嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各Mama BB大約11個月既日常schedule 係點架??

我講下我囡囡個Schedule 先~

7:00AM 起身 埋身餵。8:30AM早餐(半塊面包加少少牛油果同幾啖香蕉)。9:30AM-10AM訓前埋身餵(訓半個鐘至一個鐘)。12:00PM 粥仔(最多半碗加幾啖果蓉,有時吾係果蓉就自己咬生果)。2:00PM 訓前飲奶(又係半個鐘至一個鐘)。4:00PM 幾粒星星餅。5:00PM-5:30PM粥仔(最多10零啖+幾啖生果)。6:30PM-7:00PM 訓前餵奶(啜半個鐘至一個鐘)。

夜晚大約會餵1-2次,10分鐘到。

我覺得自己好似餵佢食野食得好密!又覺得佢食得吾多。
佢除左夜晚果餐奶飲得耐,其餘飲10分鐘左右。

大宅

回覆:LittleRascal 的帖子

我仔10個半月,起身一餐奶8安至8安半,兩點食碗半至兩碗粥,下午茶星星餅,有時飲果汁,五點就碗半粥,到七點就半碗,大人食飯時會餵啲飯同魚或者雞比佢食。到十點半或十點就八安到八安半奶。

伯爵府

引用:請問各Mama+BB大約11個月既日常schedule+係

原帖由 LittleRascal 於 15-09-17 發表
請問各Mama BB大約11個月既日常schedule 係點架??
11個月你餵成4次奶有d多。另外星星餅唔需要係屋企俾距食,通常都係留返出街等bb唔會嘈。另外我覺得距每次午睡得30分鐘-60分鐘有d少,個人覺得應該1-1.5個鐘頭,我覺得同你俾距啜訓有關係。

我會盡量將d餐數夾埋,比如你早上埋身完就可以直接俾麵包同牛油果。唔需要等1.5個鐘頭之後。

伯爵府

引用:請問各Mama+BB大約11個月既日常schedule+係

原帖由 LittleRascal 於 15-09-17 發表
同埋11個月仲食1-2次夜奶就唔太好窩,如果好偶然一次都ok,但習慣每晚1-2次我覺得要介夜奶。

大宅

回覆 NATBNATB 的帖子

嘩~佢可以食到咁多粥?我個女食幾啖咋,最多十零啖就收工,你同咩方法或煮咩粥多?我己經煲左D湯,煲粥架喇,肯定D粥有味。食到咁上下佢已經擰頭 同用手撥開!你夜晚有無餵夜奶?同埋一日食兩餐奶?

大宅

回覆 大豬既老婆 的帖子

早上同晏就我吾無比囡囡啜,係抱住佢,rock到佢訓。試過擺低 um佢訓,um吾到喊個幾鐘。佢又好醒訓,我都成日播歌 都係咁。我都想佢可以nap 至少一個鐘:(或者而家我可以做既係skip左早上起身果餐奶。一起身就直接餵固體。
夜晚我都想可以訓耐D,個幾月次前我地未搬 佢可以起過身一次咋~而家搬左可能佢吾secure。同埋又咁岩出牙仔,所以佢近呢半個月起身大約5次。有時我吾餵佢,佢會喊到好大聲,一來怕嘈醒老公,二來 聽到佢喊 又吾忍心,三來我都好眼訓,吾想抱住um。
有咩方法可以介到夜奶?

洋房

多謝分享,學到野

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子早上同晏就我吾無比

原帖由 LittleRascal 於 15-09-18 發表

早上同晏就我吾無比囡囡啜,係抱住佢,rock到佢訓。試過擺低 um佢訓,um吾到喊個 ...
我覺得早上起身個餐奶唔應該skip,埋身食完跟手食早餐就ok。你可以先介左nap前餐奶,距nap醒你先餵距。
夜晚5次實在太多,我覺得最好襯距現在未識行,你狠心同距介夜奶,介左日頭固體應該會好d。

大宅

都可以試下朝早餐奶同固體一齊食。訓前飲奶 係由細到大既習慣,因為囡囡吾啜奶咀,又吾會啜自己手指,更無野攬任訓。佢細細個時已經要啜到訓著,所以真係習慣左。如果要介,係咪真係要忍心D?吾好餵? 我怕我聽到佢喊會衰心軟。不過都可以試下。多謝提點。同埋有咩方法介夜奶?

