自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然我明白一份錢一份貨,但我發現價錢真的相差很遠。

請問有否過來人分享經驗?因為保險開始support唔到私人機構的收費,但去公立醫院做又不知門路,請指教。謝謝。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:janfion 的帖子

公立要轉介,
我仔兩邊都試過物理治療職業治療兩邊做法公立同私家冇乜分別

大宅

我有轉介信,但是轉介去一間私人機構/診所 (不是私立醫院),不知拿著這樣的轉介信,公立醫院是否接受?

公立醫院要否等很久?

瑪瑙宮

引用:我有轉介信,但是轉介去一間私人機構/診所

原帖由 janfion 於 15-09-25 發表
我有轉介信,但是轉介去一間私人機構/診所 (不是私立醫院),不知拿著這樣的轉介信,公立醫院是否接受?

...
你去政府馬會診所睇醫生。再講你個情況。叫醫生寫轉介信。去你住果區醫院做物理治療。再去醫院約期。

等幾耐?都睇果區full 唔full 。大約個零兩個月度唔定。咁點都排住先啦。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 15-9-25 22:32
你去政府馬會診所睇醫生。再講你個情況。叫醫生寫轉介信。去你住果區醫院做物理治療。再去醫院約期。

等幾 ...

Thanks. 政府馬會診所是否等同健康院街症?

伯爵府

回覆:物理治療的成效 (公立醫院 vs 私人機構)

影響最大成效的,是自己有無勤力練習

有些訓練是教完你,要自己回家每天練,成效與努力絕對有影響!

男爵府

引用:我有轉介信,但是轉介去一間私人機構/診所

...
刚排瑪家烈由政府骨科轉介,排到2016年3月。
排几耐,好在乎医生点様寫,之前試过兩星期後已有得做。
只做过政府的物理治療,覚得麻麻,幇助不大(纯个人意見)

大宅

公立醫院物理治療只接受公立醫療機構轉介,才收政府價,如私家介則收费貴過私人物理治療。

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 15-9-25 22:32

係。以前大多數人都叫健康院。而家叫馬會診所。其實都一樣。但如果冇去睇過。就要拎身份證去診所收費處登記一次。等入左政府診所電腦。先可打電話約期去診所睇醫生。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 janfion 於 15-09-25 發表我

原帖由 super_bb88 於 15-09-25 發表
刚排瑪家烈由政府骨科轉介,排到2016年3月。
排几耐,好在乎医生点様寫,之前試过兩星期後已有得做。
只做 ...
間間都有出入。有人話QE醫院同大埔那打素物理治療部好。將軍澳醫院物理治療部冇咁好。咁真係要去過先知。

男爵府

引用:影響最大成效的,是自己有無勤力練習 有

原帖由 hanbb 於 15-09-25 發表
影響最大成效的,是自己有無勤力練習

有些訓練是教完你,要自己回家每天練,成效與努力絕對有 ...

琥珀宮

畀面勳章

有錢有保險梗係做私家啦

大宅

我睇咗私家先,有次太痛睇急症排咗政府,私家10堂,好咗一半左右,轉睇政府真係進步好快,又教我練習,之後唔痛了!我喺將軍澳醫院睇,讚!

首頁

尾頁

跳至