婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同6299一起住!99系一個少少野多左 就唔岩佢心意 覺得所有野都阻住佢甘!連張凳都唔可以 挨住牆身 怕整花既人!話説 两日前買左八包片片反屋k 呀女15m大 因甘岩 我媽當晚食生日飯 無放好 放住系廳到先!两箱!唔系亂放!一食完飯反黎 叫老公放好 就話聽日先 好了!都夜 就聽日早起身放好了!點知出事了!夜晚老公反黎話 一早就黑曬面甘 就打佢大家姐問 佢呀媽咩事 就話99打比佢話 我買得多阻住哦!我就話呀b d野都覺得阻!佢有咩覺得唔阻架?好了!d姑奶話系咪你地就得佢多呀!(之前話bb個圍欄阻住 好了 我拆左佢 唔比佢玩 !)我最憎系我呀b既野覺得阻 小朋友唔系應該會甘架咩!話我又唔出聲 咪覺得無問題 我同老公講 甘系咪想我地出聲呀 我話 我就佢 唔代表忍讓佢 !老公就叫我打上fb 比佢d 家姐知!好了 !我就打 遷就 唔代表忍讓 每個人都有底線 !唔好做s無法挽救既事!每個呀媽都有無法估計力量! 當我老公未講99照早事比我知 時候 我下午系度燙衫 新買既蒸汽式 99就系甘行黎行去 睇我做咩 轉頭 自己走去開平時既燙衫 無叫我幫佢燙 咩意思呀 我買左架三輪車系度砌 佢又走去羅對腳撩開 阻住你咪出聲羅 我羅開d羅!夜晚老公同我講照早果單 我就同佢講 呢两單啦!好死唔死 我老公就同佢4位好家姐講 !出事了!當佢話比我知講呢d事 我就即刻發嬲 點解要同你d家姐講 ?佢話d家姐就問佢 系咪自己親眼見到 仲話好大聲甘問 !我更系啦 無人會覺得自己媽有問題架!有問題果個系我呀!

大宅

好了 大姑9 夜晚反屋企同佢呀媽傾 我地就特登出街食 !傾成點唔知 只知道 今日fb 2姑奶post 要感恩父母養育 點辛苦養大佢地 要維護佢地 !跟住其他三個姑奶就留言 copy我之前fb 打果句 每個呀媽都有無法計算力量!又話宜家我只可以好好保護你地 每個人都有底線!甘擺到明 話我蝦你地呀媽呀!睇完 個心 從未覺得甘委屈!系甘喊 覺得住系度好唔開心!我可以點做!想搬反自己屋k住 但老公唔肯 但又唔想老公甘大壓力 夹系99 老婆 4個姑奶中間!

子爵府

回覆:與4個姑奶 單單打打!長篇

唔多明⋯

男爵府

我大約明
樓主老公
第一叫樓主放野上FB
第二爆響口比四個姑奶知 樓主比人單打
只能話你老公傻的

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-25 11:59

大宅

回覆:依晴媽媽 的帖子

雖然我唔係太睇得明,不過大約知係你99覺得d野阻住佢

不過阻住佢屋企唔係咩尿片, 唔係圍欄……而家你同你個b

你老公唔搬係無本事搬, 定佢唔知你地阻住緊你99呢!如果孝順應該搬啦!

公爵府

屋系誰的 ? 如果屋系99的.咁唯有尊重返99的生活方式LO ?

大宅

Summer_tsui 發表於 15-11-24 17:52
雖然我唔係太睇得明,不過大約知係你99覺得d野阻住佢

不過阻住佢屋企唔係咩尿片, 唔係圍欄……而家你同你個 ...

岩!你講得岩!系我同bb阻住佢!大概系講 我4個姑奶 覺得我蝦佢得呀媽 系fb 一人一句 比説話我睇!

大宅

美之選468 發表於 15-11-24 17:53
屋系誰的 ? 如果屋系99的.咁唯有尊重返99的生活方式LO ?

