烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我部係Rasonic的焗爐, 每次跟食譜做食物, 跟温度, 但時間比食譜多一倍時間, 蛋糕食譜要焗半個鐘頭, 我就要焗成個鐘都未全熟, 豬肉乾焗半個鐘, 我就要焗一個鐘, 請問應該如何使用, 將d 火調大d, 又好快燒焦.
:-P

禁止訪問

大宅

原文章由 Krymum 於 08-8-26 10:01 發表
我部係Rasonic的焗爐, 每次跟食譜做食物, 跟温度, 但時間比食譜多一倍時間, 蛋糕食譜要焗半個鐘頭, 我就要焗成個鐘都未全熟, 豬肉乾焗半個鐘, 我就要焗一個鐘, 請問應該如何使用, 將d 火調大d, 又好快燒焦. ...

聽講普遍d焗爐溫差都好大架。
由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

別墅

我都係用rasonic, 但無厘個問題.
你試吓call維修部問吓.

原文章由 Krymum 於 08-8-26 10:01 發表
我部係Rasonic的焗爐, 每次跟食譜做食物, 跟温度, 但時間比食譜多一倍時間, 蛋糕食譜要焗半個鐘頭, 我就要焗成個鐘都未全熟, 豬肉乾焗半個鐘, 我就要焗一個鐘, 請問應該如何使用, 將d 火調大d, 又好快燒焦. ...

男爵府

先多謝咁多位的答覆
Mime
我買回來就是這樣, 是我唔識用, 或是有問題, 我想問清楚你的情況, 你跟住食譜做, 例如, cookie, 180度 焗25-30分鐘, 咁係咪, 先預熱, 開上下火, 焗就得, 請問你通常預熱幾多分鐘.
又例如蛋糕, 我用d 深d 個盤, 個cake 厚咗, 咁係咪因為咁, 又需要長d 時間先熟? 唔好意思, 好多問題.

[/quote]

[ 本文章最後由 Krymum 於 08-8-28 17:37 編輯 ]

複式洋房

我自己預熱20分鐘一般都ok, 因為我有放個焗爐溫度計係入面, 所以知道幾時夠爐溫. 以前係d教室有d爐可以差成30度架, 所以一定要有溫度計

複式洋房

原文章由 Jan_Ma 於 08-8-28 06:17 PM 發表
我自己預熱20分鐘一般都ok, 因為我有放個焗爐溫度計係入面, 所以知道幾時夠爐溫. 以前係d教室有d爐可以差成30度架, 所以一定要有溫度計

請問一下 焗爐預熱20分鐘后 將蛋糕或其它肉乾放入
需5需將時間在交 (約5-10分鐘)

公爵府

請問有無人用 'sanyo'的焗爐呢 ? 我好少用的, 係未都係要預熱20min. 先焗食物嫁 ?
請各位指教.
thanks you very very much.

男爵府

原來要預熱成20分鐘架, 可能我預熱得唔夠喎, 咁樣計, 真係要成個鐘頭先做到樣食物出來喎.

原文章由 Jan_Ma 於 08-8-28 18:17 發表

男爵府

我call 咗喇, 佢地話預熱時要將温度比食譜提高, 時間要20-25分鐘, 之後可以跟翻食譜温度. 開咗個門,又會令温度降低十幾度, 要熱翻佢, 就可以. 回家試試先.

原文章由 Mime 於 08-8-28 11:56 發表
我都係用rasonic, 但無厘個問題.
你試吓call維修部問吓.

首頁

尾頁

跳至