自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我收貼有利是冇利是都試過,但女性朋友請就一定有餅咭!

別墅

回覆:講關擺酒,收貼時有冇留意有冇利是?

我有朋友試過收貼裡面冇餅咭,佢同新人講返叫佢要比返封利是先得

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

傳統係男家入利是, 女家入餅卡。(女家屋企人唔派帖, 但有中國唐餅)

不過近年都慶女家餅卡+利是..
而如果又識新郎+新娘, 都可以2樣入晒。

但就一定唔可以女家冇餅卡...

試過我結婚時我C6 派左帖比佢D FD, 但佢D FD要求餅卡, 但我都唔識既..

所以收到帖都要睇下你係邊邊人, 男家定女家...
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

別墅

引用:我有朋友試過收貼裡面冇餅咭,佢同新人講返

原帖由 babylazy 於 15-12-23 發表
我有朋友試過收貼裡面冇餅咭,佢同新人講返叫佢要比返封利是先得
打錯左,係冇派利是,但有餅咭,派貼既係女仔

大宅

我剛收到係得個吉的利是封

珍珠宮

引用:我剛收到係得個吉的利是封

原帖由 HKPluto 於 15-12-23 發表
我剛收到係得個吉的利是封
比個吉封你入人情 講笑姐。

應該係忘記左入錢吧。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

女家派帖要有餅卡(請人食嫁女餅),男女家派帖都應該有利是,係回禮用,可能而家興回禮禮物,所以夾利是入帖掛。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

女家派會有餅咭, 利是

公爵府

帖入面的利是係回禮5利是,有人會在飲宴當晚先派架

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

男爵府

回禮利是唔一定有,試過幾次飲完先回俾我

禁止發言

引用:傳統係男家入利是, 女家入餅卡。(女家屋企

禁止發言

首頁

尾頁

跳至