論盡家傭

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

71) 我剛剛上個月續咗約, 有排等 ! 我有幾個朋友都是呢一兩個月同新工人續約的 !

侯爵府

72)我JUST RENEWED。

男爵府

73) 2009年6月先renew呀,咪又係無份

大宅

e+ 真係一pet 茄, 我
6/15 簽左約係海外工人
未出visa
10/11 新工人先起新約

我都唔知洗唔洗比

原文章由 kfwong 於 08-7-21 14:07 發表
73) 2009年6月先renew呀,咪又係無份

鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

複式洋房

74) 2008年7月將要交稅繳, 仲有一年約, 依架睇定d唔交住.

別墅

眼見到下個月啲顧主唔駛比$9600,自己要比到2010年7月,你話我個心點會好過

呀!!!張先生,多得你唔少

請政府睇睇我地啲留言啦,如果政府係8月實施,我唔介意比1個月$400(我7月批咗Visa),我地係要政府即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,即時,暫免激稅>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>我地要個個都受惠

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

My contract with my maid just starts in Jun this year. I can only "enjoy" the exemption in Jun 2010. But if the new maid is not good, and I fire her in Sep 2010, can I still "enjoy" the exemption to get another new maid? Or I can't fire her because of the $9600 levy?

[ 本文章最後由 JaniceLo 於 08-7-21 15:02 編輯 ]

民房

啱啱3月先renew, 要等到2010年3月

別墅

唉....派糖都派成咁...

真係乜都睇化......

果然係正苦..佢有佢做..我地有我地"申"苦都唔理....

幫就幫外人..幾何幫過我地呀...不如叫d 工人唸新橋告政府算la...重乜要屈我地...政府有大把錢比佢屈...

洋房

我工人都係六月中到.而家都係返一個月.....咁係咪乜都冇.究竟可以做d咩令佢地醒覺......佢地有冇用腦唸清楚後果會係點......
原文章由 BB_sam 於 08-7-21 15:25 發表
唉....派糖都派成咁...

真係乜都睇化......

果然係正苦..佢有佢做..我地有我地"申"苦都唔理....

幫就幫外人..幾何幫過我地呀...不如叫d 工人唸新橋告政府算la...重乜要屈我地...政府有大把錢比佢屈... ...

男爵府

啱2月先renew, 要等到2010年2月

別墅

75) 12月renew個陣交咗

跟住個D HOLD住唔交:;pppp:

大宅

我個件7月2日上班, 上班2個week 咋, 2年後先有幾會免(如我仲要請工人), 點解決民困..........唉!!!!!.兩年後死得啦!

原文章由 cherrysze-hk 於 08-7-21 15:35 發表
我工人都係六月中到.而家都係返一個月.....咁係咪乜都冇.究竟可以做d咩令佢地醒覺......佢地有冇用腦唸清楚後果會係點......

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

76) new hire @ 2008年2月, 2008年8月將要交

別墅

五月簽左新約, 差不多要等二年才可以受惠, 但到小朋友大了, 未必要請工人, 咁我即是得個.

大宅

77.)有轉機就好喇....

大宅

要到2010年2月renew contract先有我份.

別墅

真係覺得曾暗權越做越衰 口講話利民,實則係擾民,點解要用合約年期做界線?連我這個星斗市民都諗到有問題,啲高官係咪個個高高在上諗唔到?定係覺得$9600係小數目,無所謂?我都唔想做無良僱主,但係條氣真係好唔順,好似被人搵笨X咁 一心諗住除o左電費津貼外,終於有樣措施自己可以受惠(無免租、無開學津貼、無強積金$6000、無生果金、無綜援金),點知一場歡喜一場空,依家重搞到成肚火......我並不是中產,只係兩公婆要搵食,個細路無人揍,唯有慳食慳著請工人 我所面對o既通脹壓力都唔比其他人少......兩年後先可以免稅,咁叫做舒解民困咩?我都唔望政府可以退回已繳交嘅稅,只係覺得應該一視同仁,唔使再交餘數,咩叫做行政困難做唔到?乜我地香港嘅公務員隊伍唔係好能幹嘅咩?做少少野都話做唔到,學咩人年年加人工?:;pppp: 真係做少少野都要搞到一鑊粥,不知所謂!!!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

別墅

78)要到2010年2月renew contract先有我份

79) Lolojuly----- 07年9月尾簽, 2010年9月完約後可能唔會再請, 跟本唔會有我份

首頁
45678...13

尾頁

跳至