0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔4個月了,從2個月打完針后厭奶到現在,原來是泵奶瓶喂,因拒絕奶瓶,三個月大時轉埋身,但都吸不多。四月打针返來連埋身都拒絕,幾天下來我就沒奶水了。試了奶粉也不行。一個月才重0.3kg。試了用針筒,勺子餵,但一喂入口就吐出不吞下。這兩天仔仔精神差好多.尿黄黃的,一天也不滿一片尿片,我哭了好多次感覺活不下去了該怎麼辦?

複式洋房

回覆:厭奶2個月了,求救!!

我女都系打左四個月隻針好似開始厭奶啊,一個月重0.2kg。之前食開五六安,依家三安到。都唔知點樣好。

公爵府

叻叻勳章

唔夠呀!開奶茶試下

複式洋房

引用:仔仔4個月了,從2個月打完針后厭奶到現在,

原帖由 candy78 於 15-10-05 發表
仔仔4個月了,從2個月打完針后厭奶到現在,原來是泵奶瓶喂,因拒絕奶瓶,三個月大時轉埋身,但都吸不多。四 ...
我個仔都係打完針後厭奶,我要每次等佢訓著先喂到奶,你試下呢個方法牙,好多媽媽都係禁。

複式洋房

回覆 Petpet240 的帖子

剛開始可以,現在也不行,奶嘴一放入就醒。多謝哂!

翡翠宮

不如你試下煲D開奶茶俾佢飲,有冇少食多餐咁餵佢?

複式洋房

回覆 wahiuma 的帖子

有試過,不過奶嘴一碰到口就哭,強喂進口根本不吞,全嘔出。開奶茶未試過,但要餵開奶茶都難,他根本不喝進去。謝謝您!

大宅

畀面勳章

正常來講,你可以試下開奶茶~
不過如果你連開奶茶都唔飲
就真係要等佢訓左個陣,餵少少

複式洋房

有冇試過七星茶俾bb飲下,我女又係打完2個月針後唔鐘意飲奶,我前日俾左七星茶開奶飲好似開胃左,你試下

禁止訪問

引用:仔仔4個月了,從2個月打完針后厭奶到現在,

複式洋房

係咪唔鍾意奶粉味道呀?試下轉食奶粉,又或者試一兩匙米糊,4個月係早d,不過咩方法都唔肯飲都冇辦法之下試試。

民房

我bb都係4個月大, 已經厭左差不多1個月
咩辦法都試過, 宜家要訓係道食, 但有時都頂番出黎,無計

大宅

我個仔都係唔飲奶,之前訓住肯飲最近一俾奶就醒仲要發脾氣

最後就由得佢,佢喊先俾佢,每次佢飲幾十ml就唔飲

少食多餐咁餵

男爵府

減齡達人勳章

唉。。。我個仔都係打左2個月果支針開始唔肯食奶,平時食5安,變左食2至3安,厭左5星期,胃口好似好返小小,點知又病,病左3星期了,又唔肯食奶,下星期又打4個月針,我都好驚佢連2安都唔食。。。。好煩。2個月到宜家就嚟4個月,重得1磅

洋房

回覆:candy78 的帖子

我個女都係,最勁個時一日都食唔到10安奶,無論人奶同奶粉都唔食,後尾醫生教無辦法下試下煲米水開奶,之後我們試到訓住餵米水開奶,大概1星期到,又試返純奶粉(因為我甲狀腺有事做手術後唔可以餵人奶),但一直要keep住訓住餵,醒左就餵唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

有人試過飲茨實水OK... 可以試下

別墅

我個仔早排打完4個針都係咁,最嚴重試過12個鐘先肯食一餐6安奶。
最終我去左睇醫,醫生開左開胃水,試左係好小小。
開奶茶我都試過,用開奶茶嗰餐佢就肯飲,其餘一次照舊唔飲。

厭奶最嚴重嗰陣,我唯有趁佢瞓,每4hr小心翼翼抱佢起身餵,至少都食到兩餐6安。

佢到4個半月仲係咁,我就試用匙餵小小蔬果蓉比佢,點知又肯食,仲一日分兩餐同我食晒成包。

所以明你擔心,bb厭奶要不同試唔同方法,總有一種會幫佢改善到。

大宅

我係2個小朋友媽媽,哥哥2個月到開始厭奶,後來只能訓住飲,幸好佢3個鐘就一小睡,每次都成功餵到5安,差唔多10個月,俾佢用吸管啜,再轉埋奶粉,佢突然肯飲番奶,但當然都唔算特別鍾意飲,但都一日飲到2,3餐,再加2餐固體,體重亦唔錯。

妹妹現在5個半月,由3個多月又開始厭奶,似乎訓住餵叫飲到,但無哥哥咁成功,成日醒,現在已經俾2餐粥仔佢食,奶就等佢訓先可以餵少少。
似乎厭奶真係無得避,兩個都係咁,我都灰灰地,但奶唔係飲成世,1歲後可以戒奶或者鮮奶,哥哥都很健康,所以捱埋呢段時間,進入固體就會好好多,加油!!

別墅

台灣同日本澳洲都開始有醫生建議4個月可以加固體喇,search吓可能幫到

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁樣落去真係唔掂架

首頁

尾頁

跳至