婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣男家唔係香港, 老公係香港7年。 由我day 1 識佢每年我地都同佢搭飛機返男家過新年, 當然呀伯母有戀子狂。。。唔鐘意我啦, 我去親男家都無一日好日子過。。。。
今年,我好想同屋企人過。。。我父母年紀都六十幾七十, 又糖尿又高血壓。。。結果我上年已經convince我老公,今年終於可以係香港留到初三先過男家。。。。結果。。。佢老母頭先facetime 問我地今年幾時返去。。。我地話年初3, 佢就好似tbb 膠劇咁。。。喊苦喊忽。。。話我嫁咗就要同老公返去。 仲咩要係香港過!? 係咪話佢個仔無用, 要聽老婆話, 要留係香港過年?!。。。。

由識佢個陣。。。。我地因為佢老母involve太多而鬧交。。。。。係呢半年老公好咗。 體諒我多咗。。。諗住佢屋企人唔係香港既, 有幾難頂,幾心理唔平衡,幾咁唔鐘意我, 都無所謂, 老公又對我好。。。。點知都係咁麻煩。。可以話係用大穫黎形容。。。。99 唔係人咁品, 分開幾遠都影響到。。。。7 年啦。。。。佢要玩野玩到幾時

大宅

BK Milk勳章

回覆:新年點解唔返男家過??!! \\\\ _ -

叫你老公自己返去

Jolin_Yuen    發表於 15-11-10 12:56
la_source    發表於 15-11-9 16:12
咸蛋三寶飯    發表於 15-11-9 03:46

大宅

回覆:Wwb1221 的帖子

妳c6有冇其他兄弟姊妹可以分散佢既注意力

大宅

回覆:Wwb1221 的帖子

我用過年機票貴一倍黎令99收聲。
冇理由為咗佢d傳統思想比多咁多咁多錢。
再唔係叫c6自己返

katherinelum    發表於 15-11-11 14:08
wcpcelia    發表於 15-11-9 15:12
咸蛋三寶飯    發表於 15-11-9 03:46

大宅

回覆:babyma2012 的帖子

就係襯佢細佬啱啱係英國讀完書返咗去我先敢有呢個要求。。。。就算我地返去, 佢男家都係去其他親戚到食咋嘛。。。。

大宅

回覆:peony_only 的帖子

有架。 試過啦! 淨係買機票比老公自己返去, 鬧我咩人, 唔跟住個老公返男家,點做人老婆喎。。。。叫我去, 咪即係做足咁多日工人。。。。。我d假好值錢架。 唔係去受人氣lor......所以結咗婚前一年返去5次。 呢幾年每年2次。。。。唔好諗住對人咁差, 仲要人貼錢買難受。。。。我唔留係阿媽到做公主咁笨?!

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-9 03:47

大宅

回覆:Fattybighead 的帖子

佢d古老思想係隨佢喜歡架。。。。我嫁佢個仔個陣, 佢咩都無比我架

水晶宮

回覆:peony_only 的帖子

Agree...佢地係外地咁難見個仔都明白既、但你都有自己原因、遲幾日join囉、再嘈慳返

大宅

回覆:luckybaby2011 的帖子

話只可以最遲年30 到。 遲咗唔好返。。。。

大宅

一於吾好返啦

別墅

回覆:新年點解唔返男家過??!! \\\\ _ /

咁串?過左年三十就唔好返?
咁咪唔返囉!慳返

大宅

回覆:朱古力奶 的帖子

我頭先同c6 講我唔返。 因為返到去我死梗。。。。跟住c6 而家唔出聲。。。實話夾係中間好辛苦。。。。

男爵府

😧😧😧

民房

Wwb1221 發表於 15-11-8 23:17
我頭先同c6 講我唔返。 因為返到去我死梗。。。。跟住c6 而家唔出聲。。。實話夾係中間好辛苦。。。。

...

你同佢講對住佢家人你都好辛苦

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-9 03:48

大宅

回覆:魚女 的帖子

經過呢7年。。。佢完全了解。 但係事實既野。 每個人接受既程度都好唔同

大宅

由得你老公自己諗飽佢囉
返去做工人?叫你老公呢?
貼錢返去仲要受氣,你都算好忍耐力,忍足7年
由得佢地母子團聚啦

大宅

回覆:clippy 的帖子

老公都有幫手做。。。。但係我唔鐘意人呼喝我做野。 切野生果佢食都話我切得唔合佢心意。。。。。
我老公鐘意行孖葉。 所以佢話要返一齊返。 最多下年返多d或者之後請佢去seoul玩喎。。。我咪唔出聲。。。。。 佢話佢應承咗我。 唔會改變喎
但係見親佢都要受氣。。。。返多d? 到時先算啦。
佢對我好我咪對佢好lor...其實真係做足101分。。。。

大宅

咁咪直頭唔好反,遲幾日姐,等多幾日唔洗咁啊,老公去邊老婆就一定要跟住咩?妹仔咩!

Wwb1221    發表於 15-11-9 00:43

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

要返老公返,自己都係父母個囡,我都想同自己父母過新年。
又唔係年年都係咁,7年先第一次啫。

大宅

以後吾好見算,橫掂你99都吾住香港,冇理由年年新年都要過得吾開心。同你c6講,你個人都吾响嗰邊,即係冇夾响兩個人中間啦,叫佢自己享受兩母子二人世界,冇人需要受委屈。

首頁

尾頁

跳至