論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛剛又收到政府追收外傭稅的信 (已經係第二封啦),究竟係咪大家一齊唔交架,點解大家好似無哂聲氣咁,係咪真係唔夠政府鬥

侯爵府

我今日剛到期,我都未交,等正苦追下先算
我好想唔交 ,對我地己交左一兩期的僱主真係唔公平。究竟可唔可以打去申訴專員度投訴。

伯爵府

之前已向申訴專員公署投訴暫免外傭稅一事處理不公平, 佢地回覆話唔理.

回覆如下:
... 本署的職能是調查政府部門及公營機構的行政失當。由於你對勞福局的投訴是針對其政策, 而非行政事宜, 故本署不擬跟進.

佢地話, 如果勞福局行政上有失當, 例如你send左投訴信俾勞福局, 但佢一個月後都無回覆你, 咁先算係行政失當.

佢地話, 政策有問題而當局又唔改, 我地只可以靠立法會議員反映, 在立法會提出修例.

而勞福局的回覆, 態度又係好強硬咁話舊約僱主一定要交, 但你有權選擇提早續約, 你不選擇提早續約, 便要繼續交稅. 佢地亦強調, 除了這兩年暫免外傭稅外, 日後一定會繼續收外傭稅.

我就明知投訴勞福局或向其他政府部門投訴都無用, 但都照send投訴信去煩佢地, 等佢地做多d野.

複式洋房

咁係咪即係要交哩???

因為我個印印又唔係做得差,如果同佢提前解約(佢剛剛做咗8個月),我又覺得對佢唔好,對我又費時失事,攪到依家交又唔係、唔交又唔係!!!!!!!!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

i don't want to pay
not fair

禁止訪問

伯爵府

我7/8到期,我都未交

大宅

畀面勳章

原文章由 2個女媽咪 於 08-8-24 01:18 發表
咁係咪即係要交哩???

因為我個印印又唔係做得差,如果同佢提前解約(佢剛剛做咗8個月),我又覺得對佢唔好,對我又費時失事,攪到依家交又唔係、唔交又唔係!!!!!!!!! ...

剛剛同印印達成協議,唔renew ,佢又係只做七個月,計過數冇著數只得個煩字,兩年後先再續約(睇表現),我怕佢續約變晒,到時佢做得差我又要炒佢又洗一筆,

洋房

原文章由 ioi 於 08-8-23 20:38 發表
之前已向申訴專員公署投訴暫免外傭稅一事處理不公平, 佢地回覆話唔理.

回覆如下:
... 本署的職能是調查政府部門及公營機構的行政失當。由於你對勞福局的投訴是針對其政策, 而非行政事宜, 故本署不擬跟進.

佢地話, ...

"不如投訴平等機會委員會, 外傭人工可即時加, 點解我哋取消外傭就不可以即時取消? 完全不平等, 我哋中產都是人, 還有, 點解我哋請外傭要比人工, 但又不可以減稅, 公司聘用人,都是比人工, 但可以用來減稅, 這是平等嗎?"

別墅

如果正苦依家已經出信追收第2期.

就算同個工人做renew, 係咪都要交咗先可以renew?

男爵府

陪月勳章

我4月尾工人先黎.如果renew,又要俾agent費差唔多2000, 又要加人工.(不過工人都好好,加俾佢冇所謂.) 但就好煩. 所以唔搞啦.2年后都唔知變成點啦.

大宅

原文章由 iusiube 於 08-8-25 08:40 發表
我7/8到期,我都未交

我10月都到期, 我都想唔交.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

我7月到咗期無交,但仲未收到追收信喎?
www.bfmoms.com.hk
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

禁止訪問

伯爵府

complain.count me in

大宅

I need to pay on Aug-24 but I will wait for govement reminder letter before I pay

I think we have no choice law....

Poor me, poor all mama
Pekklesiu

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

錢,邊個想交吖!

陣間拖拖吓唔比,下一季又一次過2400+2400=4800,

始終要比........................

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章

我9月都要比, 通常拖幾耐先會出1st reminder and 2nd reminder.....
好唔想比呀, 正pk.....

首頁

尾頁

跳至