跳至

首頁
34567...36

尾頁

別墅

highfive 發表於 16-11-20 23:48
Plan B 意思只係要改變原本賣自住層樓嘅想法 (Plan A), 要用其他資產套現.

1.5m 可從申報裡的任何資產套現,包括自住樓⋯你最好問下其他agent,你果間我之前領教過,怕怕~

大宅

mecskw 發表於 16-11-23 11:23
1.5m 可從申報裡的任何資產套現,包括自住樓⋯你最好問下其他agent,你果間我之前領教過,怕怕~
...

唔只係 agent 同我講的, 而家係澳洲移民局方面嘅 case officer 親自講話自住樓唔計 :( 申報左唔代表佢一定認同當係投資資產.

別墅

highfive 發表於 16-11-23 11:38
唔只係 agent 同我講的, 而家係澳洲移民局方面嘅 case officer 親自講話自住樓唔計 :( 申報左唔代表佢一定 ...

咁你agent當初冇話你知?搞到你要行plan B

大宅

mecskw 發表於 16-11-23 12:06
咁你agent當初冇話你知?搞到你要行plan B
佢地其實有提過, 不過我嘅 case 比較特別, 主要投資嘅項目相信從來冇人做過, 之前都冇諗住要郁自住層樓. Anyway, long story short, 而家只係希望跟住落黎順順利利...

別墅

highfive 發表於 16-11-23 12:13
佢地其實有提過, 不過我嘅 case 比較特別, 主要投資嘅項目相信從來冇人做過, 之前都冇諗住要郁自住層樓. An ...

祝你順利!

大宅

highfive 發表於 16-11-21 17:13
如果你講係申請時用黎計投資組合總額, 當然可以計. 我地之前講緊係 visa 批出前最後一個步驟, 即係 submit ...

highfive, 請問submit 完籌集資金個plan後,要幾時之內轉錢去買Waratah bond?因為我會用層樓去套現,驚突然要我轉錢過澳洲,賣唔切樓

大宅

mecskw 發表於 16-11-23 12:55
祝你順利!
突然又有轉機, agent 似乎 convince 左 case officer 我層自住樓係投資賺返黎, 所以而家又可以用黎套現喇!

大宅

shadowso 發表於 16-11-24 20:56
highfive, 請問submit 完籌集資金個plan後,要幾時之內轉錢去買Waratah bond?因為我會用層樓去套現,驚突 ...

Agent 之前同我講過好似係批左後 70 日.

別墅

highfive 發表於 16-11-24 21:40
突然又有轉機, agent 似乎 convince 左 case officer 我層自住樓係投資賺返黎, 所以而家又可以用黎套現喇!
...

硬係凝住係個agent搞錯,又話convince

不過總算搞得掂就得啦

大宅

highfive 發表於 16-11-24 21:40
...

恭喜你呀!咁咪要搵返好多文件,證明你層自住樓係投資賺返嚟囉?

大宅

highfive 發表於 16-11-24 21:43
Agent 之前同我講過好似係批左後 70 日.

得70日賣樓,咪好易比人壓低價錢 如果賣唔切,點算?

大宅

mecskw 發表於 16-11-24 23:00
硬係凝住係個agent搞錯,又話convince

不過總算搞得掂就得啦
主要重點係申請時都有申報呢項資產, 而且層樓係投資生意賺錢後買入, 如果係投資前已經擁有就冇得拗. 之前的而且確係澳洲 case officer 親自 email 話唔可以計, 唔關 agent 事.

大宅

shadowso 發表於 16-11-24 23:06

得70日賣樓,咪好易比人壓低價錢 如果賣唔切,點 ...
所以其實要有幾手準備, 等緊批就要開始賣, 或者唔直接賣但係先做加按套現再慢慢賣. 最好當然係有多幾項可以套現嘅資產.

別墅

highfive 發表於 16-11-24 23:54
主要重點係申請時都有申報呢項資產, 而且層樓係投資生意賺錢後買入, 如果係投資前已經擁有就冇得拗. 之前的 ...

咁呢個case officer真係烏啄啄

大宅

highfive 發表於 16-11-25 00:00
所以其實要有幾手準備, 等緊批就要開始賣, 或者唔直接賣但係先做加按套現再慢慢賣. 最好當然係有多幾項可以 ...

我層樓响申請前已經開始放盤啦,但一直未放到。

如果加按套現,攞啲錢去買bond,咁之後層樓係咪一定要賣呢?繼續放租得唔得?

大宅

shadowso 發表於 16-11-25 15:54
我層樓响申請前已經開始放盤啦,但一直未放到。

如果加按套現,攞啲錢去買bond,咁之後層樓係咪一定要賣 ...
買完 bond 成個程序就已經完成, 之後賣唔賣係你自己嘅決定, 移民局唔會再理. 佢地只需要 make sure 你嗰 1.5m 買 bond 錢係從正常合法投資活動得返黎.

複式洋房

請問大家知唔知如果初初報咗賣樓套現用來比1.5m買bond , 到批咗後是否一定要賣樓, 可否轉翻按套現?

大宅

kahinmummy 發表於 16-11-28 12:29
請問大家知唔知如果初初報咗賣樓套現用來比1.5m買bond , 到批咗後是否一定要賣樓, 可否轉翻按套現? ...
"初初"係指入紙申請時? 最後批之前佢地會再需要你交個籌錢 plan, 嗰個先係 final.

別墅

highfive 發表於 16-11-20 22:20
過程唔算順利, 因為種種原因交文件有 delay, 不過而家應該進入最後階段, 做左驗身同良民證, Pass 埋就應該 ...
highfive, 你地幾時收到case officer問攞補充資料?需要面見嗎?
我到依家都未有聲氣,連case officer都未assign! 我今年一月完成online application。

大宅

eko 發表於 16-11-29 22:23
highfive, 你地幾時收到case officer問攞補充資料?需要面見嗎?
我到依家都未有聲氣,連case officer都未a ...

我地上年11月 submit online application, 但 paper documents delay 左好多先 submit (agent 問題), 今年10月先第一次收到 case officer 要求補充文件. 無需見面.

首頁
34567...36

尾頁

跳至