少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

個仔9歲三年級,功課自理自己搞定,但每次要佢每日用15分鐘去温書,好似送佢去c咁,
我已用貼紙獎勵計劃,但唔太work ! 各位有冇好方法!

大宅

回覆:Mariani 的帖子

感覺已感大個仔,用貼紙獎勵興趣應不太大

大宅

回覆:choicheukyin 的帖子

可能係!有冇其他方法去鼓勵!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

自問我三年級時都唔肯溫書,功課都未必主動做。

你個仔肯主動做功課已經算好,同埋做功課已經係重溫既講程,會唔會考慮隔日至溫書? 起碼等小朋友可以有d 時間去休息同埋玩。有時放鬆一下,對之後溫書學習會更好。

男爵府

親子王國15週年勳章

你兒及巳經好好了, 自己做好功課.我他連功課都唔肯做........

大宅

引用:自問我三年級時都唔肯溫書,功課都未必主動

原帖由 bosch 於 15-10-15 發表
自問我三年級時都唔肯溫書,功課都未必主動做。

你個仔肯主動做功課已經算好,同埋做功課已經係重溫既講程 ...
sorry我係個post冇講清楚!
其實佢係肯温書架,不過温書前必定ee哦哦一輪先温,我有叫佢不如今日唔温喇,但佢又唔肯,搞到我好似怪獸家長!

我仔手腳快,所以佢8pm後已經可以休息同玩!

我只係覺得好煩,佢成日扭扭拎拎,搞到我燥底!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Mariani 發表於 15-10-15 20:35
sorry我係個post冇講清楚!
其實佢係肯温書架,不過温書前必定ee哦哦一輪先温,我有叫佢不如今日唔温喇,但 ...
咁你要控制下, 唔好咁燥底, 細路仔梗會 ee哦哦, 最後佢有去溫書咪得囉. :lol

你唔駛黎求助, 反而要share 點可以教到個仔可以肯溫書, 手腳快, 我想偷師幾招.

水晶宮

如果唔中意溫書,但係功課都可以獨立完成,就唔好勉強。可以買多D課外書俾佢睇

洋房

先用陪讀方式令佢可以有個伴去溫,真係要試好多唔同方法睇佢反應

但都要持續發放一個信息,溫書係自己要做既事,父母都可以係同一時間睇報紙或做一D類似溫書,睇書既事,總之,係果個時段全家人都係咁做

以身作則,切忌同其他人比較,同埋講左乜就要做乜,唔好講左8點至8點半係讀書時間,最後呀爸又走去睇電視
以前的我,守護每一位幼兒,帶給他們快樂
現在的我,守護每一個家庭,讓幼兒能在有保障的環境下成長

大宅

引用:如果唔中意溫書,但係功課都可以獨立完成,

原帖由 dinosaurmum 於 15-10-17 發表
如果唔中意溫書,但係功課都可以獨立完成,就唔好勉強。可以買多D課外書俾佢睇 ...
我就係唔想勉強佢,但佢又扭扭拎拎嘅態度先煩!!

大宅

引用:Quote:Mariani 發表於 15-10-15 20:35 sorr

原帖由 bosch 於 15-10-15 發表
咁你要控制下, 唔好咁燥底, 細路仔梗會 ee哦哦, 最後佢有去溫書咪得囉.

你唔駛黎求助, 反而要share ...
哈哈!冇秘訣㗎!不過由細個開始養成做好功課及温書先去玩or睇電視!所以佢做唔哂d嘢咪周身唔舒服囉!同埋我覺得性格問題,佢本身都好乖仔只係比較扭拎!

bosch    發表於 15-10-18 06:01

大宅

引用:先用陪讀方式令佢可以有個伴去溫,真係要試

原帖由 家庭守護星 於 15-10-17 發表
先用陪讀方式令佢可以有個伴去溫,真係要試好多唔同方法睇佢反應

但都要持續發放一個信息,溫書係自己要做既 ...
多謝你!等我試下!

子爵府

算好好了,平日不溫書我不覺得有問題,有默書測驗就要溫書。

大宅

回覆:15分鐘“温書”真係咁難咩?

過來人心聲(我都做過小學生):又唔係測驗考試,溫左遲啲都唔記得架啦。梗係考之前先溫。

水晶宮

Mariani 發表於 15-10-18 00:29
我就係唔想勉強佢,但佢又扭扭拎拎嘅態度先煩!!

小朋友都係咁嘅,成日都想人氹佢做嘢

別墅

繼續做,養成習慣,我仔宜家小二,冇返補習社,平時9點上床訓覺,每晚8點鐘我會叫佢看英文書1個鐘,日日如此,我亦會熄咗個電視做我自己d嘢,總之就唔可以佢溫書妳睇電視,慢慢養成呢個習慣

大宅

引用:Quote:原帖由 bosch 於 15-10-15 發表咁你

原帖由 Mariani 於 15-10-18 發表
哈哈!冇秘訣㗎!不過由細個開始養成做好功課及温書先去玩or睇電視!所以佢做唔哂d嘢咪周身唔舒服囉!同埋 ...
其實,佢都好乖,我相信佢会覺得咩時間温書,佢心裡有数,似乎,你之前陪養得唔錯(做完功課先去玩的習慣)。不過,有樣野叫小朋友慢慢長大,於是有自己主見,不如教下佢控制時間,安排時間……。這樣不會太傷感情。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 Mariani 的帖子

佢自動自覺搞得掂D功課(功課已經係溫緊當日學嘅東東) , 唔溫書有咩問題呢?

反而你唔理佢,由得佢自己想溫先溫, 可能就唔會再有"兒兒鵝鵝"呢樣野...

大宅

多謝各位意見!我決定用“佢緊我唔緊”嘅方法,希望有成效喇!

首頁

尾頁

跳至