美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

狀況:有少量瘡有印,有粉刺,邊隻會好d?

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆:想問下沙棘油和玫瑰油...

你本身咩皮膚先?混合性偏油?乾?
如果混合性唔建議用油啦,我以前都試過,油到再爆瘡,你用去印嘅精華仲實際

男爵府

引用:你本身咩皮膚先?混合性偏油?乾?如果混合

原帖由 aprilbaby04 於 15-12-01 發表
如果混合性唔建議用油啦,我以前都試過,油到再爆瘡,你用去印嘅精華仲 ...
好的,謝謝

大宅

我都係混合性, 夏油冬干
玫瑰油上年冬天用, 溝LOTION, D人話我面色好左同白左少少
沙棘油今年夏天用, 但主要係早排有開冷氣既日子先, 都係溝LOTION , 但D印唔覺有淡.....

大宅

玫瑰果油邊隻品牌好用D?

男爵府

引用:你本身咩皮膚先?混合性偏油?乾?如果混合

原帖由 aprilbaby04 於 15-12-01 發表
如果混合性唔建議用油啦,我以前都試過,油到再爆瘡,你用去印嘅精華仲 ...
自從生完之後,膚質變哂,變得好易爆瘡,連環幾個月咁出,死唔斷氣咁。早排用杏仁酸好咗7成,用錯面霜又爆過宜家繼續用杏仁酸,再加保濕精華,和一隻oil free的面霜,算係穩定返。但始終oil free,鎖唔到水,所以想試下加一滴油囉試過2晚用蘆薈gel加一滴jojoba oil,又ok,無爆瘡反應

男爵府

引用:玫瑰果油邊隻品牌好用D?

原帖由 STAYREAL5 於 15-12-01 發表
玫瑰果油邊隻品牌好用D?
之前考慮中的有萬零果隻有機玫瑰油,睇過要3百幾,之後在iherb睇到有超多款和價錢平一大截,仲留意緊,❤️大❤細中,又睇到有人話沙棘油仲正,所以.....仲諗緊

大宅

沙棘油邊到有得買

男爵府

引用:沙棘油邊到有得買

原帖由 STAYREAL5 於 15-12-01 發表
沙棘油邊到有得買
我見iherb有

男爵府

我用沙棘好油用唔到,沙棘好多用途我又唔感覺得好用

大宅

Iherbs 隻沙棘油麻麻,厚身難吸收,用左皮膚無咩改變.....我用trilogy 玫瑰果油、CoQ100 booster oil,好用,快吸收,皮膚質數也好了,細緻左同無咁乾,會keep住用

男爵府

引用:Iherbs+隻沙棘油麻麻,厚身難吸收,用左皮

原帖由 KayleeZ 於 15-12-01 發表
Iherbs 隻沙棘油麻麻,厚身難吸收,用左皮膚無咩改變.....我用trilogy 玫瑰果油、CoQ100 booster oil,好用 ...
謝謝,咁我試下萬靈果隻先

珊瑚宮

用油首先要知正確用法, 沙棘油用作護膚我用左好幾年,效果好過玫瑰果多多聲。

男爵府

引用:用油首先要知正確用法,+沙棘油用作護膚我用

原帖由 cbeyond 於 15-12-16 發表
用油首先要知正確用法, 沙棘油用作護膚我用左好幾年,效果好過玫瑰果多多聲。

...
請問怎樣為之正確用法,我打算一至兩滴油溝蘆薈gel,可行嗎?

大宅

請問你怎樣用沙棘油?

大宅

深信沙棘油係有效用,不過Iherb 那款不推介,因為太厚同易"益"..... 本身皮膚較白,但缺水及皮膚鬆弛,所以沙棘油對我無效,仲有沙棘油本身係受光性,早上塗會吸光令皮膚色素變黑,晚上塗較佳

但自己都想試下florihana 隻沙棘油,因為用緊佢teatree oil ,油質超靚

都係嗰句,護膚產品人夾人,油都係人夾人

珊瑚宮

用油, 唔該去了解吓隻油先,唔係人地話好,就一窩蜂去用。
沙棘屬於底油其中一隻, 底油有分厚薄2種, 沙棘屬於厚油, 當然會厚。但唔代表佢厚就唔用,有方法的。
沙棘叫做得油中黃金, 就知佢既價值幾高。抗氧化高既油一向係易益,越易益就係佢抗氧化能力好, 因油成份影響。 沙棘易益,是否好油? 就自己諗。
沙棘油係有顏色, 果油仲深色添, 但唔係無辨法。我自己早晚都有用沙棘, 黑? 我都想, 我一向好白淨的。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-12-16 發表用

原帖由 Deniseleung 於 15-12-16 發表
請問怎樣為之正確用法,我打算一至兩滴油溝蘆薈gel,可行嗎?
厚油溝薄身油用, 一唔會厚,易吸收, 仲有避免有色問題。

珊瑚宮

iherb沙棘我無用,所以不作評論。Florihana出左沙棘, 唔知添。
茶樹靚? 一般啦, 價錢平就真。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Deniseleung+於+15-12-16+發

原帖由 cbeyond 於 15-12-16 發表
厚油溝薄身油用, 一唔會厚,易吸收, 仲有避免有色問題。
Thanks a lot

首頁

尾頁

跳至