懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投

穿水真係入院唔好等啦~
穿水24個鐘內BB要出世, 唔可以等太耐~
之前呢度有JM話好在佢當時一穿水就入醫院, 因為醫生檢查完要緊急開刀, 如果再拖下, 分分鐘無左個B, 醫生都讚佢當機立斷救返BB條命!
其實阿B安全 VS 沖少一日涼... 邊樣緊要D, 我諗唔使講都知啦!!

大宅

引用:我個時都係因穿水而入院, 我係慢慢滲個隻,

原帖由 bettyricky2011 於 15-10-22 發表
我個時都係因穿水而入院, 我係慢慢滲個隻, 但我無沖, 我唔會博, 我怕會有細菌感染BB. 我就一穿水就用產婦衛 ...
想問穿水有慢慢滲架?唔係一穿就好多??因為我驚到時穿左水自己都唔知

男爵府

回覆:穿水係咪唔沖得涼?

我個時都慢慢滲,之後10mins見紅,即刻用5分鐘沖涼+洗頭,不過個人認為洗左去到醫院都出汗,冇咩用,

我之後仲食埋飯,吹埋頭,前後九個字先出門口,可以滲得少、唔係咁驚

侯爵府

引用:Quote:原帖由+bettyricky2011+於+15-10-22+

原帖由 caraman923 於 15-10-22 發表
想問穿水有慢慢滲架?唔係一穿就好多??因為我驚到時穿左水自己都唔知

...
睇下穿水個口有幾大,一股股暖流湧出來

愈嚟愈冇記性

侯爵府

引用:Quote:bettyricky2011+發表於+15-10-22+14:

原帖由 小歪仔 於 15-10-22 發表
咁係咪應該見紅, 等有陣痛先好去醫院??
定見紅就去, 穩陣D??
我由見紅到生咗,足足有13個鐘。不過你去到醫院唔會及時安排你生,都要睇下產房有無位。我覺得如果無陣痛,就唔駛急住去醫院。如果少過10分鐘陣痛一次,就要去醫院檢查比較穩陣。因為去到醫院,佢唔會幫你check得太密,可能3,4個鐘先check一次。

愈嚟愈冇記性

男爵府

我就先見紅,唔夠一個鐘穿羊水,一穿羊水已需要推去產房,再一個鐘已出世

大宅

引用:Quote:原帖由+bettyricky2011+於+15-10-22+

原帖由 caraman923 於 15-10-22 發表

...
人人不同。我就係忽然feel到pop一下然後好似小便咁流 不過我都食左個麵先入院。 好在咋。 廿四小時後先生呀。

男爵府

如果中b鏈一定唔得,唔中最好都唔好,因為一穿水其實已經容易入菌

複式洋房

我岩岩上星期五生左,食左個全餐,完整既生仔體驗…

我本來再早1星期開始肚痾,14同15號呢2日就變肚瀉,不停痾水,到15號下午3點半瀉了第二次後,條under就開始keep住濕濕地(上面無色無味,真係只係水),我本來以為只係普通陰通分泌,同我自己未抹乾個pat pat, 因我每次去完廁所都會用花灑沖下個pat pat。咁我就去換第二條under, 繼續休息。

過1個鐘後條under又濕左,今次開始覺得唔對路,所以打去診所問姑娘,姑娘話一陣再打返比我等佢一陣左醫生點講先。過30分鐘,姑娘叫我唔好理咁多, 依家入院先,醫生過一陣去睇我,因為如果真係穿水會好嚴重。

於是我同奶奶講我好似穿左羊水,之後快速淋浴加M巾,除衫個陣條under已經完全濕透,濕到去patpat位。好快叔仔車我去醫院,老公係醫院門口等我。

姑娘check完,confirm係穿水,就馬上入左候產室,45分鐘後見到醫生,佢話穿水先又唔見紅,完全未開係最麻煩,我仲要穿左水已經5個鐘仍未有好強烈既陣痛,keep住指數都係得70幾80…只好等同吊催生藥…到零晨4點幾終於痛到爆…但我未有用止痛既野…因為姑娘話我仲係一d都未開… 我怕開左會更痛,所以堅持唔用…一路劇痛到6點…姑娘同我傾計,佢話我痛既指數係去到人地開左4-5度咁上下ka la,佢話過多半鐘先check我。

到6點半…姑娘一check,佢個樣好無奈咁話“仍然未開…少少都無…醫話話deadline試到7點,唔係BB會有危險” 我只好喊住佢就同佢講“拎走d催生藥…劏開我啦”…最後呀B16號早上8點比人拎左出黎…

開刀又係另一個體驗了……

別墅

回覆:zooyungyung 的帖子

同你經歷差唔多,都係食全餐

別墅

引用:如果中b鏈一定唔得,唔中最好都唔好,因為

原帖由 長琦良美 於 15-10-23 發表
如果中b鏈一定唔得,唔中最好都唔好,因為一穿水其實已經容易入菌
我中左,咁我穿水都係直接去醫院啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

caraman923 發表於 15-10-22 23:40

...
有d 人係慢慢滲,我係pop 一聲倒水咁,好彩響醫院度發生。

大宅

引用:Quote:caraman923 發表於 15-10-22 23:40

原帖由 bosch 於 15-10-23 發表
有d 人係慢慢滲,我係pop 一聲倒水咁,好彩響醫院度發生。
明白晒,希望哩幾日都相安無事,星期一入院啦,唔想食全餐

別墅

回覆 小歪仔 的帖子

我個時見紅入院有帶走佬袋去呀, 雖然被趕出院後又要帶返走, 但你唔會估到幾時生, 可能真係見紅接住陣痛生得呢, 帶埋點都好D的.

別墅

回覆 caraman923 的帖子

有分別架, 我自己真係一坐底就流, 一陣間又停一停. 量真係唔係話好多啫. 到吊催生藥時醫生仲幫我穿埋水, 咁就真係多啦.
但我亦聽過有人一穿就流好多, 要墊厚毛巾呢. 放心, 你一定會察覺到唔對路的, 個隻流係不受控架, 所以到時你就睇自己流的量而準備毛巾, 產婦護生巾.

大宅

我果時穿水都唔敢沖涼 但入到醫院諗諗下覺得黎緊幾日都唔沖得 跟手就問姑娘 佢竟然可以比我沖(當時check左開到四度),但沖完後下身又成攤水流出黎 諗落都覺得有點狼狽

男爵府

babymu 發表於 15-10-22 07:13
如題

驚感染

用戶要求終止服務

唔得,怕水有菌

大宅

回覆 bosch 的帖子

我都係pop一聲d羊水好似爆水喉咁流出黎, 仲要分好幾次咁大流...好彩o係醫院(因為等緊催生),痛左1日,最後都係開唔足3度都係要緊急開刀,食全餐.

剛有第二胎喇,無野驚,最驚好似上次咁o係屋企穿羊水,呢咁hea...

首頁

尾頁

跳至