自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

旅行喼有時會同人撞款, 我會在喼上做記號 (綁手巾仔), 坐機場巴士亦不會坐上層, 因怕別人拿錯喼, 今次親眼見到別人拿錯喼, 行李架有2個細喼一模一樣, 在我落車前一個站有人落車, 落完開車有人大叫司機有人拿錯喼, 司機立刻停車, 大叫既人最後選擇按行李牌上電話打電話給拿錯喼既人, 我落車見她還未打通電話

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:拿錯喼

其實最好唔用黑色喼,因太多人用同款同色,好易攪錯。我自己屋企冇黑色喼,仲有一定要放個行李牌(入面只填名和電話),真係攞錯都可以搵返。

wcpcelia    發表於 15-9-25 14:13

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

所以我鍾意用d 花碌碌ge公仔喼,仲要唔係大路款果d,響行李帶轉出黎時都容易認d

csnkennis    發表於 15-9-25 14:05
FiFiMa    發表於 15-9-25 12:58

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

大路黑色呢D真係好易玀錯,要習慣CHECK牌,當然都應該盡量留意埋人地

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:愛貓人 的帖子

我必綁兩條行李帶

natjosejim    發表於 15-9-25 14:03

伯爵府

我都一定會綁條手巾仔做記號,再加多個行李牌

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

綁行李帶、加行李牌、貼大張貼紙,
搞到殘殘舊舊,
既唔驚人拎錯,又唔怕賊仔睇中。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

加行李帶同行李牌

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要自己加些特別的記認

男爵府

象牙宮

見萬寧換既喼係最多人用,試過一次去台灣一班機有十個八個好款的,
朋友做導遊都試過幾個客拿錯喼.

我喜歡係手抽位卷絲帶加行李牌及帶,.
真係好多人好盲見同色就攞的.

子爵府

FennieMan 發表於 15-9-25 10:00
其實最好唔用黑色喼,因太多人用同款同色,好易攪錯。我自己屋企冇黑色喼,仲有一定要放個行李牌(入面只填 ...
你講得啱,黑色喼係好易出事 奈何屋企個個喼都係黑色

幾年前,我媽去紐約旅行。因過關用左好耐時間,又被關員問長問短,同時又驚接機嘅朋友等得耐,佢個人就開始心急。佢拎行李時,同機嘅人已經拎得 7788 。我媽一見到個類似嘅黑色喼就拎走,直至...番到屋企先發現開唔到喼

咁佢地又拿拿聲去番機場。職員講,有個男人報告係佢拎錯左我媽個喼,最終咁就交換番。其實我媽個喼裡面裝住左一箱麻雀,搞到個喼好重,但個男人又唔發現個喼重左咁多,唔睇下有冇拎錯嘅

我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

侯爵府

子爵府

回覆 愛貓人 的帖子

我姑仔早幾個月出外旅遊兼探朋友, 其中一件寄倉行李係黑色旅行袋內裝少量衣物及大量海味(送給朋友), 應該都係俾人攞錯左行李, 因行李輸送帶剩低一個跟她的旅行袋類似的行李冇人認領。
根據airline回覆, 果個人有去機場攞返自己件行李, 但佢話冇攞錯別人的行李。

natjosejim    發表於 15-9-25 14:05
FiFiMa    發表於 15-9-25 13:01

男爵府

我都用黑色喼,重係信用咭換,超多人用,我縛左隻5要既公仔落去。

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都會綁絲帶同名牌

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

行李帶
行李帶
行李帶

好重要

PS 我朋友用青蘋果綠喼,冇咁易撞

萬0 之前個米奇超多人用

PS深銀灰色都唔易撞
願身邊人皆有所歸

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我用黑喼(襟污糟嘛),會挷卡通行李帶做記認

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:回覆 愛貓人 的帖子我姑仔早幾個月出外旅遊

原帖由 guigui82 於 15-09-25 發表
回覆 愛貓人 的帖子

我姑仔早幾個月出外旅遊兼探朋友, 其中一件寄倉行李係黑色旅行袋內裝少量衣物及大量海 ...
咁最後拿唔番自己個袋?

大家好,我是子悠~~

首頁

尾頁

跳至