跳至

首頁
56789...36

尾頁

大宅

shadowso 發表於 17-2-22 08:48
唔係呀,係過咗body check 嗰關咋,我諗仲有排等
叫得你做 body check 已經差不多了. 我地都係 body check 後冇幾耐就叫我地 propose final funding plan. 你係唔係都係 188b visa?

民房

highfive 發表於 17-2-22 09:57
申請時唔需要有資金, 最後階段先要.

謝謝你

大宅

highfive 發表於 17-2-22 10:00
叫得你做 body check 已經差不多了. 我地都係 body check 後冇幾耐就叫我地 propose final funding plan. ...

我係188b呀。你記唔記得body check之後,大概幾耐要比proposal? 我11月頭先lodge application, 2月頭就叫我地做body check啦⋯⋯ 比我預計快咗好多呀

大宅

shadowso 發表於 17-2-22 22:06
我係188b呀。你記唔記得body check之後,大概幾耐要比proposal? 我11月頭先lodge application, 2月頭就叫 ...
一個月之內就通知可以交 proposal. 不過當時做 body check 同 police check 時我地仲有資料補充緊畀 case officer, 如果唔係可能更快.

複式洋房

回覆 highfive 的帖子

Congratz! 多謝妳的分享!
可能很少網友申辦188B, 所以相關資訊不多.
我家亦是申請188B的, 2016年6月交表, 現在還在等消息.
請問妳們是否去QLD? 我們是.

大宅

maymama890 發表於 17-2-23 12:00

Congratz! 多謝妳的分享!
其實我係"你", 唔係"妳" :D

我地都係 QLD. 網上關於 188b 既資料 (除左官方網頁) 真係好少好少, 所以我先開個 post 分享下自己經驗, 亦可以讓其他人一齊分享, 集思廣益!

希望妳地都好快收到好消息!

複式洋房

我都是 ' 你 '我用了太太的戶口.
真好找到188B 的同伴!
其實我自己心中有很大的疑問?

到了QLD 不用創業, 就算有積蓄平日能如何渡過?
另你的孩子預計會報讀Independence, Catholic or State school?

謝謝!

大宅

maymama890 發表於 17-2-23 16:59

我都是 ' 你 '我用了太太的戶口.
我自己本身有啲網上生意, 冇任何實體野的, 邊度做都可以, 去到都會繼續做. 個仔之前報左兩間 private school, 不過都未有位, 如果一路到年尾都未有, 就會報住 state school 先.

複式洋房

我會4月全家去一次布里斯本四處看看,才知那裡合心水。私校學費很高每月萬多元,我有2個小朋友,吃不消!

大宅

maymama890 發表於 17-2-23 19:33
我會4月全家去一次布里斯本四處看看,才知那裡合心水。私校學費很高每月萬多元,我有2個小朋友,吃不消!
...

唔係喎, 我地睇 Gold Coast 好幾間私校都唔算好貴, 每年 AU$10-16k, 比起香港嘅國際學校已經算好平! Brisbane 應該都差唔遠, 都係有平有貴, 睇你揀邊間.

複式洋房

我預算住市區 South Brisbane, West End , New Farm 或 St. Lucia 左近, 因較方便. 但那區的私校學費很利害. e.g. Somerville House, All Hallows.....

請問可否告知選擇黃金海岸的原因及那個zone?

大宅

maymama890 發表於 17-2-24 09:54
我預算住市區 South Brisbane, West End , New Farm 或 St. Lucia 左近, 因較方便. 但那區的私校學費很利害 ...

主要係唔洗搵工所以無需要揀主要城市, 樓價會低啲, 而且好怕太多強國人嘅地方, 所以揀 GC. 多數會去 Robina 或附近地區.

複式洋房

highfive 發表於 17-2-24 10:40
主要係唔洗搵工所以無需要揀主要城市, 樓價會低啲, 而且好怕太多強國人嘅地方, 所以揀 GC. 多數會去 Robin ...

Robina 很多日本人聚居.

大宅

真的恭喜 highfive 兄啊,太高興了

洋房

你好呀....我都想用 188b visa 呢個途徑移民澳洲
請問可唔可以PM我你哋果間移民顧問資料俾我呀?
同埋 agent 費係幾多?

麻煩晒...=)

大宅

highfive 發表於 17-2-23 21:40
唔係喎, 我地睇 Gold Coast 好幾間私校都唔算好貴, 每年 AU$10-16k, 比起香港嘅國際學校已經算好平! Brisb ...
highfive,

188B 要4年住2年,之後就可以申請888。咁你知唔知申請888之後,仲有咩要求先可以做到citizen?

大宅

shadowso 發表於 17-3-17 10:42
highfive,

188B 要4年住2年,之後就可以申請888。咁你知唔知申請888之後,仲有咩要求先可以做到citizen?

https://www.border.gov.au/Trav/Ente/Retu/residence-calculator

應該要攞左 888 PR 後住多一年, 其中離境唔超過 90 日. PR 加埋之前 3 年 TR 合共離境亦唔可以超過一年.

大宅

highfive 發表於 17-3-17 11:15
https://www.border.gov.au/Trav/Ente/Retu/residence-calculator

應該要攞左 888 PR 後住多一年, 其中離 ...

其實係咪citizen有無咩分別呢?如果,我過咗4年,由188B申請888,攞到PR,係咪都一樣可以住响澳洲?

大宅

shadowso 發表於 17-3-17 16:19
其實係咪citizen有無咩分別呢?如果,我過咗4年,由188B申請888,攞到PR,係咪都一樣可以住响澳洲?
...

最主要係 PR 好似只可以自由出入境 5 年, 之後再離開要申請 RRV (Resident Return Visa) 先可以再入境.

複式洋房

你地好, 你地批之前要唔要響香港見移民官呀?

首頁
56789...36

尾頁

跳至