婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

水晶宮

回覆:dashtang01 的帖子

我唔會開口、搵兩三萬、慳一千蚊只佔小數目,未至於影響結婚卦、無謂影響感情。

Gillbanana    發表於 15-9-17 12:08

禁止訪問

回覆:未來老公比屋企家用

大宅

引用:我唔會開口、搵兩三萬、慳一千蚊只佔小數目

原帖由 luckybaby2011 於 15-09-17 發表
我唔會開口、搵兩三萬、慳一千蚊只佔小數目,未至於影響結婚卦、無謂影響感情。

...
只是覺得心態的問題. 家用就甘爽手,儲錢結婚就甘求其.可能是我自私左

公爵府

結婚你2人的事,吾應該cut家用。至於架車,係米你本人?如果吾係,仲easy, 話家人要用,吾借。

水晶宮

你又話佢每月儲萬幾蚊辛苦?咁已經好重視結婚啦、唔自覺入錢係你男友問題、無謂搞到伯母。同埋、佢之前無儲蓄?

侯爵府

家用俾得爽手,唔係應該嫁?唔通俾父母既家用要俾到心如刀割先係正常,我覺得儲錢結婚,儲得辛苦先係正常,呢d係自己事,你自己要結婚,做咩要滾搞老人家家用?

未做人老婆,已經要管到男家俾家用,個未來奶奶知,深信都對你印象唔好。。

男爵府

佢唔儲咪唔去咁貴旅行囉,無可能cut家用, 揾3萬都儲唔到幾千,結左婚點算

公爵府

搵2-3萬, (當 2萬5) 交3000元住宿, 比 5000家用, 都仲有17000元.

會 6000元, 仲有 11000元洗, 有咩問題, 有咩原因要cut 人家用?

問題應是您男朋友是否大洗, 有無儲蓄的意慾.

佢家人要佢比, 如佢能力可以, 佢比 - 無問題. 但如果係佢自己攪唔掂仲要充大頭鬼, 係佢自己有問題.

好多時根本係個男仔有問題, 做女朋友就會入晒佢家人的數.....

好好地傾清楚到底佢每月的開支係點樣....

男爵府

你每個月俾多一千佢用

大宅

引用:我覺得你地結婚係你地既事,點解要cut+家用

原帖由 恩庭寶貝 於 15-09-17 發表
我覺得你地結婚係你地既事,點解要cut 家用,搵3萬,儲幾千元都儲唔到?你男友洗左啲錢去邊,想當年結婚,我 ...
找3萬的時候當然無問題,不過唔是每個月都有甘多.無嗰個月男朋友覺得辛苦.

同埋我覺得結婚一人比一半好公道,我希望男朋友願意承擔

關於車,男朋友話因為佢家姐懶

大宅

引用:你每個月俾多一千佢用

原帖由 ZetaGundam 於 15-09-17 發表
你每個月俾多一千佢用
比佢無問題,不過我希望結婚使費佢有份承擔.一人一半我覺得好公平

大宅

引用:結婚你2人的事,吾應該cut家用。至於架車,

原帖由 Bibibut 於 15-09-17 發表
結婚你2人的事,吾應該cut家用。至於架車,係米你本人?如果吾係,仲easy, 話家人要用,吾借。

...
車是我屋企,不過長期我用的

大宅

引用:你又話佢每月儲萬幾蚊辛苦?咁已經好重視結

原帖由 luckybaby2011 於 15-09-17 發表
你又話佢每月儲萬幾蚊辛苦?咁已經好重視結婚啦、唔自覺入錢係你男友問題、無謂搞到伯母。同埋、佢之前無儲 ...
我知道是男朋友問題,所以想佢自覺d

有儲不過上年入伙裝修家電使左好多

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 恩庭寶貝 於 15-09-17 發表我

大宅

引用:家用俾得爽手,唔係應該嫁?唔通俾父母既家

原帖由 lazywife 於 15-09-17 發表
家用俾得爽手,唔係應該嫁?唔通俾父母既家用要俾到心如刀割先係正常,我覺得儲錢結婚,儲得辛苦先係正常, ...
其實佢媽咪講左佢比d家用是幫佢儲,完全唔影響佢老人家平時使費

水晶宮

咁佢媽媽叫幾好、更加不會為一千蚊要得罪男家、你諗下人地媽媽感覺、未入門新抱已經為左一千蚊管住哂只係佔佢人工2,3%咋

大宅

引用:搵2-3萬,+(當+2萬5)++交3000元住宿,+比+500

原帖由 koko2000 於 15-09-17 發表
搵2-3萬, (當 2萬5) 交3000元住宿, 比 5000家用, 都仲有17000元.

會 6000元, 仲有 11000元洗, 有咩問題, ...
我有叫佢列明佢使費

只不過我地自己外面住,有好多開支(電,上網..),之前裝修家電分期,佢屋企人好多保險基金佢都要支持

大宅

引用:咁佢媽媽叫幾好、更加不會為一千蚊要得罪男

咁佢媽媽叫幾好、更加不會為一千蚊要得罪男家、你諗下人地媽媽感覺、未入門新抱已經為左一千蚊管住哂:quiet ...
佢媽咪是好好,只不過想迫男朋友改下自己儲蓄習慣

當然人是好難改

公爵府

回覆 dashtang01 的帖子

我都係自己住左好多年, 一萬元一定夠用.
您同佢一齊住, 大家列好晒家中的開支, 同自己的開支, 您會知道錢去左邊.

錢唔知去左邊, 就叫cut 家用, 仲要cut 得1千, 根本解決唔到問題.

首頁

尾頁

跳至