懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為奶奶年紀大 性格比較霸道唔聽人講 亦超級慳家 超級市場買野唔特價唔就黎過期都唔買 洗完碗都仲係唔乾淨 因為同奶奶唔係一齊住 佢住隔離屋苑 想第時生小朋友後請工人姐姐返黎幫手照顧同做家務煮飯 因為我實在放心唔過比奶奶 初頭老公都接受請工人 但琴晚突然話唔放心第時小朋友交比外人照顧 唔想比工人(弱待)因為2口子都要返工 家庭月入只有3萬多d 如果其中一方唔做留係屋企全職照顧小朋友 我相信靠一個人既能力好難撐起成頭家 有無靚媽分享下意見同經驗?

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

一係比bb託管...

複式洋房

回覆:melodyy28 的帖子

Bb托管係點嫁?全日照顧放工去接返?

複式洋房

回覆:有無人打算請工人姐姐照顧?

我會請姐姐,同佢講負責跟b。
我係同62住,佢年紀大唔會幫手而且成日唔喺屋企。
所以阿b日頭會喺娘家,阿媽手冇力唔會抱到b但係可以負責睇住姐姐。

計劃:
請嘅時候講定b去邊佢要跟去邊,但娘家家務就唔洗佢做因為娘家有鐘點。佢只係負責清潔阿b用過嘅嘢同幫手買餸。。。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

大宅

eugeneyiu 發表於 15-10-6 09:52
因為奶奶年紀大 性格比較霸道唔聽人講 亦超級慳家 超級市場買野唔特價唔就黎過期都唔買 洗完碗都仲係唔乾淨 ...

請工人,奶奶在你地上班期間得閒就上去突擊望下,當然cam要照裝,

請工人無左私人空間,但兩公婆會多左親子時間,所有家務唔洗做,放工只專心照顧bb,
托管唔係唔好,不過家務自己做番晒,就算兩公婆share做都一定係少左親子時間,
一諗起又要做平日家務,吸塵抹地由以前一星期一次變左兩日可能要做一次,仲要多埋洗bb衫/奶樽等待因bb引起的額外功夫,
就覺得煩

複式洋房

引用:Quote:eugeneyiu+發表於+15-10-6+09:52+因

原帖由 Darklady 於 15-10-06 發表
請工人,奶奶在你地上班期間得閒就上去突擊望下,當然cam要照裝,

請工人無左私人空間,但兩公婆會多左親 ...
我都覺得會因為多左呢d工作會影響兩公婆關係 我都係預左我99一定會上黎昅實 cam都諗住要裝 但我老公堅持話唔想請人揍 其實某程度上係佢驚請返黎唔岩心水要換人既話要洗多好多錢 但我角度認為只要請岩人 就算比多小小錢都要 佢成家人睇錢好重 但其實屋企唔係窮 老爺奶奶算中產 有一堆物業在手 只係我同老公自己搵自己洗 我都唔明點解佢要拎個咁既籍口黎推敞

伯爵府

Xmas吸收勳章

其實真係好矛盾...我覺得請工人姐姐係好嘅, 不過我同老公都唔鍾意屋企有外人. 暫時我哋會PREFER BB托管, 但又聽人講BB會比較容易病

複式洋房

引用:我會請姐姐,同佢講負責跟b。我係同62住,佢

原帖由 qqwinnieq 於 15-10-06 發表
我會請姐姐,同佢講負責跟b。
我係同62住,佢年紀大唔會幫手而且成日唔喺屋企。
所以阿b日頭會喺娘家,阿媽手 ...
因為娘家住得遠加上媽都要返工 兩老一早講明唔會揍 咁我請工人都覺得好合理 至小返完工都唔洗掛住做家務 可以返黎就對住bb 想問你工人對小朋友好嗎?有無發現過乜野唔好既野?

複式洋房

引用:其實真係好矛盾...我覺得請工人姐姐係好嘅,

原帖由 HAPPYBOBB 於 15-10-06 發表
其實真係好矛盾...我覺得請工人姐姐係好嘅, 不過我同老公都唔鍾意屋企有外人. 暫時我哋會PREFER BB托管, 但 ...
我老公都唔想屋企多個外人 都真係好矛盾

伯爵府

Xmas吸收勳章

eugeneyiu 發表於 15-10-6 10:59
我老公都唔想屋企多個外人 都真係好矛盾
所以都係疊埋心水排 BB托管, 希望排到啦

大宅

咁你老公唔想請工人,佢想邊個湊bb?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 qqwinnieq 於 15-10-06 發表

原帖由 eugeneyiu 於 15-10-06 發表
因為娘家住得遠加上媽都要返工 兩老一早講明唔會揍 咁我請工人都覺得好合理 至小返完工都唔洗掛住做家務 可 ...
呢個係計劃~我2月先生
姐姐仲未黎。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

複式洋房

引用:Quote:eugeneyiu+發表於+15-10-6+10:59+我

原帖由 HAPPYBOBB 於 15-10-06 發表
所以都係疊埋心水排 BB托管, 希望排到啦
係點排嫁 完全唔識 有無資料?

複式洋房

引用:咁你老公唔想請工人,佢想邊個湊bb? +

原帖由 kitcw1010 於 15-10-06 發表
咁你老公唔想請工人,佢想邊個湊bb?
佢當然想我唔做野揍啦 咁靠佢一份糧真係唔夠開支嫁 即使夠亦草唔到錢 我真係唔想 請個工人幾千蚊 我一個唔返工就無成萬幾蚊 條數其實好易計 我真係唔明佢諗咩

複式洋房

引用:Quote:原帖由+eugeneyiu+於+15-10-06+發表

呢個係計劃~我2月先生
姐姐仲未黎。
咁你去左搵姐姐未?我以為即請即返工

複式洋房

引用:Quote:原帖由 qqwinnieq 於 15-10-06 發表

原帖由 eugeneyiu 於 15-10-06 發表
咁你去左搵姐姐未?我以為即請即返工
啱啱開始傾炸
不過媽媽好朋友個女係開請姐姐公司~~
所以我都唔心急

複式洋房

引用:Quote:原帖由+eugeneyiu+於+15-10-06+發表

啱啱開始傾炸
不過媽媽好朋友個女係開請姐姐公司~~
所以我都唔心急
但洗唔洗提早一個月黎返定工熟習定?如果到時生左出黎工人突然話唔做都幾麻煩 一時之間個B無人揍

複式洋房

揾工人有時要好耐,同埋睇咩條件,你請佢都未必做。我都唔鐘意多個人喺屋企同地方細,所以工人陪我放產假,之後就同bb去奶奶度住。頭2年諗住咁先,其他野遲d先算…

伯爵府

Xmas吸收勳章

eugeneyiu 發表於 15-10-6 11:33
係點排嫁 完全唔識 有無資料?
我都唔熟, 上網搵間啱心水嘅托嬰園, 然後就報名. 有d要懷孕5個起先可以報, 不過我未報得住...

大宅

咁你真係要認真同佢傾,我同你處境係有d唔同但類似情況,你可以睇返我之前既post,我雖然人工都係萬零蚊,但一家幾口靠老公一份人工真係好窄使,我就算幫唔到大支出至少都有d錢可以儲下嘛。重點係我同埋老人家住,屋企連請工人响度住既空間都無。
我依家既planning係排定育嬰院,臨生前幾個月又留意下有無住附近既姨姨可以幫手湊,因為自己放工時間都早。
你可以做下功課睇下有咩方案可行先,然後同你老公好好傾下。

首頁

尾頁

跳至