系屋k系奶奶 !我地一直都尊重佢 我只系覺得 有左小朋友 d野一定系多左 連呢d 都接受唔到 我點住落去 小朋友會慢慢大,野一定唔會少!

大宅

潛力post

Jolin_Yuen    發表於 15-11-25 12:39

大宅

ws-chan 發表於 15-11-24 18:04
潛力post

咩叫潛力post呀?第一次系度post 因為真系想申下!

子爵府

依晴媽媽 發表於 15-11-24 17:58
系屋k系奶奶 !我地一直都尊重佢 我只系覺得 有左小朋友 d野一定系多左 連呢d 都接受唔到 我點住落去 小朋 ...
咁搬走啦~~~~既然你地尊重佢~~就尊重埋佢要求既生活方式~~~
間屋係奶奶既~~~佢唔鐘意d野阻住佢~~~話之你邊個d野佢都係唔鐘意架啦~~~

佢係接受到/包容到你諗果d咩有左小朋友d野一定係多左既理論~~~就唔會發生家下咁既情況~~~

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

搬走

大宅

最蠢你c6!一早放左片入房咪無事囉!不過寄人籬下係咁架啦,唔中意咪搬走咁簡單囉

Jolin_Yuen    發表於 15-11-25 12:39

男爵府

引用:搬走

原帖由 waterlemon 於 15-11-24 發表
搬走
x2

男爵府

引用:搬走

原帖由 waterlemon 於 15-11-24 發表
搬走
x2

侯爵府

屋k係99嘅,bb係你嘅。點解佢要容忍你係廳度圍個欄?點解佢要容忍你啲污糟紙皮箱係廳?

小朋友係需要空間,需要的物品較大較多。但唔係大哂,霸其他人的空間。難道一句小朋友需要, 一句我無能力,親人就應該就哂你,奉獻一切嗎?

香港住宅單位細小,空間珍貴,你需要空間之餘,屋主更大條道理需要空間的。未能自立,就要識做啦。

ivory0915    發表於 15-11-25 11:15
貓頭雀    發表於 15-11-25 03:16

大宅

樓主你搞錯了,間屋係你99既,佢有權唔鍾意你d野周圍擺。雖然佢唔直接話你,但你作為後輩應該尊重佢,你明知佢唔鐘意屋企多野,你重要買架三輪車?你買之前有無同佢商量?你無尊重佢在先,重要投訴佢唔同你講,黑你面,你不如諗諗應點自處先。

男爵府

屋主有權唔鍾意,你都有權搬走,只可以互相遷就,無得鬥。樓主係fb單打奶奶,姑奶都可以係fb單打你,公平啦。你有一個仔,奶奶都有1個仔4個囡,無得鬥。

侯爵府

第一,我唔明你老公係想\"扇\"你,定真心覺得將呢件咁無謂既事擺上FB..俾全世界見笑你地屋企家事,係好正常正義既事。。。

第二,你應該都係正常人一個,你唔係覺得人地個女,會因為咁細件事去話個阿媽呀?你試下你做左阿媽,娶左個新抱,你個女黎批評你做人奶奶,你會覺得好正義?好理所當然?

第三,你住人地度,人地有呢個咁基本要求,就係你唔好阻佢地方姐,咁就叫霸道?咁你阻人地方仲要發人爛渣,叫咩?唔俾佢你阻,就係人地唔岩呀?咁你阻人地方又邊忽岩?人地都係叫你搬好佢姐,你又唔搬啦,唔開心黑下面姐,你又要明言宣戰又FB又盛,咁你覺得邊個搞大件事?

別墅

你自己都暗串左人先 人地只係唔執書 玩返你 佢地人多勢眾 就叫你老公咪叫你做低能行為 個人覺得fb打呢d 係好討厭既事
我覺得你又唔過份既 反正佢都俾你係度住 有時一次半次 可以理解既 不過你又要明白 有d人好僧屋企亂 包括我 即使係一陣定一日都好 寄人籬下就係咁 有本事 走!

首頁

尾頁

跳至