美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

回覆:有jm係只上碎粉或粉餅嗎?

我用base, 遮瑕同粉餅用掃上咋

大宅

都發覺BB Cream 同好多人唔夾... 我都用唔到, 試過好多牌子, 外國韓國日本都係唔得...唔long last, 易暗, 不如用返粉底+碎粉, 粉底都可以選D薄身GE, 如果JM你冇咩野要遮, 就算有, +局部遮暇, 落妝落得乾淨都好緊要

大宅

回覆:可樂餅 的帖子

我base + concealer around eyes + 粉餅only

返工夠快

子爵府

1. 防曬
2. BASE
3. 濕粉底
4. 遮瑕膏
5. 碎粉或粉餅

最多唔用遮瑕膏,其他STEPS唔可以MISS

齋用粉餅或者碎粉冇遮瑕之餘又乾

珍珠宮

回覆樓主:

只用防曬,遮瑕,碎粉既jm皮膚應該冇乜問題材題

大宅

引用:只用防曬,遮瑕,碎粉既jm皮膚應該冇乜問題

原帖由 迷人pinklady 於 15-10-30 發表
只用防曬,遮瑕,碎粉既jm皮膚應該冇乜問題材題
原來用防曬加碎粉就得?我以為要加濕粉

別墅

Melodyangel 發表於 15-10-25 13:01
我轉用bm 礦物粉就可以化妝,簡單落街就防曬碎粉
BM礦物粉好用嗎?synergie唔好用,我唔敢再試礦物粉

別墅

可樂餅 發表於 15-10-25 02:01
我不嬲用開bb cream再上碎粉,但似左一個月左右,皮膚差左,多左粉刺,但我乜都唔上依家啲天氣塊面勁痴勁lu ...
後生時我只用粉餅,防晒同base都唔鬼用,因為皮膚除咗暗,無嘢要遮,但廿五後唔得,眼肚會有乾紋

男爵府

引用:Quote:Melodyangel 發表於 15-10-25 13:01

原帖由 COLDE 於 15-10-30 發表
BM礦物粉好用嗎?synergie唔好用,我唔敢再試礦物粉
我自從皮膚敏感後,用唔到粉底液或粉餅。試咗兩次bm, counter ba 幫我上面,都好貼,唔乾,最重要唔敏感,所以真係覺得好好,宜家一個星期有六日用bm ready, 皮膚都好好

男爵府

引用:Quote:可樂餅 發表於 15-10-25 02:01 我不

原帖由 COLDE 於 15-10-30 發表
後生時我只用粉餅,防晒同base都唔鬼用,因為皮膚除咗暗,無嘢要遮,但廿五後唔得,眼肚會有乾紋 ...
反而我果時用開lm 碎粉,試佢礦物粉底,超乾,完全唔ok

子爵府

回覆:有jm係只上碎粉或粉餅嗎?

我用碎粉咋,以前用ipsa粉底液,但自從皮膚敏感乾到甩皮後就自此用唔到粉底,一用就有白色皮,之後用碎粉反而好啲。

用左1年,又敷有效嘅保濕,而家皮膚穩定左,就咁上碎粉已經夠,但好乾時始終都有乾紋,所以又係要一連4季都保濕。

碎粉一樣要落粧落得乾淨,否則一樣不停生粉刺,現在皮膚ok,習慣了亦接受到自己薄粧個樣。
有一樣我覺得就係薄粧令皮膚變好,少暗粒生,以前用liquid時狂標油同粒粒

別墅

Melodyangel 發表於 15-10-30 22:34
我自從皮膚敏感後,用唔到粉底液或粉餅。試咗兩次bm, counter ba 幫我上面,都好貼,唔乾,最重要唔敏感, ...
係厚定薄GA?幾個鐘後會暗嗎?係咪得一款咋?

男爵府

引用:Quote:Melodyangel 發表於 15-10-30 22:34

原帖由 COLDE 於 15-10-31 發表
係厚定薄GA?幾個鐘後會暗嗎?係咪得一款咋?
bm 有分粉狀,粉餅,同新出液體。咁多款最保濕係果隻叫ready 粉餅,我就係用呢隻,我薄搽,越耐越貼。想厚d, 就搽多層。都有用液體 bareskin sample, 但覺得乾d, 中午開始溶,所以唔會買

複式洋房

引用:Quote:原帖由+COLDE+於+15-10-31+發表係厚

原帖由 Melodyangel 於 15-10-31 發表
bm 有分粉狀,粉餅,同新出液體。咁多款最保濕係果隻叫ready 粉餅,我就係用呢隻,我薄搽,越耐越貼。想厚d ...
我都有用呢兩隻,覺得bareskin好用呀。唔知點解反而ready好難搽得好,好顯毛孔,請問你用咩掃,有冇咩技巧,之後有冇定𥺁?

男爵府

引用:Quote:原帖由 Melodyangel 於 15-10-31 發

原帖由 chuchubeauty 於 15-10-31 發表
我都有用呢兩隻,覺得bareskin好用呀。唔知點解反而ready好難搽得好,好顯毛孔,請問你用咩掃,有冇咩技巧 ...
我剛好相反,我用返佢枝平頭掃,搽完skincare, 等一陣先搽防曬同bm primer, 再等一等先上粉,每次點一次個粉餅搽半邊面

複式洋房

引用:Quote:原帖由+chuchubeauty+於+15-10-31+發

我剛好相反,我用返佢枝平頭掃,搽完skincare, 等一陣先搽防曬同bm primer, 再等一等先上粉,每次點一次個 ...
咁我再試下先,thank you

禁止訪問

回覆:可樂餅 的帖子

男爵府

引用:Quote:原帖由 Melodyangel 於 15-10-31 發

原帖由 chuchubeauty 於 15-10-31 發表
咁我再試下先,thank you
建議先搽一層再決定要唔加多少少局部,咁會易d handle, 唔會厚

複式洋房

引用:Quote:原帖由+chuchubeauty+於+15-10-31+發

建議先搽一層再決定要唔加多少少局部,咁會易d handle, 唔會厚
我就係唔識控制份量,搽到一達達,好厚好顯毛孔。我再試下先

別墅

Melodyangel 發表於 15-10-31 01:08
bm 有分粉狀,粉餅,同新出液體。咁多款最保濕係果隻叫ready 粉餅,我就係用呢隻,我薄搽,越耐越貼。想厚d ...
咁如果想補粉咁點做?平頭掃係邊支呀?
我仲諗住液體易handle想買液體tim

首頁

尾頁

跳至