家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

集人壽,危疾,儲蓄三合一功能

侯爵府

Julywong 發表於 15-10-1 13:37
集人壽,危疾,儲蓄三合一功能

又黎sale野

ellenmaomao    發表於 15-10-29 11:43
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

引用:Quote:Julywong 發表於 15-10-1 13:37 集人

原帖由 SaBB 於 15-10-01 發表
又黎sale野

伯爵府

保險公司是做生意的

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:Julywong 發表於 15-10-1 13:37 集人

原帖由 SaBB 於 15-10-01 發表
又黎sale野

以前交保費者只養一個部門既人
現在交保費者要養三個部門既人

amk650191    發表於 15-10-7 03:24

複式洋房

洋房

ac321 發表於 15-10-1 17:52
以前交保費者只養一個部門既人
現在交保費者要養三個部門既人
...
危疾是為了當大病降臨時提供現金流,呢個時候,你坐緊艇既股票幫到你?定你未供完既樓幫到?就算幫到價位又係咪理想既價錢?家人既生活又維唔維持到?唔好怪我冒犯,其實真係有責任既人先會買。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-1 17:52 以前交

原帖由 kokhin92 於 15-10-03 發表
危疾是為了當大病降臨時提供現金流,呢個時候,你坐緊艇既股票幫到你?定你未供完既樓幫到?就算幫到價位又 ...
無腦既人先會信!
一份保單,要比成邨係保險公司做野既人分錢,靠佢食飯養家、、、、

買左, D錢都比晒保險公司職員出糧,邊到重有錢剩可走去買股票、供樓、養家呀!未有重病,已先餓死老婆仔女啦!

侯爵府

kokhin92 發表於 15-10-3 03:08
危疾是為了當大病降臨時提供現金流,呢個時候,你坐緊艇既股票幫到你?定你未供完既樓幫到?就算幫到價位又 ...

係咪有事即比買左既保額全數我去醫先?比又要自己唸辨法找數,原比癌好多吾包添,有病重要等claim $,等醫生寫信,等agent 幫手重煩。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

所以條款好重要

複式洋房

我唔SALE野

洋房

ac321 發表於 15-10-3 06:50
無腦既人先會信!
一份保單,要比成邨係保險公司做野既人分錢,靠佢食飯養家、、、、
當然啦!保險唔會拎你養家同供樓既錢,再者你識買股票既都唔會無錢養家啦,唔識既咪又係養緊基金佬同證券佬!有咩分別!保險公司係扣除行政開支後,其他既錢都係拎去代客戶投資,專業既投資團隊贏錢定得幾十萬甚至都無既散戶贏錢?

洋房

SaBB 發表於 15-10-3 09:17
係咪有事即比買左既保額全數我去醫先?比又要自己唸辨法找數,原比癌好多吾包添,有病重要等claim $,等醫生 ...
危疾係賠一個lump sum既,你買一百萬就賠一百萬,有醫生證明你患重疾就賠,原位癌醫學上未算癌症,通常女性易患上,一般會賠早期危疾。你講緊既係醫療,係醫院既開支會以實報實銷既方法黎賠,agent呢方面就真係睇你搵唔搵到有責任感架啦!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-3 06:50 無腦既

當然啦!保險唔會拎你養家同供樓既錢,再者你識買股票既都唔會無錢養家啦,唔識既咪又係養緊基金佬同證券佬 ...
買股票, 證券佬食水邊有你地保險佬甘深呀!
最重要,保險佬绝對吾係乜專業既投資團隊,基金佬玩投資,専業過你地保險佬好多!

本來都吾想係樹拆穿你地,不過見你歪理處處,當 bk D C9係白痴,忍吾住都要講:
保险佬係會將客户的投資,交由專業既基金佬去運作,但保险佬會先食你一畢费用,再把餘數交比基金佬。所以係保险公司玩投資,即係等於會比兩 家食價。所以要玩投資但又吾識,直接比基金佬或證卷老玩好過,吾需要比保险佬食多一層!

保險公司係扣除行政開支後,其他既錢都係拎去代客戶投資,但呢畢所謂既行政開支好多,因為保險佬既食水好深,係講緊總數既30%以上(視乎邊隻産品)!即係話,你攞十元出来,保险佬先食你3元,剩7元先交比專業既投資團隊(基金佬)去玩!

聰明既 bk 姐妹,又點會上基金佬當呀!

amk650191    發表於 15-10-7 03:27

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:ac321 的帖子

打錯修改:
聰明既 bk 姐妹,又點會上保險佬當呀!

洋房

ac321 發表於 15-10-3 21:57
買股票, 證券佬食水邊有你地保險佬甘深呀!
最重要,保險佬绝對吾係乜專業既投資團隊,基金佬玩投資,専業 ...
1. 證券佬交易費無肉食,sell到你賭鍋輪就賺,保險公司有好多投資方法,私人銀行買到9%,7%債券,入場費一百萬美元,你地買到ibond好似汁到金咁,世界好大,你所知道既係咪全部?聽下人講係無壞既2. 你講既傭金係第一年收,供成十幾二十年,服務你成世,除番開最低工資都無啦
3. 保險係係你有需要既時候提供現金,花紅係額外送既,等你真係安然度過比番本金你,你比投資顧問既係資產增值,你當然可以拎左d賺左既錢送比醫院,希望你財務學上明白呢個概念
4. 冷靜討論又唔洗言語攻擊既,大家背景唔同諗野唔同姐

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-3 21:57 買股票

1. 證券佬交易費無肉食,sell到你賭鍋輪就賺,保險公司有好多投資方法,私人銀行買到9%,7%債券,入場費一百 ...
忘記講你知,我以前做過精算,就係幫保险公司計數(對赌),每個吾同既plan,保險公司每層要食幾多,先有得賺!
所以你呢 D 歪理,一眼就睇穿!
你話好既産品(投资類),係食水最深既!
食水淺既(如 纯醫療, 外庸保)你隻字不提!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-3 21:57 買股票

1. 證券佬交易費無肉食,sell到你賭鍋輪就賺,保險公司有好多投資方法,私人銀行買到9%,7%債券,入場費一百 ...
你係呢到講既野,都係保险公司上堂學既標準答按。
以理財學既角度,我呢個無知 C 9,一定叻過你!因為我一眼就睇穿你 D破綻!
理財第一點:直接投資(吾好經多層既中間人,每層都比人吸血,真係賺幾多都吾夠養佢地分!)

洋房

ac321 發表於 15-10-3 23:08
忘記講你知,我以前做過精算,就係幫保险公司計數(對赌),每個吾同既plan,保險公司每層要食幾多,先有得 ...
一定要精算架啦,唔通要涉錢先叫做生意咩?你咁諗野,唔怪得你而家無做只係個主題係危疾姐,咩叫食水深?你年紀輕買廿幾年都係比左廿幾萬,仲要分開咁多年比,保你一百萬,供完比番本金你,有咩壞?唔係個個都好似你咁叻抄股票架嘛

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-3 23:08 忘記講

一定要精算架啦,唔通要涉錢先叫做生意咩?你咁諗野,唔怪得你而家無做只係個主題係危疾姐,咩叫食水深?你 ...
但係你由頭到尾都吾係叫人買纯危疾 (呢part食水吾深),你係叫人買 危疾相連投資果part (食水最深)。

所以 之前咪講 左,吾識自己玩投资,咪直接揾基金佬玩(比一家食),吾好再經多層保险佬啦 (比两家食)!

首頁
12345...8

尾頁

跳至