自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

本來公司在旺角的,而家搬咗去葵涌,我屋企喺黄埔,以前大約4個字至半個鐘就返到公司,放工都係一樣,而家起碼要9個字至1個鐘先返到(因要計埋由地鐵站行幾個字到葵涌工廠區),放工又係一樣,可能我不慣關係,日日都好似去旅行咁,我好攰,我已經不計交通費,如果要計埋交通費每個月要比多$450,1年成5千幾,所以我要求放早一個鐘,唔知得唔得,最好就可以加番$450交通費比我,本來公司搬咗我都想唔做,但我喺公司已經做咗成10年,我不想冇咗長期服務金&一班好同事.

[ 本文章最後由 晴朗ma 於 08-8-14 23:31 編輯 ]

珍珠宮

又無話過唔過份既, 睇你公司老闆係點啦

我以前份工又係, 原本係市中心, 後來搬左去無雷公咁遠. 每日車程來回4個鐘
無加車錢

後來我地個 team 要求輪流放早半個鐘. 不過lunch 就只食半個鐘.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

睇吓你咩職位,咩公司啦...

我公司原本都打算搬office, 後尾大部份人(包括大老闆)都反對先唔駛搬...但個時admin講到明,一切照舊,唔會加你人工,唔會補貼車$$,梗加唔會縮短鐘數!!

公司肯比你放早就係人情,唔比就係道理..佢炒咗你,出面大擺市埸,大擺人請...

公司搬得office係因為想慳租姐..唔會理d員工咁多丫....

男爵府

原文章由 晴朗ma 於 08-8-12 23:54 發表
本來公司在旺角的,而家搬咗去葵涌,我屋企喺黄埔,以前大約4個字至半個鐘就返到公司,放工都係一樣,而家起碼要9個字至1個鐘先返到(因要計埋由地鐵站行幾個字到葵涌工廠區),放工又係一樣,可能我不慣關係,日日都好似去旅 ...

睇吓人求工,定係工求人啫。

願打願捱.......冇情講

站在老細立場,個個都話住得遠可以加人工,又或者減時間............除非公司冇你唔得law.

(個人意見)

珍珠宮

其實一個鐘內返到工都唔算好遠啦 ..

男爵府

好媽媽勳章

今日我都打過電話去勞工處問,啲職員話睇吓僱主&僱員就今次搬遷雙方要達成協議,因為入職嗰份合約寫明工作地點係喺旺角,但而家合約就更改咗個工作地點喺葵涌,所以僱員有權要求終止合約,僱主要當遣散做法賠償給僱員.
但我又唔想攪到咁僵硬,明天我就要同闆達成協議,最好就放早+補交通費2樣都有La,但而家睇完大家的意見就1516諗緊點.

[ 本文章最後由 晴朗ma 於 08-8-13 00:42 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果兩樣都想有,會唔會要求過份咗D?你公司係咪無咗你唔得?如果係,你仲要求放早,會唔會又過份咗D?

大宅

原文章由 Icy_babe 於 08-8-13 00:21 發表

站在老細立場,個個都話住得遠可以加人工,又或者減時間............除非公司冇你唔得law.

(個人意見) ...

Agree~

good luck 4 you

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我諗未必得...如果個個staff 都話要放早咪好混亂...
我個時大肚想話減小DD工作量(只係唔想開咁多OT)都唔得......

原文章由 晴朗ma 於 08-8-13 00:24 發表
今日我都打過電話去勞工處問,啲職員話睇吓僱主&僱員就今次搬遷雙方要達成協議,因為入職嗰份合約寫明工作地點係喺旺角,但而家合約就更改咗個工作地點喺葵涌,所以僱員有權要求終止合約,僱主要當遣散做法賠償給僱員.
但 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Icy_babe 於 08-8-13 00:21 發表

(個人意見) ...

公司冇咗我會有一段時間唔得,因為這10年期間原本要3個人做既嘢到而家得番我一個去做晒,工作量有增冇减,請過人番嚟要慢慢學,其實我人工不多,得9千幾,這10年冇要求過加人工,係今次搬公司我先主動要求番啲嘢.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 晴朗ma 於 08-8-13 01:01 發表

公司冇咗我會有一段時間唔得,因為這10年期間原本要3個人做既嘢到而家得番我一個去做晒,工作量有增冇减,請過人番嚟要慢慢學,其實我人工不多,得9千幾,這10年冇要求過加人工,係今次搬公司我先主動要求番啲嘢. ...

