自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過悉尼,東京同台北,除了香港之外,每個地方見我帶住BB都會自動offer priority boarding的,即是同business class 一齊登機,我試過兩次有禮地詢問香港機場登機閘口職員(cx & qantas) 有沒有優先登機,end up 都俾人串,頭先我打去cx hotline 問帶BB有冇優先登機佢話從來冇呢個安排,我想問問你們香港媽咪係咪香港規定就算BB都冇得優先登機呢?

珍珠宮

引用:係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過

原帖由 henry102 於 15-11-26 發表
係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過悉尼,東京同台北,除了香港之外,每個地方見我帶住BB都會自動off ...
我坐da, 香港職員自動走黎叫我優先上機,cx職員反而無。如果marco polo member, 都可優先上機。其實我地慣咗遲上機。

大宅

回覆:想問有關BB 優先登機

我坐cx 有呢個安排, 會可以提早登機,
但我覺得無咩必要, 小朋友上左去又唔可以走黎走去, 又驚之後啲人啲行李撞親, 無為早啲上機

大宅

回覆:henry102 的帖子

上次坐cx去台北有...當時小朋友剛2歲
排隊時地勤主動帶我地過去business class嗰邊登機
返黎時係桃園機場登機都聽到有廣播小朋友、老人、殘疾人士可以優先登機....
但我精左、最後先去登機....太早登機小魔怪只會坐得耐、唔耐煩搞搞震

la_source    發表於 15-11-27 11:28
wcpcelia    發表於 15-11-26 08:30

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我每個月都飛,多數飛cx,好多時候boarding佢哋都會叫有需要人士優先喎,我係Marco polo club member,本身已經排條短啲嘅隊,但大肚果陣試過幾次佢哋見到會主動叫我上前,全班機最先登機

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有喎!啱啱summer帶三歲囝囝去邊都有優先,
登機、immigration都有!

男爵府

我唔清楚香港有沒有規定有 BB 可優先登機。

但我試過帶住 BB ,當每去到閘口(不論國家、航空公司),閘口的地勤人員,都會主動安排我優先上機。有時,check in 的地勤人員,亦會將我的行李,貼上priority標籤。

這都是在我沒有任何要求下,航空公司作出的安排。

冬天的味道

珍珠宮

引用:係咁的,我so+far帶BB+(under+2+yr+o)飛過

係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過悉尼,東京同台北,除了香港之外,每個地方見我帶住BB都會自動off ...
不是規定

男爵府

我坐中華航空有,當時小朋友2.5歲,優先check in, 優先登機,行李優先出,服務很好

男爵府

睇情況而定,要睇班機多唔多first class, business class客及會員而定。
一切受控於上頭。

如果當日班機少infant,可能都會有boarding priority ,相反會jam queue,因為first n business class入口係suppose唔駛尊貴嘅乘客定

***人神共憤!!!香港媽媽聲援台灣小寶貝王昊案,支持保護兒童,嚴懲虐殺***

男爵府

優先登機都係睇情況.. 無明文規定一定俾/唔俾.. 俾係人情..

其實早上有咩好? 我喜歡等到無咩人先上..

funfun759    發表於 15-11-26 11:47
LedTV    發表於 15-11-26 02:03

男爵府

係等唔係定

***人神共憤!!!香港媽媽聲援台灣小寶貝王昊案,支持保護兒童,嚴懲虐殺***

男爵府

引用:優先登機都係睇情況..+無明文規定一定俾/唔

原帖由 kptsui 於 15-11-26 發表
優先登機都係睇情況.. 無明文規定一定俾/唔俾.. 俾係人情..

其實早上有咩好? 我喜歡等到無咩人先上..
因為帶住bb 搭夜機飛長途,早上settle好BB訓會減少disturb 其他乘客

子爵府

引用:係咁的,我so far帶BB (under 2 yr o)飛過

我同我女去過5次旅行,第一次坐長榮,其他都國泰港龍,最近果次2歲半,次次都優先登機,通常收我部bb車後就叫我上機,另外日本返黎都排住隊先,老公去問就都係叫我們登機唔使排隊,未試比人串。

男爵府

畀面勳章

坐過cx、長榮、ka、hx 、uo 都有優先登機呀,有次坐peach來回都好遲去閘口,所以唔知。
不過hkairline同hkexpress係廣播話請嬰幼兒乜乜乜有需要人士先登機,你自己去business嗰邊排就ok (通常我都問一下地勤confirm可以) ,如果地勤見你排左去econ嗰條隊就由你繼續。
不過係c6鐘意,因為佢唔洗湊仔,我就唔想咁早上機困獸鬥

侯爵府

睛靈勳章

回覆:henry102 的帖子

早上機冇着數,為乜?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

應該係航空公司政策問題,唔關香港事。

男爵府

引用:早上機冇着數,為乜?

原帖由 Wishsss 於 15-11-26 發表
早上機冇着數,為乜?
因為係長途夜機所以有呢個需要,早上機=早點安撫BB訓我可以早點抖,亦減少其他乘客受到BB哭鬧騷擾的時間,二來早上機機倉未有其他乘客,抱住一個好重的BB會行得順暢啲,如果飛東京台北呢D短途日頭機我就覺得冇需要早登機。上面有jm講得啱,俾係人情,唔俾係道理,只是個人經歷令我感到好像從其他國家得到的人情,在香港得不到

男爵府

引用:應該係航空公司政策問題,唔關香港事。

原帖由 caryfox 於 15-11-26 發表
應該係航空公司政策問題,唔關香港事。
就係同一間航空公司(cx & Qantas),悉尼飛香港有,香港飛悉尼就俾人拒絕,所以想知其他jm情況係點

男爵府

引用:我坐中華航空有,當時小朋友2.5歲,優先che

原帖由 maaron727 於 15-11-26 發表
我坐中華航空有,當時小朋友2.5歲,優先check in, 優先登機,行李優先出,服務很好

...
係喇,華航係超級好,所以台北撘佢

首頁

尾頁

跳至