論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

做了差不多15個月,屋企不嬲有cam, 但有d角度睇唔到亦冇時間成日昅住。

有個16個月bb, 不嬲唔覺得佢鍚bb, 心諗佢打份工,做到其他野就算。

佢醒嘅,唔係蠢d要講完又講,我地對清潔亦唔係太大要求,只煮一餐飯,大b已返小學,出入亦自己或嫲嫲揍,份工其實好好做。

好la, 近排嫲嫲投訢話工人唔鍾意佢去,我都唔理,連大b都唔鍾意佢,話佢唔俾佢同細b玩,後來我地發覺又好似有少少。

尋日裝多左個新cam, 連死位都睇到。條友今日12pm搖我個細b訓午覺,2點幾我b郁就俾奶佢繼續訓,3點幾佢企死角位跳舞!! over 半個鐘以上,4點幾我仔起身佢都keep佢响high chair冇同佢玩,冇俾佢起身,直到差不多5点,可能知我差不多返去,就俾細b落地玩,但一d互動都冇,我响cam見到真係好興。平日見佢同b笑同玩,應該係响我們面前做戲。

Sunday佢係準時返,但成日一袋二袋,d鞋仲多過我。仲霸了我雜物房少少位。

我其實有幾次好嬲,因為佢有黑面症。爭d有幾次要鬧,不過都忍左。佢係唔話得的。

12月佢想返菲過xmas, 又怕air ticket貴,話今次可以我先俾,下次佢自己俾,我見其實2千幾都算,我諗緊好唔就呢次機會送佢一程。

其實究竟係我睇唔開定點?

https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

別墅

當傾計甘,提一提姐姐,多d同小朋友玩下,互動下。
可能情況會有改善。

男爵府

回覆:工人留定送佢走

如Xmas 送佢一程,時間咁趕都請唔切請人代替佢。其實唔算大錯,忍多幾個月,利用呢段時間搵新姐姐

大宅

工人心態都係打工,我唔敢期望佢會用心同小朋友互動,乾淨安全就算

la_source    發表於 15-11-27 10:21

大宅

引用:做了差不多15個月,屋企不嬲有cam,+但有d角

原帖由 wincat 於 15-11-26 發表
做了差不多15個月,屋企不嬲有cam, 但有d角度睇唔到亦冇時間成日昅住。

有個16個月bb, 不嬲唔覺得佢鍚bb, ...
我個件菲同你個件一樣,在我面前好似同我兩個囝有好多互動,但我出街時睇返個cam,佢坐在沙發或椅上睡覺,每次都是這樣,大話多到數唔曬

子爵府

引用:做了差不多15個月,屋企不嬲有cam,+但有d角

原帖由 wincat 於 15-11-26 發表

有個16個月bb, 不嬲唔覺得佢鍚bb, ...
我同你情況差不多,有一日無意間睇cam見到工人抱阿女上梳化,開着了電視然後自己行開,阿女sir落梳化工人又走出來抱番阿女上梳化,跟住又行開,睇到好心痛,原來每朝早上工人係咁樣湊我個女,我仲係每朝送完大仔上校車直接去街市買餸吾洗佢買,我返到屋企佢係乜都冇做過,我亦同佢講過陪女玩緊要過做家務,但是她不單會黑面駁咀,仲會吵鬧大力關門洗碗砰砰聲,我不能忍受決定新工人到便會即炒她。

男爵府

回覆:babemom 的帖子

希望你能遇上好的新工人

https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

男爵府

多謝大家回覆,其實大家對工人都冇乜要求,不過我希望搵到個對小朋友有愛心一點,不過好似好難

子爵府

你自己安排D活動比BB啦,工人主力只是家務,同多對眼睇著BB,點可以要求佢有互動?

子爵府

引用:多謝大家回覆,其實大家對工人都冇乜要求,

原帖由 wincat 於 15-11-27 發表
多謝大家回覆,其實大家對工人都冇乜要求,不過我希望搵到個對小朋友有愛心一點,不過好似好難

...
講真對著小朋友真係好累,我老公對一陣都項吾順走去播you tube, 我自已揍有時都頂吾順叫工人睇著出去蛇下,你仲要兩個,真係顧掂食瞓痾差不多了。

公爵府

搵到即換

男爵府

回覆:964000 的帖子

各人要求唔同, 我大的返全日小一,唔洗佢揍,细的16個月可以安排咩活動,下午成5個鐘冇野做,有幾累?我放工就差不多自己揍到第朝了。

子爵府

要同小朋友有互動要有幾個條,第一姐姐要真係喜歡小朋友,第二佢要有這方面的經驗同技巧,唔好有過高期望,好似樓上講姐姐主要職責係家務,佢地覺得做掂就可以。

男爵府

回覆:tuenmunoasia 的帖子

明的,thx

首頁

尾頁

跳至