自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡13年11月出世,原本應該係16年入讀K1,但而家係外國,明年年頭先會返HK,即係會miss左K1申請時間

想問下大家如果我明年返黎幫佢搵學校仲有冇機會搵到K1學位,如果16年N班又通常係幾時申請呢?唔該哂,我好煩惱呀

珍珠宮

回覆 nm_man 的帖子

N同K而家要申請。
讀N同K自己選擇,但有D學校唔收超大B。

子爵府

回覆:究竟N班定K1?

13年出世今年通常報k1係16年開始讀

但年尾出世有人會照報n做超大b,若報k1就做細b

你出年報k1就做超大b了

男爵府

回覆:究竟N班定K1

報讀 16/17 學年嘅 K1或者N班,都係9,10月開始報名,11月就會面試,12月公佈結果,出年(2016)1 月就會註冊留位。你明年才回港,要視乎你報邊區嘅幼稚園而定,你要到時打電話去幼稚園查詢問還有無學位?? 如果無學位,便報 2017/18學年做大 B。
另你如果打算報讀學券幼稚園,便要於9月至11月申請 16/17年學券。

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆 nm_man 的帖子

如真係想16年讀k1, 可唔可以10月中至11中返一返黎香港先?

子爵府

引用:報讀 16/17 學年嘅 K1或者N班,都係9,10月

原帖由 gwash 於 15-09-24 發表
報讀 16/17 學年嘅 K1或者N班,都係9,10月開始報名,11月就會面試,12月公佈結果,出年(2016)1 月就會註冊 ...
申請 學券,是否向幼稚園拿表申請?

男爵府

引用:Quote:原帖由 gwash 於 15-09-24 發表報讀

原帖由 mwye 於 15-09-24 發表
申請 學券,是否向幼稚園拿表申請?
唔係呀,係交向教育署申請架,之前可以係郵局攞申請表

子爵府

引用:Quote:原帖由 mwye 於 15-09-24 發表申請

原帖由 rabbitmic 於 15-09-24 發表
唔係呀,係交向教育署申請架,之前可以係郵局攞申請表
即係我要9月初開始申請學券,然後再報幼稚園?

別墅

回覆:suki2500 的帖子

因為屋企有事,所以最快都係1月先返到HK 所以應該都係報17-18年k1機會大D

伯爵府

其實我覺得你可以返到黎HK,到時問下附近幼稚園仲有無位先再決定,有位咪可以讀K1, 無位咪下年再申請做大B囉,不過都要留意返好似唔係間間幼稚園都收大B

水晶宮

引用:因為屋企有事,所以最快都係1月先返到HK++

原帖由 nm_man 於 15-09-24 發表
因為屋企有事,所以最快都係1月先返到HK 所以應該都係報17-18年k1機會大D

...
其實蛇b出生率較低,你到時返來可睇下學券校公開既剩餘學位,又或者試一啲新校!我有幾個龍b朋友響六月先突然想轉校升K(本來可原校由N直升K) 都搵到(仲要係一間唔錯既學校,又從未伸請過)!唔使太擔心!

男爵府

引用:Quote:原帖由 rabbitmic 於 15-09-24 發表

原帖由 mwye 於 15-09-24 發表
即係我要9月初開始申請學券,然後再報幼稚園?
正確來說,應是同時進行,現在可在學生資助辦事處網頁下載申請表格,然後遞交,約需時8至11個星期處理相關申請,之後佢會掛號寄張學券比你,然後在出年1月向已獲取錄嘅幼稚園遞交學券以作留位之用,詳情你可致電1823查詢或到看學資處網頁。
記住,如果在16/17學年無幼稚園取錄你嘅小朋友,記住要註銷學券,否則你想再申請17/18學券時會有問題。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我虎女當年 11 月尾出世,同佢報咗 K1,無咩嘅,現在在 K3 人堆中,佢似 K2 咁 lor,學嘢無咩追唔上,係食飯比同學少,同份量的話慢過同學好多,仲會食唔晒,同老師傾過,現已調節適當份量
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

引用:Quote:原帖由 mwye 於 15-09-24 發表即係我

原帖由 gwash 於 15-09-24 發表
正確來說,應是同時進行,現在可在學生資助辦事處網頁下載申請表格,然後遞交,約需時8至11個星期處理相關 ...
Thanks

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:究竟N班定K1?

好多學校都有剩位,由其邨校,我覺得可以先申請學卷,上網download 之後寄,回港再check 邊間有位。今年幼稚園會統一註冊,教處會系網站update邊區仲有位,可以到再報。另外,如果報左吾系心儀K1,可以明年再去心儀幼稚園再報名做超大B,吾收就原校升K2,收就repeat k1. 咁就進可攻,退可守。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁咪遲一年讀k1,或者插班讀k2。

別墅

引用:好多學校都有剩位,由其邨校,我覺得可以先

原帖由 0q.cathy 於 15-09-24 發表
好多學校都有剩位,由其邨校,我覺得可以先申請學卷,上網download 之後寄,回港再check 邊間有位。今年幼 ...
唔該哂!咁我申請左學卷先啦。

首頁

尾頁

跳至