嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 TSOIWL 的帖子

你諗住點做吖?

別墅

BK Milk勳章

回覆:FTM 全埋身,BB11個月大日常schedule

我囝11個月大
8am 埋身15 to 30 mins
11am 埋身15 to 30 mins
2pm 固體1碗粥大人碗份量
5pm 麵包 洗白白後埋身5 to 10 mins訓到7 to 8pm
8pm 固體1碗粥大人碗份量
11pm 埋身15 to 30 mins
Around 2am喊醒氹佢訓,喊得太勁至埋身

禁止訪問

引用:請問各Mama BB大約11個月既日常schedule 係

大宅

回覆 Garbiewong 的帖子

你仔仔好西利,食到咁多粥,一碗大人碗係咪即係有兩碗BB碗?

大宅

回覆 guzzia 的帖子

我想問下你係買邊隻yogurt 同cheese? 你係咪mashed apple, blueberry, banana, 跟住mix係yogurt?定係cut them in the small pieces?

而家我cut 左朝早nap 前餐埋身奶,咁囡囡可以食多幾啖粥,BB 碗而家可以食到差吾多一碗。
total daytime 我餵三餐奶同三餐solid。夜晚盡量只餵一餐奶。
等到囡囡過左一歲後我會cut 埋下午nap 前餐奶,或者 比佢用杯飲奶,希望可以盡量食多D固體。

別墅

BK Milk勳章

回覆:LittleRascal 的帖子

係呀!

LittleRascal    發表於 15-9-28 15:03

禁止訪問

引用:回覆 guzzia 的帖子我想問下你係買邊隻yogu

禁止訪問

引用:回覆 guzzia 的帖子我想問下你係買邊隻yogu

大宅

Thanks! 你仔仔朝早係咪食到一盒yogurt?

禁止訪問

引用:回覆 guzzia 的帖子Thanks! 你仔仔朝早係

大宅

Thank you so much!

別墅

LittleRascal 發表於 15-9-17 22:30
請問各Mama BB大約11個月既日常schedule 係點架??
Hi, 我仔仔都係11個月大,我同你既Schedule 幾乎一樣, 不過我臨訓前個餐會俾少少糊加泵奶(3-4安),咁佢通常都可以訓天光, 但我仔食固體食得好好(可以食大半碗爛飯再加生果), 但飲奶埋身一陣就訓, 一係就啜兩啖, 我已經愈泵愈少,一日有時泵得3 安, 我驚佢飲唔夠奶, 我仔而家先得一隻牙, 你囡囡有幾隻呀?

大宅

回覆:FTM 全埋身,BB11個月大日常schedule

囡囡11個月大, schedule 太概係咁

7-8am 起身,埋身,再瞓
9am 起身,玩
11am 扭眼瞓,抱住氹瞓,出咗街就揹住瞓,瞓30min - 1hr
1230-1pm 食稠粥/爛飯,通常白菜撈菜加一條蒸魚,有時肉碎菜粥,有時食魚湯麵或通粉
1-3pm 玩玩玩,洗白白
330pm 埋身,瞓覺,瞓1.5-2hr
530pm 玩玩玩
7pm 第二餐固體,一湊二好忙通常同午餐一樣,條魚或菜會轉
730pm 大人食飯來討吃,會比d白飯粒打發佢走,一路玩玩玩
1030pm 埋身,瞓覺
1230-1am 通常會醒一醒再埋身,認真食,因臨瞓只能食一邊(哥哥食另一邊),可能唔夠,想嗨啜又好,肚餓又好,由佢。半夜有時會醒一兩次,費事嘈醒哥哥,比佢啜2啖算數

大宅

回覆 viffy 的帖子

你囡囡食野好叻吖,囡囡會食面同爛飯,我個囡仲係"杰"粥,不過touch wood 呢幾日食到一碗(BB碗),再加多幾啖水果。夜晚如果囡囡起身兩次餵奶(最後果次如果大約係5點半後,我都會skip左早餐埋身奶)我盡量做緊餵少D奶等佢可以食多D固體。
多謝分享!

大宅

回覆 yui_kuen 的帖子

羨慕你仔仔食固體食得好吖!我就係想埋身少D,想囡囡食多D固體。不過呢幾日我帶左囡囡落樓下泳池食晏同晚餐,可能佢周圍望,都可以食到一碗BB碗。

囡囡係7個月大時出左2隻下面牙,上個月一次過出左5隻,而家上面4隻加下面3隻。佢前排出牙時會咬我,呢個星期咬得更多!前日仲咬損我左邊,痛到我餵吾到佢,(因為一直埋身,無pump 過,所以佢吾啜奶樽。)但係我都有用手express出來落sippy cup比佢飲,大約3-4安。

今日我去左睇醫生用左cream, 但係好似無乜用,個損左個位仲大左,好痛!

好奇問下,你仔仔識吾識行?我囡囡仲未識。

首頁

尾頁

跳至