講真好睇吓你有無本$$同公司deal 架ja...
原則上,我諗大部份人都會答你無可能...仲覺得你要求有點兒過份添

但若果你係細公司,又同老闆關係好...又無d眼紅既同事...你可以提出吓,睇吓老細肯唔肯囉..

我做咗咁多年文員,我日日都撘成個hrs車返公司. 由我起身到返到公司要2hrs..

侯爵府

好媽媽勳章

你都好個我ar 落左地鐵仲可以行到去 我仲要轉程 shuttle bus 有時d車返唔切黎 要企係到牛成幾個字先有王車黎 跟住返到公司座building 又要排一輪隊先搭lift 淨係呢到都要攪成半粒中至9個字 日日返工都遲到 成個人都散晒甘滯 米又係甘多年人工冇得加 做到你c甘 而家d老細個個都係讀數出身 計/用到盡 
原文章由 晴朗ma 於 08-8-13 01:01 發表

公司冇咗我會有一段時間唔得,因為這10年期間原本要3個人做既嘢到而家得番我一個去做晒,工作量有增冇减,請過人番嚟要慢慢學,其實我人工不多,得9千幾,這10年冇要求過加人工,係今次搬公司我先主動要求番啲嘢. ...

大宅

咁我問返樓主, 如果你公司搬去黃埔, 要你日日返多一個鐘, 你又覺得點呢!?

不如實際d啦, 如果你坐6號 再轉地鐵, or 坐30x 當然好耐啦, 有d紅van 入荃灣架在街市大廈果邊, 15分鐘已經入到荃灣架喇, 你在葵涌廣場落車行去你office 同地鐵行去你office咪差唔多時間.

[ 本文章最後由 nnfonder 於 08-8-13 01:50 編輯 ]
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

男爵府

原文章由 nnfonder 於 08-8-13 01:25 發表
咁我問返樓主, 如果你公司搬去黃埔, 要你日日返多一個鐘, 你又覺得點呢!?

不如實際d啦, 如果你坐6號 再轉地鐘, or 坐30x 當然好耐啦, 有d紅van 入荃灣架在街市大廈果邊, 15分鐘已經入到荃灣架喇, 你在葵涌廣場落車 ...

good question

別墅

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔會企硬要求, 但會同老闆商量, 如果真係唔得, 又覺得唔適合咪轉工攞, 入職時若一早知咁遠, 可能都未必肯做呢份工la, 不過一個鐘又真係好似多左D, 我覺得早半個鐘+交通津貼就比較合理, 至於長期服務金, 由於僱主可以用強積金抵銷長期服務金, 實際條數唔係好多架咋.

別墅

Agree. 好快習慣。

原文章由 sasa@uk 於 08-8-13 00:24 發表
其實一個鐘內返到工都唔算好遠啦 ..

別墅

個人認為:要求放早,反而係有d過份。
公司請你時,真係唔理你住邊,只係你話做定唔做咋。

原文章由 晴朗ma 於 08-8-12 23:54 發表
本來公司在旺角的,而家搬咗去葵涌,我屋企喺黄埔,以前大約4個字至半個鐘就返到公司,放工都係一樣,而家起碼要9個字至1個鐘先返到(因要計埋由地鐵站行幾個字到葵涌工廠區),放工又係一樣,可能我不慣關係,日日都好似去旅 ...

水晶宮

原文章由 nnfonder 於 08-8-13 01:25 發表

不如實際d啦, 如果你坐6號 再轉地鐵, or 坐30x 當然好耐啦, 有d紅van 入荃灣架在街市大廈果邊, 15分鐘已經入到荃灣架喇, 你在葵涌廣場落車 ...

照樓主咁計,可能要減人工(唔駛答車)添。

除非公司得樓主一個員工,如果唔係老闆邊就得咁多職員。
天空之城, 快樂之地

大宅

畀面勳章

你識咁諗, 其它同事都識.即係個個都要求放早,加車費. 咁你諗下有冇可能...

首頁
12345...10

尾頁

跳至