自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

要簽一份聲明(見圖)我覺得係不平等,你地個屋苑有冇?唔簽又得唔得?

男爵府

回覆:dvdbb2003 的帖子

我覺得\'期間\'的責任要付係合理,但\'日後發現任何\'當中的「日後」同「任何」係好唔合理

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

一定係咁寫架喎, 裝修引致架嘛
放下自在

大宅

回覆:請教:有關向管理處申請裝修

好多公契有列明唔準加裝外牆裝置,如水喉、煤氣喉、冷氣機散熱器。

一鑿過外牆有機會影响防水層,咁自己有做過野要承擔返好正常。因為外牆係residential common, 大家業主比$维修。

聲明書作用:
1. 做record
2. 要業主知後果 (你師父手勢点冇人知架,冇理由由大家业主undertake個risk)
3. 他日賣樓,律師樓會出信問管理處單位有冇咩問題。e.g. illegal structure

男爵府

回覆:cattz288 的帖子

係呀~但日後係唔係應該有個期限?假設5年後發生滲水,都唔一定關裝事。如果係咁就咬定因5年前裝修影響,好似唔太公道。

男爵府

回覆:snowyeung 的帖子

Thx ! 咁又好似合理。仲想請教:假設安裝冷氣位置遺反公契,開工紙列明「暫停發回按金直至有關問題得以解決」咁有冇期限?如果5年後還原,係唔係可以拎回按金?

大宅

唔會有限期,加裝就加裝左,咁如果滲水,会先外牆射水,如果係对過喉碼附近滲,一定自己食。如果係喉上面距離d位, 又好難屈你食ge.

象牙宮

最好買理裝修保險有咩事都無咁傷.

大宅

裝修按金係屋苑訂,每個屋苑唔同,你要睇下terms and condition係点。同通常管理處会出信比你,限你x年x月x日還前還,否則会点。

別墅

裝修保會保埋裝完修之後既手尾?唔係淨係保裝修期間既野咩?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dvdbb2003 發表於 15-10-6 18:12
係呀~但日後係唔係應該有個期限?假設5年後發生滲水,都唔一定關裝事。如果係咁就咬定因5年前裝修影響,好 ...
如果真係日後發生問題, 就要舉証真係你既工程引起先關你事既! 呢個問題就多數由公証行去判斷, 唔會口同鼻拗咁易欺~
放下自在

大宅

我覺得合理

水晶宮

我都有簽一份,但內容冇注意,仲要俾五仟按金,但裝修要買保険,(判頭代買)到時有問題由佢負賁處理。

男爵府

回覆:mercurycc 的帖子

好提議,無想到,thx a lot

男爵府

回覆:cattz288 的帖子

如果問題因我而起,當然會負責!

男爵府

回覆:HLDMaMa 的帖子

期間有問題就梗係由裝修公司負責任。我唔明之後

男爵府

回覆 snowyeung 的帖子

thx

首頁

尾頁

跳至