自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我親人最近check到有糖尿,但介左一輪口就開始覺得痛苦。我因為佢都自己
check下,發覺自己處於邊緣,都覺得開始要搞搞佢,否則遲啲恐怕連我都要長期食藥。

但試過嗰啲營養師餐單,好明白佢嘅痛苦,因為比例差不多係少醣少肉,最辛苦係多菜,真係食到無心機。食完嗰小小飯同肉,個人都未夠喉,就睇住一堆瓜菜

我知有啲人介口介得好清,亦享受食素,但想知有無同道人,介口介到無胃口?好驚食菜?
覺得自己變左隻牛咁

水晶宮

畀面勳章

回覆:有無好抗拒食菜嘅糖尿病友?

牛食草,唔係食菜瓜菜煮得好比肉好味!廣東人偏愛菜、肉分開煮,淨食菜好寡!可試下肉加菜炒個一碟,菜有肉汁味易入口,又可以整菜飯、菜粥

joechan5201    發表於 15-10-2 06:47

子爵府

糖尿病吾系食肉都ok嗎?飯盡可能少吃。少吃多餐有幫助的。

大宅

你試下食五穀雜糧代替白米。咁可以比白飯食多少少,會飽肚d。 其實糖尿病唔係強制性戒口,只要識計每餐既醣既攝取量,你可以問下營養師或者買本書參考一下。

我媽媽有糖尿病。我自己都試過妊娠糖尿病。我媽媽個醫生話,其實一星期有一餐唔戒口都可以,當逗自己開心。咁當然唔係叫你一次過食幾碗糖水啦。

我大肚個陣,一日要拮四次手指,血糖要控制得比一般糖尿病人仲要嚴格。不過每晚當我拮完手指,結果冇超標的話,我都會獎勵自己食杯乳酪。

所以放鬆d, 加油!

大宅

仲有,你可以繼續食海鮮同白肉。咁洗戒!

大宅

之前我發覺自己每餐食既澱粉質唔超過50g,血糖就唔會超標。我醫生要求我餐後血糖唔可以超過6.4。

你可以睇下d食物標籤,整包分量唔超過50g就可以放心食。

不過華人要小心餃子,茶樓面包等用白面粉做既食物。個d食少少都好易爆燈。

象牙宮

立夏 發表於 15-10-2 05:07
我親人最近check到有糖尿,但介左一輪口就開始覺得痛苦。我因為佢都自己
check下,發覺自己處於邊緣,都覺 ...

菜有多難食呀?
素食者又不見活不成?? 台灣人超多蔬食者.

最辛苦係多菜,真係食到無心機。享飪者無能...占多. 是人為問題.
花些心事. 菜也可很好食. 糖尿又非全素. 營養師, 不一定叻煮菜... 自己煮也行.

健康是自己的... 生活也是自己... 要怎么過, 也是自己選擇.
沒胃口, 是脾胃不行.. 少食. 多次.

人人飯量不同.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至