懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

9w 證實bb冇左心跳....

請問有冇媽媽試過做人工流產,塞藥或吸宮,可以分享一下嗎?好擔心

珍珠宮

回覆:人工流產

唔好太難過,做完手術記住坐月,唔好喊咁多,喊太多對眼會濛。保重

大宅

我都剛剛做完吸宮,13wk前都應該係做吸宮,全身麻醉,好快做完,做完唔會點痛,少少m到感覺。唔好咁傷心,小天使遲d會再番黎,add oil together。。而家好似坐月咁,養好身子先啦

大宅

我都啱做完,13周入院,第一日塞藥,3個鐘塞1次,第2次塞藥後開始肚痛流血,準備第3次塞藥前,穿羊水,醫生檢查宮頸口都開得差唔多,再塞第3次,幾個鐘後排咗個胎出嚟,第二朝檢查結果排得唔清,需要做手術刮宮,全身麻醉,要插喉,過程好快,1個鐘出返嚟,觀察1晚,第日出院。
如你想快就直接手術,幹幹淨淨唔洗煩,而且無乜太大反應,但記得要好好坐月,要比真正生出嚟嘅人講究,因為你係突然中止懷孕,咁樣好影響身體。

大宅

引用:我都啱做完,13周入院,第一日塞藥,3個鐘

原帖由 izthat 於 15-10-21 發表
我都啱做完,13周入院,第一日塞藥,3個鐘塞1次,第2次塞藥後開始肚痛流血,準備第3次塞藥前,穿羊水,醫生 ...
請問妳剛剛做完手術頭星期食咩同埋注意唔好食d咩

大宅

引用:我都啱做完,13周入院,第一日塞藥,3個鐘

原帖由 izthat 於 15-10-21 發表
我都啱做完,13周入院,第一日塞藥,3個鐘塞1次,第2次塞藥後開始肚痛流血,準備第3次塞藥前,穿羊水,醫生 ...
妳係邊間醫院做?我個陣唔使插喉架,打完麻醉藥好快做完無耐就醒番

別墅

回覆:izthat 的帖子

我就係驚塞藥後好似陣痛一樣,所以打算直接做吸宮

別墅

回覆:mrschengbaby 的帖子

做完吸宮係咪會即時黎番m ? 一般醫生會寫幾多日假 for 休息?

大宅

引用:我就係驚塞藥後好似陣痛一樣,所以打算直接

原帖由 JRmnm 於 15-10-21 發表
我因為12wk, 都要手術前6個鐘塞定粒藥等宮頸開,touchwood無乜唔舒服。醫生通常會開2wks 假比妳休息。

大宅

引用:做完吸宮係咪會即時黎番m

做完吸宮係咪會即時黎番m ? 一般醫生會寫幾多日假 for 休息?
做完手術會流血(惡露),應該流幾日至十幾日。好似未咁快會m到架

大宅

引用:我就係驚塞藥後好似陣痛一樣,所以打算直接

睇個人反應,會好似生仔咁陣痛,而且我係痛到又嘔又剩,要吃止痛藥先好啲

大宅

引用:Quote:原帖由 JRmnm 於 15-10-21 發表做完

原帖由 mrschengbaby 於 15-10-21 發表
做完手術會流血(惡露),應該流幾日至十幾日。好似未咁快會m到架
係啦,唔會即刻M 到,但有幾日惡露,通常2禮拜內會清,如2禮拜後仲出血要返醫院,咁經期再等身體復原程度先知了

大宅

引用:Quote:原帖由 izthat 於 15-10-21 發表我都

原帖由 mrschengbaby 於 15-10-21 發表
請問妳剛剛做完手術頭星期食咩同埋注意唔好食d咩
食正常清淡囉,接受到可以飲雞汁,正氣啲,或者花膠煲湯,唔好補住,等清咗惡露再補,否則會增加經血。

大宅

我喺屯門醫院,當時我都唔想插喉,但醫生話全身麻醉之後怕病人唔識自主呼吸。
會唔會你插咗都唔知,因為開始佢叫我吸氧氣,然後打麻醉,之後就無意識了,但做完佢哋嗌名我有意識佢哋拔喉出嚟,但可能每間醫院做法唔同嘅。

別墅

愈聽愈緊張,希望順順利!

大宅

引用:愈聽愈緊張,希望順順利!

愈聽愈緊張,希望順順利!
唔好擔心,好快無事! 養好身子再接再厲~

別墅

多謝你嘅鼓勵!不過坦白講,經過今次,覺得自己心理未必再承受到第二次。人愈大,愈多顧慮....

大宅

引用:多謝你嘅鼓勵!不過坦白講,經過今次,覺得

多謝你嘅鼓勵!不過坦白講,經過今次,覺得自己心理未必再承受到第二次。人愈大,愈多顧慮....

...
和妳一樣的心情和想法。覺得自己沒有這樣的勇氣,希望時間沖淡一切,隨緣吧!

別墅

我果時係塞藥既, 第二次塞藥開始有反應, 勁m痛, 跟住原來成張床都係血, 成晚肚瀉, 流好多血塊出來。 瀉完一晚就舒服晒, 第二朝check己經清晒。 我係六月時廣華做的, 七月來番正常m, 依家己經有左三個月啦, 唔好灰心呀。

大宅

引用:多謝你嘅鼓勵!不過坦白講,經過今次,覺得

...
你講得好啱,有咗呢一次經驗,好怕再承受多一次,而且我今次因為個胎無頭骨所以要終止,醫生話再懷孕有同樣情況嘅風險比其他孕婦高,搞到我都好驚,不過我有一個仔已經3歲,出世到宜家都正常無問題,都唔知點解今次會咁。
希望你順順利利,好好養身體!

首頁

尾頁

跳至