親子旅遊

跳至

首頁
12345...20

尾頁

珍珠宮

這個暑假, 我們一家又出動了! 這次的目的地是澳洲黃金海岸 (11天9夜) + 星馬 (5天4夜).
這帖子是分享黃金海岸遊的部分, 稍後如有時間, 會另帖再分享星馬的部分.
促成這次旅遊, 全因去年6月的一時衝動, 買了一張超特價的 Gold Coast 單程機票. 買機票的一刻, 並沒有任何概念, 要感謝這裡 JM 的分享及回應 (特別鳴謝 Kirsten, brima, Hellokitty), 令我這趟旅程順利而圓滿地完成, 而且開心好玩, 感謝+感恩!

在此, 要回饋一下 BK, 細緻地分享一下了. 此帖子會分以下部分, 我會逐一用心去寫, 期望對一眾計劃去Gold Coast 的 JM, 有點參考價值. (為方便大家查看資料, 已在每篇加上超連結了! )

1. 開支篇 (Post #1)
2. 天氣篇 (Post #5)
3. 行程篇 (Post #7)
4. 機票篇 (Post #9)
5. 住宿篇 (Post #26)
6. 交通篇 (Post #29)
7. 飲食篇 (Post #90)
8. 購物篇 (Post #100) 9. 玩樂篇
10. 其他

1. 開支篇

很多JM都說去澳洲洗費不輕, 但這次, 我們一家四口 (三大一小), 11日9夜全程洗費, 不包購物, 只是 $49,666! 誰說去澳洲一定貴?! 這次旅遊支出如下:

(1) 機票: $17741
(2) 住宿: $10044
(3) 交通: $1439
(4) 景點/門票/當地旅行團: $12967
(5) 飲食: $6678
(6) 其他: $797

一家四口總支出: $49666

(哇卡卡! 原來之前一直計多左機票價錢, 而家寫 POST 再計多次, 要修正一下, 仲平左! 哈哈 )

Cheuk2012    發表於 17-12-2 21:46
Kirsten    發表於 16-4-23 19:50

珍珠宮

ahmi 發表於 19-6-23 14:33
請問你住一晚Oreilly Retreat, 你參加邊個local tour 可以drop off 同第二日pick up 你地返GC?可以分享给我 ...

我報吃喝玩樂

男爵府

請問你住一晚Oreilly Retreat, 你參加邊個local tour 可以drop off 同第二日pick up 你地返GC?可以分享给我嗎?如不方便,pm也可。謝謝。

珍珠宮

manyinsum 發表於 19-6-17 11:13
KUL-OOL嘛,一程,$27xx都算平了

男爵府

MissMaMa 發表於 19-6-17 11:11
我就係見到單程$500幾,我以為你來回,冇可能2000幾4個人咁平。

KUL-OOL嘛,一程,$27xx都算平了

珍珠宮

manyinsum 發表於 19-6-17 11:09
係呀,未決定回程邊到返

我就係見到單程$500幾,我以為你來回,冇可能2000幾4個人咁平。

男爵府

MissMaMa 發表於 19-6-17 11:09
你買單程?

係呀,未決定回程邊到返

珍珠宮

manyinsum 發表於 19-6-17 11:08
8月單程KUL-OOL, 個價係$5xx,加加下就$27xx埋單

你買單程?

男爵府

MissMaMa 發表於 19-6-17 11:05
邊日?

8月單程KUL-OOL, 個價係$5xx,加加下就$27xx埋單

珍珠宮

manyinsum 發表於 19-6-17 10:44
買了2大2小,一件25kg行李,每人一個餐+雪糕,共$27xx

邊日?

男爵府

MissMaMa 發表於 19-6-17 10:19
我知係KUL--OOL,但有咁平?我見去程要$500幾,回程$800幾

買了2大2小,一件25kg行李,每人一個餐+雪糕,共$27xx

珍珠宮

manyinsum 發表於 19-6-17 09:02
HKD, 係KUL-OOL, 未計香港去KUL

我知係KUL--OOL,但有咁平?我見去程要$500幾,回程$800幾

男爵府

MissMaMa 發表於 19-6-17 06:13
$2000幾四個人咁平?睇清楚價錢係咪馬幣

HKD, 係KUL-OOL, 未計香港去KUL

珍珠宮

manyinsum 發表於 19-6-17 02:01
而家AirAsia promo 明年8月KL去GC, 2大2小 $2xxx,包25kg行李,4個餐,好吸引

$2000幾四個人咁平?睇清楚價錢係咪馬幣

男爵府

而家AirAsia promo 明年8月KL去GC, 2大2小 $2xxx,包25kg行李,4個餐,好吸引

但香港去KL嗰程仲貴。。。好唔好買左KL去GC嗰程先呢

珍珠宮

coney 發表於 19-4-17 14:21
MISSMAMA,

佔舉例而已,不限電子產品。我上次買衣服同太陽眼鏡,有得退。

男爵府

MissMaMa 發表於 19-4-17 12:36

唔使客氣,玩得開心d。

MISSMAMA,

Thank you for the useful link!

Quoted:

"If you’ve been in Australia on holiday or are a resident leaving for an extended period, you may be able to claim back the Australian GST you have paid on your large purchases. That laptop or camera, electronics goods, surfboard or expensive shoes which cost you over AUD300, or a combination of less expensive items purchased from the same store totalling AUD300 may be eligible."

如果我只買HONEY, SUPPLEMENT....吾係買電子野或相機,又過AUD300, 咁可以申請GST REFUND嗎?

珍珠宮

coney 發表於 19-4-17 12:03
MISSMAMA,

你的油雞很精彩, 我學到很多野. THANK YOU!

唔使客氣,玩得開心d。
TRS 要入左禁區先,你睇下呢篇:

https://econo####ler.com/claiming-your-gst-refund-as-you-leave-australia/

哎呀,條link自動Block 左 xxxx左的是

economy traveller

UGG好似有另一些產品,但我主要都係買靴,所以都冇特別留意。

男爵府

MissMaMa 發表於 15-9-20 13:01
8. 購物篇

先看看此行的戰利品, 哇卡卡! (利申: 平時我去旅行, 絕少買這麼多東西, 去台 ...

MISSMAMA,

你的油雞很精彩, 我學到很多野. THANK YOU!

想問, Gold Coast Airport 的 Tourist Refund Scheme Counter (早上7:00 開), 係吾係一定要入左禁區先做到GST REFUND? 因為我係7點機.

UGG係吾係只有靴?

TKS SO MUCH!

我明天出發啦, YEAH!

珍珠宮

沙比仔 發表於 19-4-15 15:01
請問可以去到先係吃喝玩樂度買樂園票同join local tour嗎?還是要係香港訂好
...

樂園門票不在吃喝玩樂買,我join tour,因為行程比較特別,有一些special request ,所以在香港已訂好

首頁
12345...20

尾頁

跳至