婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

引用:我認我有D 小氣,有D 無聊,介意D 無謂野,

原帖由 MsPicasso 於 15-10-30 發表
我認我有D 小氣,有D 無聊,介意D 無謂野,不過真係有D 介意~
岩岩同奶奶食完生日飯,我係度諗,老爺奶奶同 ...
我62年年都問我幾時生日啦。見到咪封封利是比我。冇食飯冇蛋糕。係阿仔出世後先記得。因為差幾日。

大宅

MsPicasso 發表於 15-10-30 12:32
我認我有D 小氣,有D 無聊,介意D 無謂野,不過真係有D 介意~
岩岩同奶奶食完生日飯,我係度諗,老爺奶奶同 ...

我剛結婚,未婚前同佢媽媽、婆婆、公公都分別特別食餐好慶祝生日,亦會準備蛋糕禮物。
到我就生日時(剛結婚果個月),忽然收到奶奶訊息問我係咪過幾日生日,叫我返屋企食飯。咁我就超開心同老公講。
當日,在家食燒肉,又特登買左蛋糕,仲竟然有禮物俾我。奶奶仲話買厚身大圍巾俾我係怕我未慣雪地生活衣服少,(因為我呢邊冬天好凍),雖然其實我個人唔多用大圍巾,但真係開心到不得了!!覺得佢實在太有我心~~
返屋企時我都有問老公,係咪佢夾埋奶奶準備俾我。因為我自己覺得唔記得我生日係正常,記得仲要準備咁多,唔通係我未嫁時對佢地好,所以有回報??

事後,有日我唔覺意睇到老公手機,原來係老公在我生日早一個星期前發左訊息俾佢媽咪,話會俾一千蚊佢,請佢幫手買少少好料在家食飯,同埋咩都得,總之買份小禮物俾我

我都一早覺得有古怪,不過就算係老公叫又俾埋錢,奶奶肯花時間去買同準備我都好開心既。當然最終佢地D錢銀點計我無問,而呢個秘密我亦好識做無踢爆啦。只不過就放長雙眼睇下年如何了
由隻身到日本至落地生根

別墅

我同老爺生日差一日,每年奶奶都話一齊過,其實我好唔鍾意~~仲要係我地比錢食飯,邊叫同我食生日飯啊,根本就系叫我地比錢~~下年都系唔好搞了~~

大宅

99有幫我慶生, 因為我生日好近母親節, 所以係一齊慶祝的, 晏晝屋企開個小party, 夜晚就出街食 (男人們俾錢of course)~

99覺得咁樣唔好喎, 好似好順便咁, 我反而覺得冇所謂呀, 反正我年年都係食母親節蛋糕的(可恨我仲未做到母親...)

99會俾利是我, 仲會買個勁大蛋糕又整小食呀咁, 佢對我真係幾好

大宅

回覆:奶奶有冇同你慶祝生日?

C6生日佢都唔會主動話要慶祝,又點會為我而慶祝

男爵府

回覆:奶奶有冇同你慶祝生日

我結左十幾年都係只有陪佢地家人慶祝,永遠無同我慶祝,不過,無所謂,因為我都唔care佢地,平時以禮相待就算。

珍珠宮

我奶奶會年年同我食生日飯,出街食或煮比我食 ,有次仲突然叫佢朋友整個蛋糕比我。除左生日飯,仲有生日利是添~

公爵府

回覆:MsPicasso 的帖子

咁不如問下你老公,其實唔一齊咪仲好

子爵府

牛年勳章

無,亦都唔想

子爵府

我99冇同我地慶祝,我地都唔洗同佢慶祝。
唔洗煩,幾好,不過連老公都唔知佢同62幾時生日

琥珀宮

我無,亦唔想

大宅

無! 佢地全家人都唔會記得or 唔想記得我生日。我無所謂, 有朋友, 自己屋企人同老公記得就得了!

男爵府

無!永遠唔會記得

別墅

我的生日99一定会有红包给我,大多数会提前给我或节日聚餐给我,因为我的生日是节日,99不会忘记,反而老公的生日有时候99忘记了红包,很感恩

男爵府

99每年都買蛋糕加禮物同我慶祝生日
可這不是重點,重點是99連我們每年結婚紀念也會買蛋糕同我們慶祝,好99

大宅

回覆 MsPicasso 的帖子

同你一樣,連叔仔生日都要出席,但我同c6差10生日冇人問津,不過我唔希罕,因為唔想同佢地食多一餐飯。

男爵府

每年生日, 姑奶一定買定生日蛋糕, 老爺奶奶就會比生日利是, 奶奶雖然年紀大, 但佢記得哂所有人的生日

大宅

我反而唔想。同62關係OK,由某一年開始,無論老公定大伯生日都一定要正日食,除咗要返工例外,我唔想連自己生日都無得決定要點過。所以絕對不介意唔同我慶祝!

男爵府

無,亦都唔想,唔好搞咁多野

大宅

情況同你一樣 但唔同我慶祝其實係好事!!
我自己有自己生活, 又可以同fd慶祝, 同呀媽又得 做咩都得

首頁
34567...8

尾頁

跳至