自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

david 真係勁! 50間老千公司!
放下自在

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

琪琪郡主 發表於 17-12-8 08:27
Calling大力,
我本身唔係讀商科,加入bk都好一段時間
不時見你覆post話基金唔好

#280 樓~

耐心由頭睇到尾,終身受用~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 17-10-30 07:30
強積金受託公司:無委託推廣

王小姐今年5月5日曾收到一名自稱是積金局職員來電,指可助處理離職後的強積金 ...
我都收過呢個電話, 講野九唔搭八, 一陣話咨詢, 一陣話解釋俾我聽. 問佢, 如果咨詢即係未通過啦, 佢就改口話解釋新例我聽. 咁我話己經通過左, 咁你 email 文件我睇得喇, 我自己識睇, 即刻發晦氣. 真係當人傻的嗎? 咁後尾有無拉到人?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

portercat 發表於 17-12-8 02:20
今日A1頭條:康宏兩高層被捕!

原來係呢間

多謝樓主推post

珍珠宮

回覆樓主

BK勁,15年開始講的話題,今天康宏上了頭條!

侯爵府

回覆樓主:

我初出來做野時, 想買保險, 但俾公司的MPF經紀sale我買份乜鬼投資相連計畫, 供左三幾年, 越來越唔對路, 拿拿聲cut左佢, 真係輸少當win

禁止訪問

回覆樓主

複式洋房

平平常常 發表於 17-12-8 09:45
BK勁,15年開始講的話題,今天康宏上了頭條!

睇睇吓原來其他論壇都有相似的post

公爵府

cattz288 發表於 17-12-8 09:03
david 真係勁! 50間老千公司!
David Webb 股壇長毛講嘅嘢一定要信!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jellomama 發表於 17-12-8 16:45

幫埋icac查案真係要頒個好市民獎比佢!
放下自在

男爵府

回覆樓主

我諗係D broker, 根本成個行業都係千絲萬縷啦,今次比人拉係咁唔小心姐
利申:支持祖國 反對移民

伯爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

nintendo 發表於 15-10-29 17:04
剛畢業,一定唔幫襯。

伯爵府

想生BB熱投

老吾老千,見人見志
基金食水好深的

複式洋房

回覆樓主

蘋果有一段報道:
「就在曹貴子本周一出事之後,上週中亦「巧合地」有班內地大媽阿叔,拉着橫額在曹貴子任董事的康宏環球(1019)北角總部示威。七名來自北京的中年男女,一齊穿上印有「買康宏毁人生」的藍色背心,拿著寫有「康宏欺詐、王利民做主、冼健岷還錢」的標語,在北角康宏滙抗議。

其中一個做推銷的人內地人對本刊記者說:「我們十一月廿六日從北京到香港,和康宏投資責任有限公司買了產品,六、七個人合共投資了二千三百萬人民幣,康宏再投資給另一家公司北大未名(北京大學旗下集團),然後它失敗了,投資血本無歸了!」但礙於他們還在與康宏談判中,生怕投訴曝光被康宏詐型,到時一個仙都無,故欲言又止。

知道事件的中間人則對本刊說:「康宏在國內有辦公室銷售理財產品,應承兩三年就還息,結果全部不對付,康宏解釋呢啲公司走佬,苦主咪長途跋涉來香港追囉!」

珍珠宮

康宏...d consultant 為簽單,乜都講得出....

高層,就成日想出鋒頭....
今次真係上到頭版...

珍珠宮

David Webb自己投資隆成中伏,交了學費,梗係要信啦。

https://www.hk01.com/港聞/136898/-謎網50-拆局-David-Webb投資中伏-掀證監與-邪惡集團-大戰

但到了2014年,隆成宣布出售嬰兒車業務,將公司轉型,亦是自當時開始,隆成進行了好幾宗令市場大為意外的交易,例如在2015年向中國投融資(1226)購入一個內地物業,但當時賬面上持有近8億元現金的隆成,竟選擇以折讓價大量發行新股作為主要交易代價;其後隆成更宣布供股,以當時收市價大幅折讓近7成的作價1供3。這一連串行動的其中一個客觀結果,是令David Webb等股東的股份不斷遭到攤薄,雖然當時亦有分析指該供股計劃不利小股東,但仍然在股東會上獲得通過。

據市場傳聞,David Webb在隆成一役之中,損失達到八位數字,但抗爭失敗的他,並沒有打退堂鼓。在今年5月,David Webb於其個人網頁上刊登一篇名為《謎網:50隻不能買的港股》(The Enigma Network: 50 stocks not to own)的分析文章,圖文並茂地指出隆成和數十家細價股之間千絲萬縷的關係,透過不同上市公司之間的股權互控,結成網絡,提醒股民不應沾手這些股份。

水晶宮

回覆樓主

一睇到新聞就諗係呢個post

大宅

大力大力 發表於 15-10-29 18:57
總之就唔好月供基金~

早10年前知就好,簡直嘥時間

琥珀宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至