跳至

首頁

尾頁

別墅

highfive 發表於 18-11-1 14:07
一定要四年後先可以申請 PR.

TR 期間只需要交本土收入稅 (包括利息).

highfive,請問當地保險過到去先買?抑或online買定?

大宅

回覆 highfive 的帖子

由188b轉888有甚麼條件?除了以下
4年住2年
2.25m investment
Any others?
有冇不成功個案分享?
是否要migrating agent?
未來會不會受新政策(住偏遠地方)影響?

大宅

mecskw 發表於 18-11-13 11:13
highfive,請問當地保險過到去先買?抑或online買定?

我地黎到先買.

大宅

Cstsang 發表於 18-11-13 12:37

由188b轉888有甚麼條件?除了以下

最主要都係呢兩項, 另外:

-You and your partner must not have been involved in any business or investment activities that are unacceptable in Australia.
-You must have a realistic commitment to continuing your business or investment activities in Australia.

應該唔洗 agent...掛?!

受唔受新政策影響冇人知, 不過機會應該唔大, 因為一來 188 visa 數量相對技術移民係好少數, 而且投資移民理論上係唔會同本地人口爭工作,相反會創造就業.

大宅

回覆 Cstsang 的帖子

您好吖,想請問你話 2 個月前收到通知過錢,2 週前正式 visa granted.
中間有一些 delay.. 那你錢打過去後, 收到佢地 confirmation 話 錢收到,之後要等幾耐才收到 granted 的通知?

大宅

回覆 joyjj 的帖子

Within 2-3 weeks

複式洋房

我今年1月已經入左申請,上星期入埋paper document目前未有任何消息。
不過我有d擔心如果批左TR之後有關於188b轉PR既新移民政策推出唔知會唔會影響到已經係TR既人轉PR。因為目前188b由TR轉PR睇落好似好straight forward只要符合居住要求、TR期間冇違法活動同bond到期就可以申請PR,如果我冇理解錯應該係類似一個mutual agreement唔應該有變動,但近排睇新聞好似有d個案針對PR,例如有個香港女人TR申請PR期間改左名都可以比人取消資格遣返香港

大宅

回覆 vw221114 的帖子

邊度嘅新聞,我都未聽過她的臨時居留visa 是那類型的?
雖然我都覺得新政策可能對臨時簽證轉做永久簽證的人是有影響

複式洋房

[quote]Cstsang 發表於 18-11-19 00:55

邊度嘅新聞,我都未聽過她的臨時居留visa 是那類型的?

係夫妻團聚

http://sydney.jinriaozhou.com/content-101844179888013

大宅

vw221114 發表於 18-11-19 15:12
[quote]Cstsang 發表於 18-11-19 00:55

呢單係 New Zealand 喎, 唔關澳洲事...

民房

Hello, 我打算申請188B, 但我層自住樓係聯名,價值亦超過AUD1.5m, 請問合資格嗎?另外 mpf 可計算在內? 我初報道babykingdom,未睇哂21 頁, 如重複問題, 不好意思。

大宅

回覆 MidmidY 的帖子

是否另一半業權是配偶的?你的樓是否自住,有冇另一套?
MPF據我所知很難當成活躍投資的一部份
你會否找移民顧問再評估一下?這是我的建議
如果他們的建議是否定的不要再嘥錢
牌面上你的情況不是一個理想的個案

民房

回覆 Cstsang 的帖子

將會係配偶,我還有另一間但又不值1.5m,另外有股票及儲蓄;今周會見移民顧問,希望可以教我點做。另外可以pm 我關於顧問收費嗎?想作個比較。 thanks!

複式洋房

請大家知唔知TR 時交税和PR 交税有分別嗎?有朋友話TR 要交最高税率,冇累進!請多多指教

大宅

dannyj 發表於 18-11-20 08:33
請大家知唔知TR 時交税和PR 交税有分別嗎?有朋友話TR 要交最高税率,冇累進!請多多指教 ...

TR 一樣有累進, 而且只係本土收入要交稅, 海外收入(例如出售香港物業)唔洗交. PR 要為所有收入報稅.

大宅

在澳洲政府網頁內,買車是需要居住證明但土地買賣證明書都可以
但有這張證明並不代表你已住在哪地方
有冇人有這方面經驗呢?

大宅

Cstsang 發表於 18-11-20 11:18

在澳洲政府網頁內,買車是需要居住證明但土地買賣證明書都可以

我地買車都唔洗居住證明, 只係用朋友地址, 因為當時仲租緊 airbnb! 可能個個 state 唔同, 我地係 queensland.

洋房

@highfive, 如果個bond用聯名,請問開銀行戶口來收利息,銀行戶口要聯名嗎?謝謝!

複式洋房

highfive 發表於 18-11-20 18:39
我地買車都唔洗居住證明, 只係用朋友地址, 因為當時仲租緊 airbnb! 可能個個 state 唔同, 我地係 queensla ...

Hi, Highfive, 請問知唔知如果只係物業市場上有投資(有收租物業over1. 5M),但無乜其他股票基金投資,夠資格做188b嗎??

大宅

Beaman 發表於 18-12-3 22:01
@highfive, 如果個bond用聯名,請問開銀行戶口來收利息,銀行戶口要聯名嗎?謝謝! ...

呢個唔 sure, 因為我係用自己一個名買.

首頁

尾頁

跳至