時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆:TSA無問題雖

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

甘心被政棍利用為反而反,我真係想知唔做tsa作業可多幾多時間出來?真係每日有一個鍾多出來可以做運動?(我仔果時唔洗做一個鍾)。

禁止訪問

回覆:414928 的帖子

大宅

我成日同個女講,玩咩玩,讀書啦~
大個賺到錢你就有得玩,但讀唔成書,你睇下大個有冇時間,有冇錢玩?到時掛住揾食,朝唔得晩⋯手指就有得你玩

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

其實係教育局,為方便自己攞數據,所以用TSA去評估學校。如果TSA只是課外練習,其實可以好有用,對學生有禆益的

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Billyhin 發表於 15-11-30 20:11
我個陣咪又係咁做,又吾見有投訴,係而家d怪獸家長話要取消,個仔吾捱得,TSA咪當練習做囉,好好阿!

...
真係家長同某D學校問題囉 !

我仔仔同女女由小二開始, 一星期至少四日課外活動,
田徑校隊 2 ~ 3 日, X 2 小時, 因為喺免費. 放學留學校
跑跑跳佢鍾意架. 女女又有體操一星期 2 ~ 3 日 X 2.5 小時.
後來仲學埋藝術體操,女. 哥哥由小四玩閃避球到而家中四.

2 個都玩得唔錯仲攞獎.

曾經請過上門補習老師, 但見2個哀豬嘅學習態度都係算啦, 慳翻.

佢地所參加嘅興趣班同課外活動, 真係佢地嘅興趣同活動,
即使考試都冇停過.

而家都升讀本區一間很受歡迎的 B2 中學. 成績中上, 我同C6收貨啦.

yip144    發表於 15-12-2 09:59

別墅

引用:Tvb話無時間玩,好慘,一定要玩

原帖由 Billyhin 於 15-11-30 發表
Tvb話無時間玩,好慘,一定要玩?比心機讀書啦
你細個都唔玩,只係讀書?

男爵府

取消TSA家長會把多餘時間買多幾本練習做,個細路一樣無自由時間,扮曬野

水晶宮

引用:取消TSA家長會把多餘時間買多幾本練習做,

原帖由 joel827 於 15-11-30 發表
取消TSA家長會把多餘時間買多幾本練習做,個細路一樣無自由時間,扮曬野

...
咪係。一開學果d補充賣到斷晒市。
冇左TSA會認為係愉快學習咩?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

學校要攞成綪唔操TSA咪操第二樣野,其實仲有好多唔操TSA學校,但唔係名校啲人又唔想讀,要讀名校但又唔想做功課

子爵府

回覆:其實TSA無問題囉

問題係TSA對學生自身無影響,所以白做。
你試吓被老闆捽工作,只為老闆攞彩,但自己無人工加,你都唔想做。慳返啲時間做兼職仲好。

子爵府

唔操TSA,但操第二啲嘢幫學生提升「有助升學」的成績,家長是不會反對的。

子爵府

回覆 Billyhin 的帖子

唔好意思, 笑左. 唔好話小朋友, 大人都要有時間玩啦

大宅

引用:Quote:原帖由+Billyhin+於+15-11-30+發表Tv

原帖由 MSmrsKWOK 於 15-11-30 發表
你細個都唔玩,只係讀書?
做佢D小朋友很定好慘

大宅

引用:如果吾用TSA又如何評估學校能力是學生怕辛

原帖由 Billyhin 於 15-12-01 發表
如果吾用TSA又如何評估學校能力是學生怕辛苦姐
我真心想知道,政府點解要評估學校同學生既能力?? 每間學校都有特別叻既學生,亦有特別差既學生,咁評估完又點呢?

同邊個比較? 成績高低,一個小五小六呈分試已經做左野去升中派位,到入大學又有dse。

想評估??? 點解唔直接問學校攞學校既試卷去睇,去搵專家評估? 邊間深,邊間淺,學生應唔應付到,都好一目了然丫。

珍珠宮

我小朋友P.2(讀區內熱門學校),琴日睇東x西x時問我:
\"媽咪咩叫TSA\"
根本受TSA影響的學生,係因為間學校有私心,為咗自己校聲而催谷學生,呢個係學校既問題,點解唔係反對學校既做法先呢???
如果取消咗TSA,他日有新既評校試,咪一樣重蹈覆轍?

大宅

引用:取消TSA家長會把多餘時間買多幾本練習做,

原帖由 joel827 於 15-11-30 發表

...
完全讚成,你的講法。真心問小朋友最令小朋友無得玩係邊個?答案係父母。
現今父母不但要小朋友叻,係要最叻及第一玩要冠軍。

首頁

尾頁

跳至