大宅

回覆 yanyanlee3 的帖子

BB就來11個月,其實我覺得自己餵太多奶喇,佢固體食得好少。

複式洋房

回覆:FTM 全埋身,BB11個月大日常schedule

我B啱啱11個月一日5餐:
8am - 食奶
11:30 - 食10 -12 oz 粥仔
14:00 瞓到三點幾食七安士奶
4㸃幾食水果
18:30-19:00 6-12oz粥仔
21-22:00 7oz奶

我之前全埋都食得好有規律, 你試試調校吓啲時間可能好啲。
加油!

大宅

回覆:FTM 全埋身,BB11個月大日常schedule

BB11個月,三奶兩固
朝早6~7點 7安奶
小睡 1.5~2個鐘
11點 大人碗一碗粥
1點小睡1~1.5小時
3點 7安奶
5點小睡1~1.5小時
7點 大人碗一碗軟飯
10點 7安奶訓覺

當然bb作息唔會日日都咁固定,差半個鐘~45分鐘都可接受,岀牙仔胃口有時唔好我都由佢,食得幾多得幾多

大宅

引用:Quote:原帖由 LittleRascal 於 15-09-17 發

原帖由 大豬既老婆 於 15-09-18 發表
11個月你餵成4次奶有d多。另外星星餅唔需要係屋企俾距食,通常都係留返出街等bb唔會嘈。另外我覺得距每次午 ...
我仔都係訓半個鐘至九個字晏教,夠鐘自己醒

大宅

引用:回覆 NATBNATB 的帖子嘩~佢可以食到咁多粥

原帖由 LittleRascal 於 15-09-18 發表

嘩~佢可以食到咁多粥?我個女食幾啖咋,最多十零啖就收工,你同咩方法或煮咩粥多? ...
我會煲番茄薯仔湯,節瓜粟米瑤柱湯,粟米紅羅白呢啲做湯底煲粥,我覺得你要留意下你小朋友鐘意食咩的,就由個到入手,每個小朋友都唔同,我仔比較鐘意食野,比較大食

大宅

引用:回覆 NATBNATB 的帖子嘩~佢可以食到咁多粥

嘩~佢可以食到咁多粥?我個女食幾啖咋,最多十零啖就收工,你同咩方法或煮咩粥多? ...
我仔滿月已經介左夜奶,到已加要飲夜奶次數少過五次。多數都係半夜醒左唔訓我先開奶比佢。或者你夜晚餐奶比佢啜耐啲,可能唔夠飽要再食

大宅

引用:回覆 大豬既老婆 的帖子早上同晏就我吾無比

早上同晏就我吾無比囡囡啜,係抱住佢,rock到佢訓。試過擺低 um佢訓,um吾到喊個 ...
但我聽其他全母乳媽媽講,bb 半夜喊就會比佢啜住訓當奶咀

大宅

引用:BB11個月,三奶兩固朝早6~7點 7安奶小睡 1

原帖由 fafafac9 於 15-09-18 發表
BB11個月,三奶兩固
朝早6~7點 7安奶
小睡 1.5~2個鐘
你bb 可以有幾次小睡,好好

伯爵府

引用:回覆+大豬既老婆+的帖子都可以試下朝早餐奶

都可以試下朝早餐奶同固體一齊食。訓前飲奶 係由細到大既習慣,因為囡囡吾啜奶咀 ...
其實介夜奶都係要狠心,有d媽咪話就咁由距喊,我就覺得有d陰公,我做法係係床度攬住(記住不是抱起拍距),係距耳邊同距媽咪係度,夜晚唔食奶奶訓覺覺豬喇。當然喊係必定既,咁做只係等距唔好太驚以為媽咪唔要距,我仔就喊左4晚。

日頭嘗試習慣同距係床度訓,講故仔,唔好等距好眼訓先開始,係距未太眼訓就開始係床同距講下故仔,但其實都要預左會喊。

大宅

回覆 siulam102 的帖子

你BB個schedule 幾好wor~我而家都諗住日頭食少餐奶,一來攪到自己好忙,二來真係覺得佢食好少固體。但係有個問題係,囡囡一見到匙羹就會擰頭同用手推開我,佢係肚餓,但又吾會食。亦都試左比佢用手自己拎來食,薯仔果D 好"鞋",佢會噴出來。菜又係噴出來。

大宅

回覆 fafafac9 的帖子

你個schedule 好perfect!你用咩方法令你BB可以食到固體?因為我囡囡食幾啖就收工,人地話用湯煲粥 我又試過,都係食幾啖,比佢拎住食我又試過,佢又係食幾啖,有D菜,肉,感覺"鞋身"吾鐘意都會噴出來。

首頁

尾頁

跳至