在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

想請問,如果一間公司以顧問形式招請,每月支付"顧問費",但無供MPF,得唔得架?
咁收顧問費嗰位仲駛唔駛供MPF (正職已供緊Max $1500/月)

Thx!!!

伯爵府

小曳人 發表於 15-10-7 08:23
想請問,如果一間公司以顧問形式招請,每月支付"顧問費",但無供MPF,得唔得架?
咁收顧問費嗰位仲駛唔駛供 ...

顧問一職與正職要獨立分開睇,只要顧問一職每月收入多於7000元(數字可能已調整,要再核實),就要就顧問入息報mpf.

伯爵府

回覆:請教:兼職 MPF問題

我睇法係,如果講明係「自僱」,應該唔洗供。

大宅

睇下出錢請你果間公司用咩形式請你. 是外判還是僱員.
如僱員, 該公司就有責任去供款. 相反是外判的, MPF 就閣下自理.

伯爵府

講外句,part time 無論幾錢,公司都要供。

侯爵府

onefung 發表於 15-10-7 11:50
睇下出錢請你果間公司用咩形式請你. 是外判還是僱員.
如僱員, 該公司就有責任去供款. 相反是外判的, MPF ...
非僱員呀

侯爵府

其實我唔係太care佢嗰份,只係擔心自己嗰份,怕無供到會有麻煩

大宅

如果係自僱人士就唔使供

wcpcelia    發表於 15-10-14 11:35
拜託~請給我一點呻的空間
如若連這小小的空間也沒有
那麼真的一點發洩空間也沒有

子爵府

引用:想請問,如果一間公司以顧問形式招請,每月

原帖由 小曳人 於 15-10-07 發表
咁收顧問費嗰位仲駛唔駛供 ...

如果當自雇,報稅要報 利得稅,交 15%

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:onefung 發表於 15-10-7 11:50 睇下

原帖由 小曳人 於 15-10-07 發表
非僱員呀
如非僱員,即係佢自己接job ,就算係自僱,就唔駛幫佢供

侯爵府

nancylaw1228 發表於 15-10-12 17:19
如果當自雇,報稅要報 利得稅,交 16.5%
但本身又有正職,咁點報稅?定係稅局會計完,然後叫你交個少d嘅?

因為如果正常咁報,我有免稅額,咁報"利得稅"仲扣唔扣免費額?係咪可以扣減其他支出?e.g. 交通費、膳食費之類?水電煤得唔得?!

thanks a lot!

大宅

引用:Quote:原帖由 小曳人 於 15-10-07 發表想請

原帖由 nancylaw1228 於 15-10-12 發表
如果當自雇,報稅要報 利得稅,交 16.5%
稅係報IR56M Form

拜託~請給我一點呻的空間
如若連這小小的空間也沒有
那麼真的一點發洩空間也沒有

子爵府

小曳人 發表於 15-10-14 07:39
但本身又有正職,咁點報稅?定係稅局會計完,然後叫你交個少d嘅?

因為如果正常咁報,我有免稅額,咁報"利 ...

應該咁講, 你報稅時要揀 PA (personal assessment) , 告訴稅局你有2種稅項要報 (salary tax, profit tax)
稅局計法會
1) 先分別2種稅項計一次, 每種稅要交幾錢 (即 salary tax 減哂所有 deduction x progressive rate (or standard rate 15%) + profit tax x 15%)

2) 然後稅局會計一計, 如果2種稅項 assessment income 加埋, 再減所有 deduction , 一個 lump sum 數,
用progressive rate 計稅係幾多錢 (or standard rate 15%)

稅局會比較1 or 2 交少D 稅, 就會俾你交少稅果個方法。

侯爵府

回覆 nancylaw1228 的帖子

唔該哂!明白喇!

首頁

尾頁

跳至