0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB岩岩兩個月大,塊面仔出左濕疹同粒粒都好紅,醫生開左有類固醇藥膏比我,但老爺既中醫朋友話用金銀花洗面就會比較好,佢話用類固醇藥膏搽左係好快好返,但之後如果發返出黎會仲西利,但用金銀花洗面都四日啦,好似範圍大左同有小小甩皮,有時係到諗係咪發晒出黎就會好返?
見到佢塊面咁真係好想比藥膏佢搽。

珍珠宮

回覆:搽定唔搽好

你都可以洗下,有時唔係個個都得嘅,我就俾佢搽嘢,無反復,第三日都完全好曬

珍珠宮

用金銀花洗完會乾架,要搽返保濕,如果唔係會仲嚴重左

子爵府

洗幾日都唔好其實可以考慮搽下啦

珍珠宮

跟醫生指示搽,搽完再保濕,搽好左再搽多一2日

伯爵府

引用:BB岩岩兩個月大,塊面仔出左濕疹同粒粒都好

原帖由 cocolai281 於 15-10-15 發表
BB岩岩兩個月大,塊面仔出左濕疹同粒粒都好紅,醫生開左有類固醇藥膏比我,但老爺既中醫朋友話用金銀花洗面 ...
你用菊花+金銀花煲水洗面,洗完用保濕乳液搽。之後一日兩次用暖熟水抹面,抹完用保濕乳液搽翻。一個禮拜左右會好好多。我啱啱先經歷過呢個過程。你先試一個禮拜,唔得在搽藥膏

Ruph出世啦,2010

伯爵府

引用:Quote:原帖由 cocolai281 於 15-10-15 發表

原帖由 may273815238 於 15-10-15 發表
你用菊花+金銀花煲水洗面,洗完用保濕乳液搽。之後一日兩次用暖熟水抹面,抹完用保濕乳液搽翻。一個禮拜左 ...
我b一個禮拜前甘樣,而家仲有小部分而已

大宅

回覆 may273815238 的帖子

我呢兩日都有搽AI cream,希望好D老爺唔想比呀囡搽想用天然方法試下

大宅

我呀囡嚴重D

男爵府

咁可唔可以用金銀花水抹,之後再搽。

伯爵府

引用:回覆 may273815238 的帖子我呀囡嚴重D

原帖由 cocolai281 於 15-10-15 發表

我呀囡嚴重D
應該同我女不相伯仲,只係影相看少d,佢之前係成塊面,眼蓋,頭,頸,耳後面全部都好多,而家面同頭好好多了,但係頸到耳後位置仲係好多

大宅

係呀,你講既位置我女真係有

伯爵府

引用:回覆 may273815238 的帖子係呀,你講既位置

原帖由 cocolai281 於 15-10-16 發表

係呀,你講既位置我女真係有
甘妳試試我用既方法啦。日日沖涼用菊花金銀花煲水沖,最好浸過佢身,唔好溝生熱水,要煲滾水晾凍佢,然後再沖。沖完用保濕乳液搽。然後沖涼前後中間時間用熟暖水抹面,抹完再搽保濕乳液。我幫吖女搽果隻係萬寧買既天然麥果隻乳液

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

試下用金銀水之後再用搽既

大宅

好呀,我會試下Thanks...

首頁

尾頁

跳至