2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

周末通常會帶BB去公園或者政府D小童遊樂場玩. 少不免有D大D既小朋友. 我仔因爲都未識分o羊屬於自己同公家分別. 見到有想玩自然去拿. 有D大D既小朋友就會擋住話"係我既,你唔可以玩". 有D重會推人. 推到仔跌坐係地下喊.呢個時候作爲阿媽點做?

大宅

回覆:BB被人蝦-爭玩大家會點做

我都試過呢d情况,我会叫小己小朋友唔可以爭。但如果佢推跌我个小朋友,我一定会兇佢

大宅

基本上,只要無危險既情況之下,我都係比小朋友自己處理。佢要面對唔同既人和事,要學習點樣處理自己情緒………所以我從不干預。

別墅

我會叫自己個小朋友不要跟人爭,同時也會叫推跌人的小孩不可推人的。

大宅

去公園玩時, 我會睇緊自己個仔,因為有時大D既小朋友真係唔理橫衝直撞, 唯有自己保護佢~

但我最討厭係D小朋友係都要係滑梯擒上去, 我唔介意呢個動作, 但如果已經有小朋友坐係到準備滑, 唔該讓個坐係到既小朋友滑左落去先, 但個小朋友又係都要係下面上黎.......危險既係佢, 唔係坐係到個小朋友LAW~
最離譜係見有D家長教小朋友(under2歲)係滑梯行上去LAW~

至於掙野玩, 始終係同陌生小朋友, 我會教自己小朋友讓人玩先, 如果係識既小朋友,我會等仍地自己解決~

首頁

尾頁

跳至