家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大力

朋友說可以透過股權眾籌方法買入大陸一間非上市公司的股權,從而直接或間接地擁有所投公司的股權,分享公司業績成長所帶來的收益。然後到該公司上市、並購或管理層回購等方式,我便可出售持股獲利。朋友說投資額可以少至20,000美元,便可以有50倍的收益率。是否真的有這回事,看來好似好易,但我驚被騙,請指教。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:大力朋友說可以透過股權眾籌方法買入大陸一

原帖由 JeffB 於 15-11-27 發表
大力

朋友說可以透過股權眾籌方法買入大陸一間非上市公司的股權,從而直接或間接地擁有所投公司的股權,分 ...
趣趣地投資2千港元就差唔多,2萬美元? 同倒錢落差不多~

這些不知名,無抵押的所謂集資,大陸係好多,我相信99.9%都係呃錢,過左ㄧ两年,妳追朋友, 佢答搭上搭,分分鐘鐘妳朋友仲話投資左20萬比妳損失多十倍,等你唔敢追,就算在律師樓簽約,到時話蝕凊,你都咬佢地唔入,有50倍回報,仲有人打工咩?

有人問我ㄧ百次,我也ㄧ定 Say No~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

謝謝,大力。
我也覺得沒有這麽使宜的事。

男爵府

對不起,剛想到一個問題。
如果預計損失了US$20,000都無問題,最盡都是損失US$20,000,不會上身吧?你覺得會否有unlimited liabilities?

大宅

回覆:JeffB 的帖子

好多年前搭朋友投資地產,真係有樓係道,後來朋友發現在文件上被騙,佢損失2000萬,我\'損失50万,追唔到,我\'朋友跳樓死了,我更加冇得追!

大茄    發表於 15-11-27 20:35

別墅

引用:對不起,剛想到一個問題。如果預計損失了US

對不起,剛想到一個問題。
如果預計損失了US$20,000都無問題,最盡都是損失US$20,000,不會上身吧?你覺得 ...
點會冇事,你付錢得到公司股權,如公司負債你都一樣上身

大宅

回覆:大力, 有事請教 (急)

No. 講完。

男爵府

回覆 wendylai108 的帖子

How sad!

男爵府

回覆 三歲就很乖 的帖子

但如果這是limited company, 是否冇其他問題,最多蝕了20,000美金?請指教,謝謝!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:回覆 三歲就很乖 的帖子但如果這是limited

回覆 三歲就很乖 的帖子

但如果這是limited company, 是否冇其他問題,最多蝕了20,000美金?請指教,謝謝 ...
你真係認為,投資2萬會變成100萬,50倍回報?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

其實這是我哥的朋友介紹給我哥的投資。我當然不信,但我不知如何說服他。所以只好想,如果他真的投資美元20,000,那就當蝕了算,最怕會上身,那就絕不值得。

男爵府

任何一個正常人都會話你知:

無可能!

重係大6人 ,
米制呀.

男爵府

出面班股民輸大6 A 股已輸到P 晒K .

樓主無聽過:
大6 , 咩都係假, 除左騙子.

別墅

回覆:大力, 有事請教 (急)

要咁好回報做乜晤自己掙,咪上當

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:其實這是我哥的朋友介紹給我哥的投資。我當

其實這是我哥的朋友介紹給我哥的投資。我當然不信,但我不知如何說服他。所以只好想,如果他真的投資美元20, ...
Whatapps 這條 Link 佢睇,或者比Screenshots 佢睇~

買基金真係好傷

男爵府

謝謝各位解答,我會盡量勸他。

子爵府

好多人心態就係用小錢博大錢, 奉勸一句,貪字得個貧

複式洋房

50倍回報、會唔會益你先、搵水魚啫、你送錢畀佢洗都無計

水晶宮

咁易賺咩?肯定昆人!

男爵府

引用:大力朋友說可以透過股權眾籌方法買入大陸一

大力

朋友說可以透過股權眾籌方法買入大陸一間非上市公司的股權,從而直接或間接地擁有所投公司的股權,分 ...
如果有 50倍收益率,点解要俾其他人賺?

首頁

尾頁

跳至