興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2015打後已經兩年幾,去到今日2017樓市同股市仍然長升長有。樓主有無計錯數?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Mag85 發表於 17-8-26 21:46
2015打後已經兩年幾,去到今日2017樓市同股市仍然長升長有。樓主有無計錯數? ...

請參考我對 Trump 的分析,人為因素只可以推遲損失的發生,但不會讓凶事消失,只會聚能待發,樂觀態度是 16-17 慢慢跌至 2018 終極一跌,最差的情況是 2018 來一次斷崖式大插,之後蕭條幾年。

老實說我不想睇中....

男爵府

fsforth 發表於 17-9-2 09:38
請參考我對 Trump 的分析,人為因素只可以推遲損失的發生,但不會讓凶事消失,只會聚能待發,樂觀態度是 1 ...

樓主,你分析左donald trump,但我一直都好想睇你分析習主席同中國經濟前景!我覺得中國經濟對香港既影響都好深遠!

伯爵府

~phyllis~ 發表於 17-9-6 15:53
樓主,你分析左donald trump,但我一直都好想睇你分析習主席同中國經濟前景!我覺得中國經濟對香港既影響都好 ...

中國高官的出生日期多數不公開,難以計算。

別墅

fsforth 發表於 17-9-2 09:38
請參考我對 Trump 的分析,人為因素只可以推遲損失的發生,但不會讓凶事消失,只會聚能待發,樂觀態度是 1 ...

咁我想問大約會跌幾多,五成,六成?但好多人層樓已供滿,我地又有咩可以做?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

fsforth 發表於 15-9-30 23:31

我發表以下觀點,純屬五行曆法的推論,加上從以前我還替人看命 ...

LM

伯爵府

kingsleylam620 發表於 17-9-7 08:18
咁我想問大約會跌幾多,五成,六成?但好多人層樓已供滿,我地又有咩可以做?
...

經濟角度分析不是本人強項,我只在暦法和八字分析有硏究。

這次的 pattern 跟 1997-98 的死法有分別,當初我以為是差不多 (反正也是死),在再跟老婆討論下,我有少少修正,97 那次是十月開始出事,上上落落至 98 至 99 低處未見低的情況。

而今次我用 「萬事俱備 只欠東風」來形容今年十月,即潛能在但未大爆發,因 2016-2017 五行的金比 98-99 旺得多,就算是跌,嚇一嚇之後冬天又企穩,似是又狼來了但又未咬死人,明年四月起經濟風險極高,這次應該來真的。

別墅

fsforth 發表於 17-9-8 22:57

這次的 pattern 跟 1997-98 的死法有分別,當 ...

即四月後,樓市會好似你講既斷崖性大跌,97咁跌一半?唔好意思,因為樓會大跌好以無咩可能?

伯爵府

kingsleylam620 發表於 17-9-8 23:36
即四月後,樓市會好似你講既斷崖性大跌,97咁跌一半?唔好意思,因為樓會大跌好以無咩可能?
...

估計會差過雷曼,但未去到 98 年的程度。

2018年戊戌年,屬於武鬥和動盪之年,天文地理的應用土虛主地震,土旺而燥者主火山爆發或人為做出類似的場面,而 2018 年屬後者。

以中國近代史為參考對上兩個戊戌年,有約120年前清末的戊戌政變,和 60年前 的大躍進,明年似乎不易安穩度過,至少大家認知的遊戲規則會變。

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

d排北韓局勢緊張令股市有異動,會唔會打得成仗先?如果會咁經濟係會急跌嘅!

別墅

fsforth 發表於 17-9-9 00:34

2018年戊戌年,屬於武鬥和動盪之年,天文地理的應用土虛主地震 ...

咁都無咁驚,雷曼後,香港都好快痊癒,起碼唔會大跌樓價,而令人死,98就真係咁而令人死!

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

這次的 pattern 跟 1997-98 的死法有分別,當 ...

明天四月,係”新曆”四月?

男爵府

樓主,10月既大事主要得19大,會否19大有政策影響到香港?

伯爵府

畀面勳章

2018年戊戌年,屬於武鬥和動盪之年,天文地理的應用土虛主地震 ...

咁我地可以做咩去預備?

伯爵府

咁我要放哂d股票先。等機會入市呀。我成日都覺得18年會跌呀。但跌幾多真係吾知。上次我買樓就04年。希望今次都有機會買多間啦。

大宅

林鄭最新的綠置居以及美國耶倫退下,請問樓主有無update或補充呢?

珍珠宮

回覆樓主:

push
樓主有冇update?

股市不停跌

大宅

回覆樓主:

想知 2018 狗是士,帶什麼飾物可化太歲,

大宅

回覆樓主

請問樓主有無update?北韓嗰邊點收科?

水晶宮

回覆樓主:

人算不如天算

首頁

尾頁

跳至