跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 highfive 的帖子

Thanks

大宅

回覆 Cstsang 的帖子

昨天見咗 state 啲官,這是硬性規定,到步 28 天內,要見一見當地的官。
沒有什麼特別,say hello 之外,重點反而個官提我做 888 既手續,佢俾咗一份通告同一份表我;

我目前是 188 B,手續應該是這樣;

- 1·5 M 既 Bond maturity 前 3 個月,或者是 這 1.5 M 放在 state bond 超過 4 年,就可以填表交俾當地州官員,即是 所謂既 State nomination.

份表填你 188 既條件有冇 fulfill 例如 錢有冇超過 4 年,Length of stay⋯ 等等。

等到個 state nomination 批咗之後,就可以自己上 Home Affair Skillselect 綱申請 888。

應該就比較 straight foward。

188 同 888 既連接問題,我估佢地應心中有數,可以做到;

以我情況為例;

Fund Maturity : 2023 年 1 月中
(咁我 2022 年 10 月中就可申請 888 state nomination)

我個 188 visa 是 2013 年 3 月中到期,
即是以 22 年 10 月中 到 23 年 3 月中,有 5 個月可以預備,只不過係 888 要不要好似 188 咁要等年幾咁就冇人知,想想應該唔會卦。

當然以上只是適用在我個州(西澳),其它州略不同,但我估大體人也差不遠。

我個 188 visa 2023 年 3 月中到期。
即是

大宅

回覆 joyjj 的帖子

要怎麼的投資增長?

大宅

我個人感覺,D官唔會 care 其它投資,亦唔會 care 什麼投資增長,佢哋好直接;睇你 188 既條件有冇 fulfill( Bonds 有冇放超過 4 年,4 年內有冇住超過 2 年,有冇犯法 等等),應該就得。

大宅

joyjj 發表於 19-1-18 18:47

我個人感覺,D官唔會 care 其它投資,亦唔會 care 什麼投資增長,佢哋好直接;睇你 1 ...

即係除咗個bond, 唔需要再做其他投資?

同埋我去land 時無見過官呀 邊度有寫哩個要求?

大宅

回覆 shadowso 的帖子

只是我個人覺得佢地係唔會睇其它投資,不過,如果你自己都需要再投資,又覺得安心D,再系你個州投資D又無妨,也是錦上添花。
至於要不要見官,也是個個州不同,我也有聽過其它州也是不用見官,不過,南澳不但要見官,聽講仲有 welcome party.

都可以理解既;好似 Sidney, Melbourne, Brisbane 尼三大城市,人已經多,個個要見官都會好忙,反而我尼D西澳,或者南澳,或者北領地(不清楚),移民過去既人不多,可能就會 有warm D既 welcome.

我見果個官話申請 888 同申請 188 手續一樣,所以你之前是自己申請 188 的,一定比我著數,因為之前我是透過 agent 申請 188, 操作上一定冇你咁熟。

至於話 188 到期而又 888 未攞到,尼樣處理就要好小心,我西澳尼邊,係 188 到期前 5 個月就可以申請 888 ,目前冇人知道 888 需要幾耐先申請到,不過我估應該 5 個月內應該得啩!因為中間沒有 其它 Temporary Visa。所以,還是建儀你同 Sidney 果邊政府傾下,了解下,因為個個州大體上一樣但細節就有些少不同。

大宅

joyjj 發表於 19-1-19 17:21

只是我個人覺得佢地係唔會睇其它投資,不過,如果你自己都需要再投資,又覺得安心D ...

見官即係見邊個部門?等我去check下先

複式洋房

highfive 發表於 19-1-12 19:49
我地都係住 GC, 過到黎可以一齊飲下茶 :D

Hello Highfive, 請問GC好住嗎?歧視情況嚴重嗎?移民主要為小朋友讀書, 有冇話邊區提議可以去望望?

大宅

申請888B 要求4 年住2年,我上網頁睇,原來要provide evidence of residence, eg rental receipts, utilities account, etc. 咁即係我過嚟定居前出出入入澳洲啲時間,唔可以計入(emoji)2年?

大宅

shadowso 發表於 19-1-31 18:27
申請888B 要求4 年住2年,我上網頁睇,原來要provide evidence of residence, eg rental receipts, utiliti ...

邊度睇到?

大宅

highfive 發表於 19-1-31 21:33
邊度睇到?

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/business-innovation-and-investment-888/investor-stream#HowTo

大宅

我估你有 hotel / AirBNB receipts 都應該可以證明你住喺度?

複式洋房

Hi, 冇講話係4樣其中1樣,如果佢地有懷疑我覺得會要求提供水電煤既月結單,因為冇人住就唔會有用量,其實2年係咪唔包括其他州份?

複式洋房

各位早晨, 請教有関交certified copies文件.
最近收到email 交文件,都好厚又多私人資料,請問可否」
親身遞交?郵件用郵局平郵?掛號?順丰速遞?边個好?
交件要唔要預約?

大宅

dannyj 發表於 19-2-19 05:07
各位早晨, 請教有関交certified copies文件.
最近收到email 交文件,都好厚又多私人資料,請問可否」
親身 ...

我係親自交,(emoji)度係無reception 嘅,只有個實Q响門口,你只可以响門口交低文件比佢,唔會有人幫你簽收。

複式洋房

Thanks shadow, 今天交了文件 , 門口有人收件, 佢在件上加印並叫我拍照作紀錄

複式洋房

Hi High five兄,請問可以PM你的AGENT資料和收費嗎?因想比較多幾間,謝謝!

民房

michellechy 發表於 19-3-31 17:18
Hi High five兄,請問可以PM你的AGENT資料和收費嗎?因想比較多幾間,謝謝!

Me2 可否都pm我,謝謝!
其實自己申請188A難唔難呢?下下服務費都要十幾廿萬都好重皮。

複式洋房

回覆 Christytyt 的帖子

啱啱見到你嘅post 。188A 投資移民好似好煩,好多嘢搞。我知道有間專做澳洲移民嘅律師行,收費合埋唔算貴,而且口卑都幾好。如果你要可以PM我。希望可以幫到你啦!

別墅

回覆樓主:

唔好意思,我正在了解188B, 請問可以PM agent價錢和資料給我嗎?

首頁

尾頁

跳至