想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

早幾日入院做身體檢查,E生話我催乳激素偏高,正常係5百幾,但我去到9百幾。E生話會影響月經量少及排卵。但又問我係唔係有食中藥?因為某D中藥成份都會有影響。但我又見網上好多JM都話睇中E好返兼bingo埋。想請問有冇JM都有類似情況?咁我究竟食西藥定睇中E食中藥好呢?好困惑~

男爵府

回覆:Summie107 的帖子

樓主,甘你有冇覺得最近身體有咩唔舒服吖?因為我前排都懷疑因食中葯搞到啲激素有变,大家share下

別墅

jarjarjar 發表於 15-11-23 09:55
樓主,甘你有冇覺得最近身體有咩唔舒服吖?因為我前排都懷疑因食中葯搞到啲激素有变,大家share下

...

最近因為覺得手痺腳痺,就去咗睇中E/食中藥同有針灸過。至於乳房同下體又冇覺得有唔妥。因今個月(11月)先開始停服避孕藥,月經又未到,所以又未知是否有經量少同唔準時呢個問題。但問過E生是否避孕藥影響?又話唔係~

la_source    發表於 15-11-23 11:47

男爵府

我前排同你一樣都有手痺腳痺牙,我個情況係7.8月總共睇左三次中醫,因月經不調去睇嘅,食完三次中葯後,發現8月果次黎完月經後第一次乳房漲痛,平時只會月經前痛,一黎m就平同軟番,但果時仲未知係因中葯問題,跟著9月再去睇多次中醫,順便同距講埋m完後乳房仲漲痛,照食埋果啲中葯,但再一次黎完m後竟然又第二次漲痛,我開始懷疑中葯引致,因為未食中葯前未試過甘情況,我冇再睇中醫拉,跟著第三次黎m後仲有少少乳房痛,但比支前好好多,而且手痺腳痺都好左好多,直致目前,我手腳冇痺,乳房都冇痛拉,我係自然等身體調節番嘅

男爵府

回覆:jarjarjar 的帖子

我果三次黎m經量都係比冇食中葯少架,所以唔好睇住中醫先拉,睇下西醫有冇辦法減返但催乳素先拉

大宅

引用:早幾日入院做身體檢查,E生話我催乳激素偏

原帖由 Summie107 於 15-11-23 發表
早幾日入院做身體檢查,E生話我催乳激素偏高,正常係5百幾,但我去到9百幾。E生話會影月經量少及排卵。但又 ...
我乳激素岩岩5百幾,醫生都話我高左少少,比左西藥我降低指數,佢話要食到我有左為止。我估因為乳激素高影響左我排卵同埋經量越來越少

別墅

回覆 jarjarjar 的帖子

我入院做檢查前已經停咗1個星期中藥, 但仍驗出激素偏高, 但手腳痺情況又改善咗, 所以我都冇再食啦! 而家等下次返去覆診睇吓點先再算, 因為我仍未開始備孕, 所以又唔太心急, E生有問洗唔洗開藥比我, 我都話唔洗住, 等身體自然回復先, 如果唔得先再算! 但BOOK咗家計會下月十幾號去做孕前檢查, 所以都希望到時出嚟嘅數字靚靚仔仔~~

男爵府

甘啱嘅,我都book左下星期去做孕前檢查,希望大家到時嘅報告都一切正常,懷孕順順利利!!

男爵府

回覆 Summie107 的帖子

我個中醫話胸痛係唔正常,我本身有胸漲痛,食左佢藥之後反而無痛
同埋夜訓係好容易影響到泌乳激素過高架

大宅

引用:Quote:原帖由 Summie107 於 15-11-23 發表

原帖由 lamomw 於 15-11-23 發表
我乳激素岩岩5百幾,醫生都話我高左少少,比左西藥我降低指數,佢話要食到我有左為止。我估因為乳激素高影 ...
keep 住食?…會唔會指數過底都唔知?…

我一路睇政府,醫生話唔過1000都唔高。。兩年冇吃藥。。一路Mon 住指數

我又係經量少的,但我紅d check 有雙線,應該有排卵。

你醫生在那區?

別墅

回覆 jarjarjar 的帖子

哈! 又會咁啱! 我都祝你一切順利啦~~

別墅

回覆 cavy0511 的帖子

原來夜瞓都會影響到乳激素過高? 我而家一般11點半上床, 睇手機睇到12點幾先瞓架, 咁我真係要再早D瞓先得啦!

大宅

引用:回覆 cavy0511 的帖子原來夜瞓都會影響到乳

原帖由 Summie107 於 15-11-23 發表
回覆 cavy0511 的帖子

原來夜瞓都會影響到乳激素過高? 我而家一般11點半上床, 睇手機睇到12點幾先瞓架, 咁 ...
食藥就會正常返,想生b要降返落去至得

大宅

引用:Quote:原帖由+lamomw+於+15-11-23+發表我乳

原帖由 bell18 於 15-11-23 發表
keep 住食?…會唔會指數過底都唔知?…

我一路睇政府,醫生話唔過1000都唔高。。兩年冇吃藥。。一路Mon ...
我係私家醫生睇架,佢話食住藥對我好啲架!我係佐敦睇

大宅

引用:Quote:原帖由 bell18 於 15-11-23 發表keep

原帖由 lamomw 於 15-11-24 發表
可以告知醫生名?…
婦科來的?…

個政府醫生死都唔肯開藥比我

大宅

引用:Quote:原帖由+bell18+於+15-11-23+發表keep

原帖由 lamomw 於 15-11-24 發表
係咪一定食西藥先可以降?我經量少又會M前乳房痛,睇極中醫都痛,係咪無仔生?

大宅

引用:Quote:原帖由+lamomw+於+15-11-24+發表我係

原帖由 winniewwl 於 15-11-24 發表
係咪一定食西藥先可以降?我經量少又會M前乳房痛,睇極中醫都痛,係咪無仔生?

...
我唔知呀,只係醫生話食藥降低返,同埋食左藥,經量會多返!唉,我自己努力左年半都未中,諗緊做唔做ivf好、因為再咁等,好快變高齡

大宅

引用:Quote:原帖由+lamomw+於+15-11-24+發表我係

原帖由 bell18 於 15-11-24 發表
可以告知醫生名?…
婦科來的?…
Already pm u

大宅

回覆 lamomw 的帖子

可唔可以俾埋醫生名我>_<

大宅

引用:回覆+lamomw+的帖子可唔可以俾埋醫生名我>_

原帖由 wheredinosaur 於 16-01-28 發表
回覆 lamomw 的帖子

可唔可以俾埋醫生名我>_
Pls check inbox

首頁

尾頁

跳至