興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

10.12號收到話當天送來,家人在家等了一天都無人送貨比家人哦了成日,15號上網看追蹤發現簽收人比一個不認識的人簽收而且是12號父母在家苦等的那天,12號本人不在家,他致電給我送去了13樓,我說不是13樓是18樓,他說訂單花了便收線。以為會重新派送,但到16號還未收到我的手機,16號what's app比個快遞問點解貨品給了個不認識的人簽,他叫我聯係dhl距只是送貨go公司點樣安排再送貨他不清楚,我就以為會再送,直到19號都無收到我的手機,在早上便打比DHL.dhl說已經比個不認識的人簽收了,我才知道原來真的送錯貨我還在苦等,唔問都唔知道距送錯了。馬上將事情怎樣講了給dhl,19號晚上快遞上來我家說送過來,我無收過,我叫距自己查返邊個收,我全家12號都無收過任何快遞和不認識簽收的人。dhl說比時間調查,說明天回復我,我20號再打去距還堅決說職員說有送上去我家,我再清楚說事件和說他昨晚來我家穩過我有無同你講,他就說繼續調查。我說21號前回復我否則報警,dhl說21放假22號1點前回復。到今天12點還未收到電話,我便主動聯係dhl,他們還說調查叫我比多日時間,我話已經講了今日1點前無答複報警。到1點打來說還在調查,我唯有報警,錢就比了,快遞公司唔知道將我的貨給了誰。之後警察來,速遞員還說有送我家說睇cct,看cct後他在18樓出現過,但18樓有20個單位,不知到他送了誰人,12號當天無到我家而且重來未認識過這個簽收人,他自己送錯貨,還不認!最後我交比cid處理。

伯爵府

可以咁無保障?

珍珠宮

2024年龍年勳章

最後,點樣?

大宅

回覆:訂了6s!DHL職員送錯地址不認,錢比貨無到,已報警處理

應該要對身份證的,我都是訂6S , Apple 一定是用DHL送貨;那個送貨員很有問題!

珍珠宮

2024年龍年勳章

我分別收了2部,都不對身份證的。

一之蘭太太    發表於 15-10-25 05:02

王國會長

王國會長

BONNIETHAN 發表於 15-10-23 18:34
應該要對身份證的,我都是訂6S , Apple 一定是用DHL送貨;那個送貨員很有問題!
...

對唔對證件, 真係間間個個唔同.

大宅

sumbaby2011 發表於 15-10-23 01:18
可以咁無保障?
做消費者好無保障,錢比了貨比人拿左,快遞唔認送錯。我唯有備案靠警方穩到真兇。完全無想過買個電話會變得甘複雜不愉快,浪費了好多時間處理,dhl處理手法只是拖我時間,
我很蠢,還相信dhl解決到,原來距地是想用時間想辦法,因為個快遞員是外判公司。

大宅

panda361 發表於 15-10-23 16:33
最後,點樣?
我琴日最後去穩CID落口供調查,因為快遞唔認送錯。我只想要返部機,錢就比左,貨就無。

伯爵府

tracychoy2014 發表於 15-10-23 22:31
做消費者好無保障,錢比了貨比人拿左,快遞唔認送錯。我唯有備案靠警方穩到真兇。完全無想過買個電話會變得 ...
係咪用信用卡過數?問問卡中心有無得賠?

大宅

BONNIETHAN 發表於 15-10-23 18:34

...
dhl外判出去,距抄下收貨人名無抄id,又無問有無收貨人在,邊個簽收都得啦。反而順豐嚴格好多,要有收貨人id證明先比。畢竟不是幾百而是幾仟。

大宅

sumbaby2011 發表於 15-10-23 22:37
係咪用信用卡過數?問問卡中心有無得賠?
已經扣錢了,apple說dhl同距地彙報這件事後確實送錯會比返錢我,我同距講我等左個幾月系要機不是要錢。

伯爵府

tracychoy2014 發表於 15-10-23 22:44
已經扣錢了,apple說dhl同距地彙報這件事後確實送錯會比返錢我,我同距講我等左個幾月系要機不是要錢。
...
Apple 可以退得錢俾你,咁可唔可以叫佢再速遞過一部機給你?

王國會長

王國會長

tracychoy2014 發表於 15-10-23 22:35
我琴日最後去穩CID落口供調查,因為快遞唔認送錯。我只想要返部機,錢就比左,貨就無。 ...
簽收果個應等同盜竊, 等CID 查拉左佢

複式洋房

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

所以我係揀送去公司,公司有晒cctv 無得抵賴,我收貨都有抄身份証頭幾個號碼。

王國會長

王國會長

Yan2B 發表於 15-10-24 00:01
所以我係揀送去公司,公司有晒cctv 無得抵賴,我收貨都有抄身份証頭幾個號碼。
...

如果送錯地方比人簽收左, 根本冇上過去你公司, 有晒cctv 都無用喎, 最多只證明冇人來過, 不過收私人野而要查公司cctv 也麻煩吧

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:tracychoy2014 的帖子

打 去apple hotline

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

珍珠宮

2024年龍年勳章

linggo 發表於 15-10-24 13:08
打 去apple hotline
hotline 不可能打得通。

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:panda361 的帖子

沒事不可能。我也聯絡過。問題只有apple 先可最終解決,同快遞說沒結果,只會拖延問題。

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

我都正想買 6s 玫瑰金64GB,但指示話一定要網購,但16GB同128GB就可以預約去零售店取,係唔係話64GB冇現貨呢? 見到樓主咁情況都係諗住買其他型號到店取好了,咁請問我仲有乜嘢需要注意呢?

大宅

Yan2B 發表於 15-10-24 00:01

...
下次都系送去公司穩陣d

首頁

尾頁

跳至