跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

Land 之前要做咩手續?land 時洗唔洗隔離?我有兩隻貓

大宅

引用:Land+之前要做咩手續?land+時洗唔洗隔離?

原帖由 Tuktuk925 於 15-11-18 發表
Land 之前要做咩手續?land 時洗唔洗隔離?我有兩隻貓
如果你同啲貓係一齊land,land完係機場做咗手續可以即刻拎走啲貓。之前你要check三邊既要求,香港出口貓、加拿大入口貓同航空公司,加拿大最重要要求係啲貓打瘋狗症針,入境時要申報俾海關知,最好你search bringing cats into Canada 睇吓政府網站點講為準,香港出口係要check漁農處,航空公司就睇你坐邊間然後買飛前問清楚佢地要求

複式洋房

回覆:schokoladeheiss 的帖子

Thanks !

複式洋房

我都很猶豫。我又擔心猫猫自已機上10幾個鐘,我仲要轉機。又驚佢唔適應果邊生活。

複式洋房

引用:我都很猶豫。我又擔心猫猫自已機上10幾個鐘

原帖由 GaCeNG 於 15-11-20 發表
我都很猶豫。我又擔心猫猫自已機上10幾個鐘,我仲要轉機。又驚佢唔適應果邊生活。 ...
好難唔理佢哋...

別墅

回覆:Tuktuk925 的帖子

我地舊年回流,帶埋兔兔返多倫多。
唔知係咪之前冇人帶過兔子,所以好複雜!

上網搵左好多資料,最後都要搵pet mover 嘅公司幫手,不過佢地都未試過兔子。
2月開始搞文件,3月尾pack晒箱交俾運輸,31號要交樓俾新業主,又唔想搬去酒店,因為未知結果,機票又唔可以confirm,唯有將兔兔交俾佢地,我地帶住隨身行李,飛左去台灣玩左十多天,旅途期間接收email, 及fax 等等,知道可以起程,即刻confirm飛多倫多機票,然後飛返香港,喺機場接收兔兔上機⋯⋯

到達多倫多都未可以接觸兔兔,由對方agent及獸醫接機,要分車坐,到達目的地,佢地要燒晒所有香港帶去嘅兔兔用品,再隔離一個月,我地先可以正正式式帶返屋企⋯⋯雖然好繁複,而且估唔到咁貴,但一切都是值得。這是承諾。

阿四姐    發表於 18-9-12 17:12
Vinkivan    發表於 15-11-26 06:22

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我地舊年回流,帶埋兔兔返多倫多。唔知係咪

原帖由 uki 於 15-11-25 發表
我地舊年回流,帶埋兔兔返多倫多。
唔知係咪之前冇人帶過兔子,所以好複雜!
兔兔遇上你哋真係幸福一輩子!!

大宅

回覆:有冇人帶埋寵物移民?

我今年八月带狗狗回流Winnipeg,係温哥華轉文件我交俾寵物移民公司幫我辦,我怕有遺漏走唔到仲麻煩,一切都好順利,感覺上時間充份自己辦都唔會好難。最緊要搵獸醫做體檢,都埋同航空公司預定机問清楚手續。若再要詳細資料可聯絡我。

複式洋房

回覆:有冇人帶埋寵物移民?

有冇jm 經歷過帶貓貓入加拿大,我有兩隻貓,仲同時要帶1歲女,怕handle 唔到

複式洋房

i brought my dog with me from HK to Vancouver jan 2015. Actually, the procedures are quite simple if ppl bring dogs to BC. You can firstly call HK漁農處 and ask about the requirements of export of cats(basically , they just need an at least one month valid rabies documents with a doctor proof of ur animals are suitable for having a ride by the aeroplane)
On the other hand, you should call the airline for making sure there isn't any blackouts of carrying animals that the plane you will get on to. And make sure they confirmed you for the reservation of the cats' ""seats"" before you paid for the ticket.

then , when u arrive the canada airport and finish the human custom check. you will go into a dept after you get back your babies. They will help you to handle all the documents for importing cats. The documents should be same as those of HK's. May be you can send a email to the relevant dept of canada . They will give u a reply!!good luck~

don't worry :)

別墅

Tuktuk925 發表於 15-11-30 00:14
有冇jm 經歷過帶貓貓入加拿大,我有兩隻貓,仲同時要帶1歲女,怕handle 唔到

...

我都煩惱緊呢個問題

別墅

請問有經驗嘅朋友,你哋自己帶小動物一同返加拿大時坐邊間航空公司?

另請問有冇寵物移民公司可以介紹?我有兩隻家貓。唔該晒。

別墅

skinwg 發表於 16-1-12 23:23
請問有經驗嘅朋友,你哋自己帶小動物一同返加拿大時坐邊間航空公司?

另請問有冇寵物移民公司可以介紹?我 ...
我唔敢話佢好唔好,因為只係上網搵 --- pet mover
我的兔兔就是佢地幫我的,因為問過好多都唔識搞兔兔

其實你都可以自己search下,應該有好多

無論幾難,都不要棄養

別墅

herbaltea 發表於 15-12-1 07:42
i brought my dog with me from HK to Vancouver jan 2015. Actually, the procedures are quite simple if ...

May I know which airline did u used? And do u perform the landing process before or after pickup your checkin baggages (your dogs)?

複式洋房

我坐CX。你要CALL香港漁農處問香港出口狗的文件和日子,再問加拿大FOOD AND ANIMAL INSPECTION DEPT入口到加港口REQUIREMENT,重要CALL AIRLINE各方面資料

複式洋房

如其他動物都係咁問

複式洋房

到左加拿大先做落地入口文件

別墅

引用:我坐CX。你要CALL香港漁農處問香港出口狗的

原帖由 herbaltea 於 16-01-29 發表
我坐CX。你要CALL香港漁農處問香港出口狗的文件和日子,再問加拿大FOOD AND ANIMAL INSPECTION DEPT入口到 ...
我land咗之後返香港住一段時間,再帶狗狗返BC有冇問題,手續程序係咪都一樣?

大宅

回覆:bbspider 的帖子

AC可以帶under 10 lbs 狗狗同機艙

男爵府

引用:AC可以帶under+10+lbs+狗狗同機艙

原帖由 CM26 於 16-03-24 發表
AC可以帶under 10 lbs 狗狗同機艙
我今日問過,22磅以下都可以喎!

首頁
12345...7

尾頁

跳至