自由講場

跳至

首頁
12345...39

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:強烈建議公司少D工作,使子女唔使甘辛苦~

放假唔準打俾我問工事, 唔好拉我入whatsapp group!

大宅

完全兩件事~~~其實家長既要求唔係無理唔係怪獸
以前返半日,做七八樣功課,但依家返全日都係做七八樣功課,咁都合理???
當初明明話轉全日,上午上課,下午係留校做功課或興趣班,但依家係上下午都要返學!
依家小學一年班係學緊我地以前小二小三既野呀…咁都無問題???咁都合理???
仲有其實香港既工時係全球應該都係排第一,好老實,標準工時真係應該立法囉

esmehouse    發表於 15-10-23 10:12
Meryl    發表於 15-10-22 23:16
天悅    發表於 15-10-22 17:23
高瘦平    發表於 15-10-22 13:22
mamababy9090    發表於 15-10-22 11:20
yingdomoto    發表於 15-10-22 10:16
jenniecatcat    發表於 15-10-21 23:38
方方媽媽    發表於 15-10-21 20:42
annakit    發表於 15-10-21 20:21

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:如果公司真係無理剝削,打工既都可以選擇東

原帖由 seaman1982 於 15-10-21 發表
如果公司真係無理剝削,打工既都可以選擇東家唔打打西家,但學生冇得揀喎。

...
阿仔以前都試過投訴多功課,我話全四十幾人都做到,點解你做唔到?

佢想了ㄧ下,以後無再提~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:物競天擇,適者生存,在自然界萬物都是這樣

原帖由 大力大力 於 15-10-21 發表
物競天擇,適者生存,在自然界萬物都是這樣子~

我唔怕子女辛苦,小時/年青辛苦,老年就收成~:hand ...
Agree x1000000

利申:不是你粉絲

公爵府

引用:其實是否同家長要求學校,比少D工課/考試學

其實是否同家長要求學校,比少D工課/考試學生一樣的嗎?
我唔會叫呀仔威脅老板減工作量,但我會提醒呀仔,呢個世界好多無良僱主。如果呀仔辭工,純粹為了唔想再被呢啲人揸乾揸淨,我絕對支持。

esmehouse    發表於 15-10-23 10:12
Froggy_joe    發表於 15-10-22 18:46
方方媽媽    發表於 15-10-21 20:42
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

咁你係咪想討論讀書捱得=出嚟做嘢捱得?我覺得係兩回事!

男爵府

我同細佬以前日日玩,但做功課溫書既時候就會做,咪又係大學畢業,我細佬hku dean\'s list架。最怕細個chur得太盡,大個到識反抗果陣就變得反叛,身邊都有呢d同學仔

做父母最好拿捏好分寸,大人工作辛苦都想抖下氣,何況小朋友。

esmehouse    發表於 15-10-23 10:13
chelsea_meow    發表於 15-10-22 14:22
jenniecatcat    發表於 15-10-21 23:39

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tuenmunbb 發表於 15-10-21 17:26
我覺得男人老狗,好師奶!

咁男人老狗都要返工同湊仔架

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-10-21 發表其

原帖由 Mrs.Luckycat 於 15-10-21 發表
我唔會叫呀仔威脅老板減工作量,但我會提醒呀仔,呢個世界好多無良僱主。如果呀仔辭工,純粹為了唔想再被呢 ...
其實我以前打工,唔怕工作多,但唔好死板,日日重複,這樣才學得多學得快,所以我升職都一般比人快好多~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:咁你係咪想討論讀書捱得=出嚟做嘢捱得

原帖由 jujupig 於 15-10-21 發表
我指功課壓力=工作壓力~

買基金真係好傷

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:咁你係咪想討論讀書捱得=出嚟做嘢捱得

原帖由 jujupig 於 15-10-21 發表
X2同埋我覺得捱得同叻唔叻係兩回事。每個人都有權去爭取健康平衡既生活。

一朵雲    發表於 15-10-21 19:44

翡翠宮

引用:其實是否同家長要求學校,比少D工課/考試學

其實是否同家長要求學校,比少D工課/考試學生一樣的嗎?
移民去希臘

amber-darling    發表於 15-10-22 18:55

子爵府

引用:如果公司真係無理剝削,打工既都可以選擇東

如果公司真係無理剝削,打工既都可以選擇東家唔打打西家,但學生冇得揀喎。

...
讀第二間

大宅

大力大力 發表於 15-10-21 17:41
我指功課壓力=工作壓力~
正常都會覺得唔等於啦!係咪玩呀?

magiee    發表於 15-10-22 21:59

珍珠宮

畀面勳章

我揾工宗旨不嬲係準時返工準時放工, 而人工吾差的工

男爵府

引用:我揾工宗旨不嬲係準時返工準時放工,+而人工

原帖由 starrymama 於 15-10-21 發表
我揾工宗旨不嬲係準時返工準時放工, 而人工吾差的工
我都係
我日日都準時返工放工
就算ot都有補水

子爵府

好媽媽勳章

引用:完全兩件事~~~其實家長既要求唔係無理唔係

原帖由 Ricey107 於 15-10-21 發表
完全兩件事~~~其實家長既要求唔係無理唔係怪獸
以前返半日,做七八樣功課,但依家返全日都係做七八樣功課, ...
學校都有好多種,你可以自由選擇

珍珠宮

畀面勳章

tuenmunbb 發表於 15-10-21 17:26
我覺得男人老狗,好師奶!
思想偏激

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 jujupig 於 15-10-21 發表咁

X2同埋我覺得捱得同叻唔叻係兩回事。每個人都有權去爭取健康平衡既生活。

...
其實唔做功課都得架,以學校/老師來講仲改D少簿,但唔好要求升到好的學校~

買基金真係好傷

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大人同小朋友係兩個介別,處境都唔同.

首頁
12345...39

尾頁

跳至