嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

黑蔗糖沖涼真係掂!

話說早排有媽咪響度討論用黑蔗糖沖涼醫濕疹,我睇到的時候我bb的濕疹已經好得778,所以當時冇試到。

上星期六,見 bb手臂仔鞋鞋地,有少少粒粒,好似又來囉喎,咪拿拿林扑去買黑蔗糖,叫工人每日用一片煲水比 bb 沖涼。沖左一日,d 粒粒即刻冇晒,以為撞彩唧,叫工人繼續每日一片。到尋日,剛好一星期,我問返工人覺得效果點,工人話好好,bb 皮膚潤左,同佢搽 cream 都明顯覺得滑溜 d 。

我自己睇返,bb d 皮膚真係好有光澤,一 d 都唔鞋。

真係要多謝 bk mum同 bk 網,比我響度學到咁多野。
:lol:

大宅

Re: 黑蔗糖沖涼真係掂!

Hi 咕怪媽媽,

After bath with baby, do you need to 過 水? I mean if not, will baby's sink sticky? Please advise.
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

洋房

我都想知駛唔駛過水? 喺超市或雜貨舖有得賣, ? 佢同沖涼水o既比例係用幾多?好多問題 請指教

男爵府

1) 不使過水,照平常咁抺返乾身就得。我就會如常幫 bb 搽返 d cream (愛麗她 - 之前睇濕疹醫生介紹的)。

2) 呢度的媽咪教用兩片,我怕 chi 立立,所以只用一片。放落大煲湯煲度,當然要事前洗到好乾淨,冇一滴油先啦。煲一大滿煲水,再攤返涷 - bk 的媽咪教,唔好溝生水,所以要就咁攤涷。如果一煲唔多夠,我會偷懶少少,響熱水壼度加熱水,或者用熱水爐最高溫加 d 水落去,總之就唔好就咁加水喉水。攤到溫度合適,就咁洗埋頭沖埋涼。

不使再加 bath oil ,除非果日bb 出過街好大汗。

d 片糖水黑黑地,睇落好似好容,我試過味,只係好少好少甜,幾乎食唔出咁滯。

我今日放假響屋企,自己幫 bb 沖涼,沖完摸下佢,真係好爽好滑,一 d 都冇 立。

3) 黒片糖我響 百 x 買,$6一包,啱啱好7 片。街邊雜貨舖都有得買,不過我就唔敢幫襯 - 你知啦,大陸咁多假野,博唔過。

大宅

thanks lot for your advise 咕怪媽媽
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

洋房

多謝指教,唔知比口水"yip"到紅紅地, 起咗少少粒粒啱唔啱用呢?

大宅

Hi, 咕怪媽媽, thank you for your sharing. Before the question was asked by me. My daughter already take this suger bath near two week, but still not so better.一天熱就紅番,周身"wear"
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

男爵府

sukiooo,

我諗您要比多少少恒心,可能我囡囡果 d 係比較輕微同埋一有少少跡像我就用片糖水。仲有,之前佢睇醫生時,醫生教一定要保持佢的皮膚滋潤,所以日常我都用愛麗她 cream 同佢搽全身。

通常沖完涼未抺身先搽一次 (cream 的說明書話咁樣會鎖到身體的水份),夜晚臨瞓搽手仔腳仔頸仔等外露的地方一次 (因為瞓教會開冷氣),朝早起身又響外露的地方搽多次。如果好似而家咁,有返發的跡象,工人就會響上下午另外各搽多一次。

仲有,比 bb 飲多 d 水都有幫助。呢樣我就好好彩,我囡囡本身都好鍾意飲水,唔使迫。

咪灰心,加油!祝您囡囡早日好返!

禁止訪問

男爵府

rleung,

我都係響呢度學到好多野,所以特別有歸屬感。 - 唔好笑我肉麻

自己響度受過別人的恩,都希望能有所回報。

別墅

咁唔知大人咁冲凉會唔會滑d呢!
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

男爵府

我有朋友做娛樂圈,佢好多年前就講過,話某個出晒名皮膚靚的女星,就係用片糖沖涼的!

不過我自己就未試過~

大宅

My baby boy got skin problem since 4 months, he is breast feeded.

I've tried "emulsifying ointment" for 4 months and "oilatum" for 1 month. No use!!!

I start using 黑蔗糖 2.5 weeks ago the same as the method by 咕怪媽媽. His skin seems better. But I buy "Tai Koo" cane sugar instead.

Thanks so much 咕怪媽媽. I read your message here and try your method.

Be patient to all mamy using cane sugar to bath!

水晶宮

2024年龍年勳章

咕怪媽咪

我想再問清楚一點 :

就咁用"糖水"沖 ?? 完全唔駛用沖涼液 ?? 如果今日出左一身汗, 係未先用沖涼液, 沖乾淨再用 "糖水"過一次 ? 抑或將沖涼液加入"糖水" 一齊 ??

Thanks
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

咕怪媽媽,

好多謝你的分享, 等我都試下用呢個方法同囡囡沖涼先, 因為我最近發現佢都有小小粒粒出現係大肶 (d粒粒無色無紅), 雖然唔知呢d算唔算係濕疹, 但我都想試下呢個方法, anyway, 再一次多謝你的分享 :-P :-P

男爵府

Rita,

係就咁用糖水沖,仲洗埋頭,完全唔落沖涼液。如果果日出過街出過汗,我就會滴幾滴 bath oil 落糖水度,同樣唔使過水。

因為之前未用糖水的時候,醫生同健康院姑娘都係咁教,將 d 沖涼液加埋落水一齊沖,唔使過水的。

Tippy,

我囡囡濕疹初起,都係咁架,d 粒粒不紅不痛不癢,響大比外側。不過醫生話係濕疹喎。

祝你 bb 快 d 好返啦。

水晶宮

2024年龍年勳章

咕怪媽咪

明白 !!唔該哂 !!!

伯爵府

好媽媽勳章

咕怪媽咪,

唔好意思, 我想問下黑蔗糖係咪即係片裝蔗糖, 因為我岩岩落百x問, o個個人話即係片裝蔗糖喎(英文我見係啡蔗糖), 我買左, ok嗎? 因為亞女呢兩日起, 我想試下. 唔該晒.

男爵府

唔好意思,我都唔係好識分。但我知片糖有 d 係黃色的,有 d係黑色的 (比較少見)。之前教我果 d 媽咪話係要黑色果隻,所以我就淨係買黑色果隻。我而家用緊的黑片糖都係響 百 x 買的,係真係好深色,唔係啡色。

啡色的我未試過~~~

Sorry。

水晶宮

2024年龍年勳章

我在惠康買, 太古牌, 係深啡色的

首頁

尾頁

跳至