嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問你呢三款湯份量要落幾多? 而家仲有得買新鮮淮山嗎? tks!
-carrot +新鮮淮山(or potato)+雞/豬=湯,
-冬爪+新鮮淮山(or potato)+雞/豬=湯,
-新鮮淮山(or potato)+節瓜+魚=湯,
原文章由 Schaefer 於 08-7-22 03:45 發表
我之前又係同大家一样餵倒忟晒,所以都post過嚟問其他mami,
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1616931&extra=page%3D2
同埋我又帶個B去問過医生,佢話baby1-2歲之間都成日係咁架啦,detail請睇上面條l ...

子爵府

我前日買到水餃皮啦
仲學你咁整左俾囝囝食
佢都食晒
如果日日係咁就好囉!
不過我加左太多水搞到d水餃皮爛晒..賣相好唔得..但味道就好正!
等我下次又試下煲你介紹既湯先
tks!
原文章由 adalmc 於 08-7-22 13:36 發表
雲吞皮都可以.
白菜牛鰍豆腐湯
黃豆金華火腿津白湯
番茄牛肉芽菜湯
清補涼湯

禁止發言

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個囡都係唔多鐘意食粥,我都想知係邊可以買到新鮮淮山or淮山粉,希望佢開胃d啦。

原文章由 Jomei 於 08-7-24 23:16 發表
請問你呢三款湯份量要落幾多? 而家仲有得買新鮮淮山嗎? tks!
-carrot +新鮮淮山(or potato)+雞/豬=湯,
-冬爪+新鮮淮山(or potato)+雞/豬=湯,
-新鮮淮山(or potato)+節瓜+魚=湯,
...

男爵府

原文章由 Jomei 於 08-7-7 13:12 發表
每日一到午餐晚餐時間對住個囝真係好勞氣
佢好似對食野完全無興趣
每次餵佢食飯佢就喊住話唔食
整個食飯過程佢就又喊又發老脾加走來走去又吐飯
今日我忍唔住打左佢..而家我個心好痛..
真唔明點解個囝會咁...
我真唔知點算好 ...

我個仔都係一樣, 咩新野都唔肯試, 試左都lur番出黎. 佢依家仲係食粥仔, 唔係好肯食飯, 除左用黎煲粥過d肉碎之外,所有肉類都未食過. 次次餵佢食飯都好勞氣, 打佢唔係, 鬧佢又唔係,完全冇哂辦法.

大宅

我重以為淨係得我個仔唔肯食 tim... 我個仔呢排又係呀, 一放佢落 high chair, 佢知要食嘢, 就即刻拎轉面, 開始餵既時候重要係用手掩護個嘴...!

我個仔就來 18 mths 大啦, 都叫做肯食, average 每次都食到有一碗粥, 但係我知佢食到好悶. 我想開始比佢食大人飯 (林 d 既), 但係佢得0個幾只 teeth, 真係驚佢借啃親, 都唔知點好?!

我都想知新鮮淮山邊度有得賣.

謝謝...!-

大宅

原文章由 Schaefer 於 08-7-22 03:45 發表
我之前又係同大家一样餵倒忟晒,所以都post過嚟問其他mami,
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1616931&extra=page%3D2
同埋我又帶個B去問過医生,佢話baby1-2歲之間都成日係咁架啦,detail請睇上面條l ...

我見你0係新鮮淮山後面都會 bracket 'or potato', 係唔係即係話淮山既效用同 potato 一樣呀?

別墅

新鮮淮山係街市菜檔有得買.

原文章由 cowkingb 於 08-8-28 16:21 發表
我重以為淨係得我個仔唔肯食 tim... 我個仔呢排又係呀, 一放佢落 high chair, 佢知要食嘢, 就即刻拎轉面, 開始餵既時候重要係用手掩護個嘴...!

我個仔就來 18 mths 大啦, 都叫做肯食, average 每次都食到有一碗粥, ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 adalmc 於 08-8-29 15:20 發表
新鮮淮山係街市菜檔有得買.

我想問新鮮淮山放係雪櫃可以放幾耐架,因為每次都係用少少,一條好似要食好耐先食得晒。

別墅

我同菜檔d人熟, 所以我每次都係買少少, 我唔知可以放幾耐, 如果真係要買一條, 你可以用嚟煲湯或淮山炆雞.

原文章由 sjlam 於 08-9-9 15:26 發表

我想問新鮮淮山放係雪櫃可以放幾耐架,因為每次都係用少少,一條好似要食好耐先食得晒。

子爵府

淮山粉在一田點點綠有得買, $50 一包, 好大包, !

複式洋房

我個女10個月喇都係咩都唔食, 蕃茄, 雞,豬,薯容,南瓜..... 不過加左鹽既搖柱粥佢就會食2啖, 加左監好似唔係甘好架, 如果你地有甘既情況會點呀? 唔食就算OR 都係加小小俾佢食小小?

首頁

尾頁

跳至