg 5/8--5kg 17/8--5.5kg 22/9--6.12kg 12/10--6.54kg 4/12--8.10kg 16/2--8.67kg welcome to mui mui's little world ;-)

男爵府

我覺得唔肯定係濕疹最好就唔好亂試,因為熱痱同濕疹的治療係剛好相反的。熱痱用的熱痱水或花露水,都係有揮發性,令皮膚乾爽。而濕疹最忌皮膚乾。

子爵府

你們有沒有聽過"豬油膏"?政府醫生都用這隻給濕疹BB用的.聽說很有效.

大宅

首頁

尾頁

跳至