婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cream090909 發表於 15-10-29 14:04
唔洗嬲,我個女一歲未到都大把人講係咁話快d生多個!大佬,住都未夠住,又多問題未解決,你一句隨口嗡我就 ...
睇到你句reply 我爆笑左

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

mwmyway 發表於 15-10-29 11:57
唔生先比人歧視
完全認同!!
D人真係。。人地生o吾生都o甘多野講。。

禁止訪問

大宅

回覆 小_魚 的帖子

我家姐都無諗過,但整整下生出3個。佢身體唔好,本來得1個都仲好好地,生夠3個更差之外,屋企就會逼,教育上又多野煩,心情以及兩公婆關係都變緊張。因為經濟上負擔又會大好多,自己唔食都要搵多D俾小朋友。
佢係自然懷孕,係上天俾我禮物同考驗,已經有左又生埋就當然幾辛苦都要兩公婆解決。
如樓主真係好堅持只想生一個,真係唔洗理其他人。一生就20年,自己最清楚自己想點。除非自然地意外有左既,咁就另計啦。

由隻身到日本至落地生根

伯爵府

熱血勳章

閃兒 發表於 15-10-29 15:08
我地呢 D 已經決定左完全一定唔會生既,
先至真真正正俾人歧視呀,
無論現實定網上只要一表明立場,
我都係決定左完全一定唔會生既, 結左就2年啦
好在問做咩唔生的人都係少數!

你地結左幾耐開始多人問你點解唔生?

禁止訪問

大宅

回覆:點解只生一個小朋友好似會俾人歧視咁!?

我身邊都好多3姑6婆問「幾時生多個呀」、「點解唔生多個呀」、「得一個好悶」⋯⋯煩到嘔!
真係想一句車埋去「關你鬼事咩!」

男爵府

回覆:小_魚 的帖子

未生前,99同C6講襯佢仲有氣力湊快D生,到知道我陀囡時,完全誤湊開始,我同c6就決定只生一個,C6仲叫我(可能6299)如堂弟結婚時送回所謂全家之寶(太老爺留下來)比堂弟婦。由佢地生飽佢

男爵府

NipponTsuma 發表於 15-10-29 15:32
回覆 小_魚 的帖子

我家姐都無諗過,但整整下生出3個。佢身體唔好,本來得1個都仲好好地,生夠3個更差之外 ...
生一個已經元氣大傷, 你家姐仲生三個, 叫趁後生要好好調理下身體

而家我唔咁堅決話只生一個就係驚有意外, 當然事事小心會安全d, 但意外既野好難講, 所以我對住c6 d 三姑六婆親戚或者朋友都唔會出聲, 等c6 答, 但隻c6 又唔會好直接話生一個夠, 因為佢覺得對住親戚朋友唔需要交代得咁清楚, 某程度上我都覺得啱, 唔需要咩計畫都講晒俾人知, 就係因為咁, 可能令佢地誤會, 最後就攪到而家成日俾人哦叫我生多個囉

男爵府

回覆 Yokothine 的帖子

今次呢個舖遇到好多知音人

男爵府

回覆 朱寶媽媽 的帖子

有人同我講過, 好在我第一胎生仔, 唔生多個都可以
我想講, 生仔生女我都只會生一個, 唔關係仔定女事

男爵府

回覆 閃兒 的帖子

唔生就不負責任, 咩理論來??

翡翠宮

你可以叫C6出聲,生一個就夠,依家生佐唔使養咩

男爵府

我的育兒心得勳章

生仔呢家野,由第一個到第十個我都會答儲左錢先,而錢呢家野,數字係任你作個天文數字嘅。

男爵府

同路人,我通常都答佢地:生多個係咪你幫我養?唔係就唔好講咁多。

珍珠宮

回覆:點解只生一個小朋友好似會俾人歧視咁!

啲人係咁煩架啦~
單身問你拍拖未,拍拖問你結婚未,結婚問你生b未,生完問你追生未,生仔問你追女未,生女問你追仔未,遲啲問你讀書未,讀書問你畢業未,畢業問你拍拖未,拍拖問你過門未,過門問你抱孫未。。。。。沒完沒了。。。

其實一開始都唔理尼啲人,問下je,由得佢地囉。。不過追住問真係好煩,話說有一次,又問,於是我答,咁你呢?然後追問番佢地轉頭。。。

別墅

引用:啲人係咁煩架啦~單身問你拍拖未,拍拖問你

原帖由 做個靚太 於 15-10-29 發表
啲人係咁煩架啦~
單身問你拍拖未,拍拖問你結婚未,結婚問你生b未,生完問你追生未,生仔問你追女未,生女 ...
讚同!
其實好多人都是隨口問下姐,又無叫你:“你一定要生多個呀!” 我唔明樓主點解咁介意人地咁問囉……系米你99有暗示過你一定要生兩個? 如果唔系,就唔使咁介懷人地問呢個問題啦……!

大宅

我地都諗住生一個就夠。我女半歲比人問到依家。答左唔生,然後好似變左犯人咁受到各方面既打擊,仲有次有個婆婆黎鬧我話做咩唔生個仔比奶奶

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大部份人講呢d 既時候都係搵水吹架咋,樓主何須介懷呢!普通朋友咪up 下lei up 下lo,搞下笑lor;唔熟既咪答,諗緊諗緊 呵呵呵,咪算囉。 我生左三個都一樣有人問生唔生多個添,我通常答:再生我會好早死架,捱唔住架喇 😂😂😂😂

男爵府

開頭我都唔理由得佢地'up', 個肚係我既,我唔再生佢地都奈我唔何。係每次明示或暗示完生一個夠,佢地就覺得我來自火星咁,用d 好奇異既目光睇我,又話生一個個細路好慘好可憐,講到冇兄弟姊妹就好凄涼好孤獨etc。 仲要次次見面都無限loop, 攪到我越來越反感。連99同c6 講最少生兩個,當然佢有佢講,我有我唔理啦。不過真係唔明點解只生一個就俾人不停批評

首頁

尾頁

跳至