2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

到而家仲係講緊單字同疊字,11月唔知點面試,好擔心

大宅

回覆樓主:

same here

大宅

引用:same here

原帖由 mumlovebb 於 15-09-20 發表
same here
係囉,都唔知點引佢講野

大宅

回覆:alicelolo 的帖子

Me too, 仲要勁少單字,都吾知掂好。大家有冇同小朋友去做言語評估驗查?

男爵府

試試同bb講多d故事應該有d幫助。大家加油

大宅

引用:試試同bb講多d故事應該有d幫助。大家加油

原帖由 tenkamuteki77 於 15-09-28 發表
試試同bb講多d故事應該有d幫助。大家加油
想同佢講故事時,佢又無耐性,唔知我係咪講得唔好聽呢?

大宅

回覆:8月2日bb仲未講到句子

我仔又係!好驚冇幼稚園收呀!呢排叫好左少少!成日跟人囗水尾!我日日同佢讀書!讀下啲詞語!ABC!數字!等佢講多啲!開多啲聲!

男爵府

可能bb鍾意d生動少少既方法。咁有冇試過用d教學玩具協助吓?

大宅

引用:我仔又係!好驚冇幼稚園收呀!呢排叫好左少

原帖由 smileyan423 於 15-09-28 發表
我仔又係!好驚冇幼稚園收呀!呢排叫好左少少!成日跟人囗水尾!我日日同佢讀書!讀下啲詞語!ABC!數字!等 ...
我未試過讀書呀,有幫忙嗎?

大宅

引用:可能bb鍾意d生動少少既方法。咁有冇試過用d

原帖由 tenkamuteki77 於 15-09-28 發表

可能bb鍾意d生動少少既方法。咁有冇試過用d教學玩具協 ...
我就咁照書講,可能唔夠生動

大宅

其實我自己覺得有少少幫助!起碼跟住你講肯開聲先!開頭讀既時候啲音係冇咁正架!讀多幾次就會見佢有進步!我仔依家成日追住我要讀!我有時會揾埋啲字咭同佢讀!你試下!

大宅

引用:其實我自己覺得有少少幫助!起碼跟住你講肯

原帖由 smileyan423 於 15-09-28 發表
其實我自己覺得有少少幫助!起碼跟住你講肯開聲先!開頭讀既時候啲音係冇咁正架!讀多幾次就會見佢有進步! ...
好,等我都試下先,謝謝分享

大宅

回覆:8月2日bb仲未講到句子

我阿女都係8月2日呀!
我會成日同佢講故仔,同佢傾計(就算佢唔識聽都照講)!
講多幾次咁佢就會試下跟你講野,加油

大宅

引用:我阿女都係8月2日呀!我會成日同佢講故仔,

原帖由 Po_yee 於 15-10-05 發表
我阿女都係8月2日呀!
我會成日同佢講故仔,同佢傾計(就算佢唔識聽都照講)!
講多幾次咁佢就會試下跟你講 ...
咁佢而家講到幾多野呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+Po_yee+於+15-10-05+發表我阿

原帖由 alicelolo 於 15-10-05 發表
咁佢而家講到幾多野呀?

佢同我地講野都係句子咁
完全表達到意思
Eg:xx(佢個名)肚餓呀,要食通粉
Xx眼訓,沖奶奶,入房訓覺
(出門口買餸果陣)買魚,買雞,買菜,帶鎖匙......
等等

我覺得只要同佢傾多啲計,咁學講野就會快好多,加油💪🏻💪🏻

大宅

引用:Quote:原帖由 alicelolo 於 15-10-05 發表

原帖由 Po_yee 於 15-10-05 發表
佢同我地講野都係句子咁
完全表達到意思
Eg:心渝(佢個名)肚餓呀,要食通粉
唔該晒你呀

男爵府

我仔都係, 814BB, 而家都係未識講句子, 但踏入兩歲開始就講多左野, 但似乎都未夠, 顏色識分但唔識講, 我而家平常心啦, 大不了響番而家讀緊既幼兒園直上K1

大宅

引用:我仔都係, 814BB, 而家都係未識講句子, 但

原帖由 PrettyPC 於 15-10-07 發表
我仔都係, 814BB, 而家都係未識講句子, 但踏入兩歲開始就講多左野, 但似乎都未夠, 顏色識分但唔識講, 我而 ...
我囡囡未識分顏色

複式洋房

每日教bb兩至三樣嘢,(如姓名、顏色、形狀等,最好同一類),不停重複同佢講,又問下佢,等佢回答。第二日又重複問第一日教過的嘢,再教一至兩樣新嘢,第三日又重複問第一、二日教過的嘢,再教一至兩樣新嘢。如此類推。我用這方法教我b一星期識晒全部人名包括自己,爸媽,公婆,爺嫲,舅父一家,姨媽一家,伯父一家,十幾個人的全名。而家間中問佢都答啱。俾心機慢慢教就可以了。如何佢唔講唔緊要的,一樣照教,教下教下佢就會講。句子都係一樣,你同佢慢慢講全句,講下講下就會跟你講。如果佢要你攞嘢,一定要佢講左先俾(如唔該媽媽幫我攞積木),好快就會講了。

大宅

ying.mama 發表於 15-10-7 23:46
每日教bb兩至三樣嘢,(如姓名、顏色、形狀等,最好同一類),不停重複同佢講,又問下佢,等佢回答。第二日又 ...
唔該晒你, 我發覺我而家講咩, 有時佢會跟住講, 不過係一兩個字果d, 例如:食飯, 唱歌, 唔該, 但食飯, 發唔到食字既音, 唔該發唔到唔字既音, 始終有d音係發唔到

首頁

尾頁

跳至