論盡家傭

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

58) 我今年7月剛同新工人簽約 (她原本在2008年7月19日與香港嘅舊僱主完約,新工人要2008年8月7日去入境處報到取新簽証,而上一個工人亦有四個月 levy 帶落嚟,都唔知要唔要交???? )
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

50) lilianlegend (我個工人只係黎左2個月,已交$2400.)
51). Pizza_Hut (the maid arrived May 3rd 2008)
52) kittych0309 (工人6月遂左約,已交
$2400稅, 用左佢6年了 , 打算用埋lei 2年阿女大都要cut, 你估真係閒錢多咩, 交左咁多年外傭稅, 依家推出又係份, 點解咁對我!!)
53) muihsu---工人今年二月來到,剛在7月交第二次稅
54)mw_kln---新工人於5月頭批 visa

55)FA8866----剛於4月續約
56)TAMATAMA --剛於3 月績約旦(出年唔請工人, 自己揪番)
57) bik1229 - 新工人岩岩28/6到, 要6/2010先享受到, 慘慘慘
58) elsahappy---got the visa 14/7 and maid arrived 17/7 (because so ugrant)!!!!
59) grace0222 新工人27/6到, 要6/2010先享受到, i think i may not employ maid after 2 years as my baby will go to school that time, i rarely can enjoy this benfit !!! 慘慘慘 !!!

男爵府

我係咪第59個,
yiuyiu730- 工人已28/6 到左屋企開工,黎緊要係12月交稅,(好唔願意亦唔想交)
原文章由 grace0222 於 08-7-21 11:52 發表
50) lilianlegend (我個工人只係黎左2個月,已交$2400.)
51). Pizza_Hut (the maid arrived May 3rd 2008)
52) kittych0309 (工人6月遂左約,已交
$2400稅, 用左佢6年了 , 打算用埋lei 2年阿女大都要cut, 你估真係閒錢 ...

民房

60) PM-the maid was just on board on mid of Jun 08

珍珠宮

61) Siuchoi - 我係舊contract, 準備交第3期2400....唉....

複式洋房

Win0908 - 明天接工人, 已經比左$2400! , 仲要我再比多3期!!激死!!

我係最無so的顧主!!

複式洋房

原文章由 Win0908 於 08-7-21 13:32 發表
Win0908 - 明天接工人, 已經比左$2400! , 仲要我再比多3期!!激死!!

我係最無so的顧主!!

62) 我係最無so的顧主!!

別墅

好媽媽勳章

原文章由 Win0908 於 08-7-21 13:32 發表

我係最無so的顧主!!

63) 岩岩先續約, 反對不公平對待

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

63 - duck.popo: 9月要交第2期

男爵府

我個來了3個月
原文章由 Win0908 於 08-7-21 01:34 PM 發表

62) 我係最無so的顧主!!

大宅

63) wanyan (i got the visa in mid of july 14, maid will star work at first of aug.)

大宅

我7月8日批visa,係14日交咗僱傭稅,但工人到今天未黎,咁即是我都沒有受惠.真係好鬼火滾呢個無能政府.

別墅

65) Pear72 (我同工人舊年7月續約, 將要在7月交第三次稅!)

大宅

舊約亦計算在內..

原文章由 小荻媽咪 於 08-7-21 03:46 發表

計唔計舊約架?

大宅

66) 我!!! 岩岩係5月尾先交左,都係新約!!

希望呢到有份post出黎話無份受惠既mami都可以抽空出一分力,參興遊行!!

洋房

yanlau1010
9月要比第二期(真係好唔想比)

大宅

67) BO_BO - 工人明年2到期, 剛剛要交最後一期levy, 不過我打算拖住唔交!

大宅

畀面勳章

68)msllau - Aug pay the 3th levy.

[ 本文章最後由 msllau 於 08-7-21 13:55 編輯 ]

大宅

69) Just renew the contact March-2008

70) my friend charile. her maid will arrive HK 25-7-2008

別墅

66) 櫻子 - 7月中批咗簽證,剛剛交咗2,400,好激氣

原來咁多苦主,我個工人還要8月初至來到香港工作,比咗錢後第二日政府宣佈豁免徵費,本以為好開心,但聽落原來係8月或9月批出簽證至可以受惠,咁我地處於尷尬期點好,好唔抵,好心政府實施還實施,要實際啲,即時取消外傭稅二年又好,以後取消晒都好,我只係請2年工人,根本受唔到惠,冇理由要我地繳交晒四期既稅,我而家打爆晒入境處個外籍家庭傭工組電話,又email去問,可唔可以取消簽證,退回2400,,,,,但嗰電話竟然話留言已滿,你地話政府真係攞離煩,咁多人嘈

咁我地有咩行動好呢???

櫻子

首頁
34567...13

尾頁

跳至