影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

無敵珊寶妹報告

挾著『命中注定』的餘威, 諗住開黎睇下有咩睇頭
暫時睇左半集 (因係唔得閒)
男女主角都唔識, 是大家口中的 "B咖"
只有懂得邱澤曾在台灣紅過一陣子, 但近來好像靜了很多

比較有印象是居然是王一飛識演廣東人老闆, 即是女角的爸爸, 和命中注定的二姐鳳嬌

暫時來說是比較胡鬧, 但劇中有些對白是廣東話,
對我們來說又有一點點親切感

將會繼續加入報告

翡翠宮

上校車,
多謝你報料, eee聽完"閩南語"就聽"廣東話".. 台灣人都幾好鍾意玩玩下講廣東話..講得好一點的是楊丞琳, 林志玲, 張信哲, 任賢齊, 可能真是在香港搵過食, 有些講來講去都講不到是, 周杰倫, 最近潘偉柏, 成日想講都講不到, (但他又常常話自己唱廣東karaoke就得) 當然他們台星不太會講廣東話還ok, 香港artists不太會講普通話就出事, tvb班主持個個的普通話真爛, 除了楊詩琦..

昨天見到"命中"的大盒裝dvd有得買了..

水晶宮

原文章由 MagDog 於 08-8-28 13:38 發表
上校車,
多謝你報料, eee聽完"閩南語"就聽"廣東話".. 台灣人都幾好鍾意玩玩下講廣東話..講得好一點的是楊丞琳, 林志玲, 張信哲, 任賢齊, 可能真是在香港搵過食, 有些講來講去都講不到是, 周杰倫, 最近潘偉 ...

其實台灣人有d 都識講廣東話, 一來佢地好鍾意睇港劇, 早年迷創世紀, 古天樂和羅嘉良在那邊好紅架

二來, 基本上台灣都有好多廣東人, 我以前住既公寓樓下有一家是廣東人, 爸爸是駕的士的, 媽媽也是廣東人, 是早年從香港嫁到台灣, 3個十來歲既子女們, 識聽唔太識講

至於台灣的港式燒味....老實講, 一D都唔好食, 只係有時頂下癮無法架咋

大宅

男主角是張棟樑, 之前佢做微笑pasta, 好好睇

水晶宮

還好……邱澤也沒有走樣…..幾鬼怕台灣男生拍完一套頗紅了後, 成個樣走到不似人形, 曾經F4都有走樣的日子

張棟樑, 個樣有少少似呀Rain, 難怪會找他拍台版的浪漫滿屋

整整看完一集, 有少少胡鬧, 戲中有不少廣東話對白, 頗有親切感, 還有片頭片尾曲, 是大家由細聽到大的情花開和L-O-V-E Love….幾特別

唔….暫時來說, 可以看下去的

水晶宮

台灣仔講咸魚雞粒豆腐煲, 幾搞野

侯爵府

我都睇咗2集,胡胡鬧鬧幾好笑,又成日講廣東話,
不過我實在唔得孫無敵果種萬迷同跳舞....

水晶宮

原文章由 hola 於 08-9-2 14:31 發表
我都睇咗2集,胡胡鬧鬧幾好笑,又成日講廣東話,
不過我實在唔得孫無敵果種萬迷同跳舞....

不能否認有些場口係頗胡鬧
孫無敵 (張棟樑) 跳那種舞又真幾難頂, 他本身是個乖巧男生
要他這樣子洒帥, 他好像不是這種type, 可能劇組們就要他突破這框架

值得一題, 演珊寶哥哥那位, 做得幾好啊
本來對此劇沒有甚麼期望, 但現在期望睇第三集囉

侯爵府

做珊寶哥那位來頭不少架,
近年人氣急升主持
佢叫梁赫群,
佢同黃國倫都係上"康熙來了"之後紅起來,
原先佢係製作人,不過佢主持比製佢更紅。

原文章由 上校車 於 08-9-2 14:52 發表

不能否認有些場口係頗胡鬧
孫無敵 (張棟樑) 跳那種舞又真幾難頂, 他本身是個乖巧男生
要他這樣子洒帥, 他好像不是這種type, 可能劇組們就要他突破這框架

值得一題, 演珊寶哥哥那位, 做得幾好啊
本來對此劇沒有甚 ...

水晶宮

原文章由 hola 於 08-9-2 15:08 發表
做珊寶哥那位來頭不少架,
近年人氣急升主持
佢叫梁赫群,
佢同黃國倫都係上"康熙來了"之後紅起來,
原先佢係製作人,不過佢主持比製佢更紅。

謝謝資料, 我無留意添
但見佢做一個外柔內剛既男子, 拿揑得不錯

首頁

尾頁

跳至