婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

多謝分享

大宅

jm若想知道我更多經歷,請私訊我,這兒不能說太多

男爵府

wulungcat 發表於 17-3-5 12:33
回覆 cher86 的帖子

請看私訊

可否pm,謝謝!

大宅

wulungcat 發表於 17-3-12 17:08
jm若想知道我更多經歷,請私訊我,這兒不能說太多

你好!可私訊我蔡醫生資料嗎?因近日發現有硬塊,
很驚,想去檢查一下,萬分感謝

洋房

回覆樓主:

你好!可私訊我蔡醫生資料嗎?因近日發現有硬塊,想去檢查一下,萬分感謝

洋房

過來人經驗,我已康復了並渡過了高危復發的5年,因為眼見好多人對呢方面都一知半解,所以係呢度同大家分享下:
1) 乳癌並不是年紀大先會中招,我發現時只有29歲

2) 乳癌並不是一定是有硬塊才是,因我當時是乳腺有不尋常分泌,看過2位醫生都說不盡快做手術遲早也會變cancer,但真正也是開刀後才確認已是原位癌(不幸中之大幸)

3) 抽粗針定幼針係視乎你抽D咩,我2樣都做過,一般抽腫塊以外嘅位置用幼針,吾太痛,好似平時打手臂果重感覺,不用麻醉,但如果抽腫塊以内的東西一定係粗針,正常醫生會打麻醉,confirm左你係咪冇feel先落針,不太痛,但我有朋友試過係冇落麻醉底下用大針,佢話痛到大叫兼喊

4) 其實有硬塊並不需要太擔心,因為好多人都有,水瘤係會時大時細,甚至消失,M前M後照都有分别,相對籖維瘤少D機會縮少,但只要吾係短時間內大左好多,其實係可以共存,我都有十幾粒keep住左,但醫生話冇問題,通常有問題嘅腫瘤邊緣係不完整,有經驗嘅醫生會話你知幾時需要抽,相埋一般醫生都吾會叫你切除良性嘅瘤(我睇過3個私家醫生+政府),因為切完都會生返

5) 其實所謂嘅高危人仕並不是良性腫瘤多,反而係鈣化点多,果D先係高危

6) 但當然有冇硬塊都好,40歲以下最好每年都照下ultrasound,40歲以上加埋照mammogram ,mammogram最主要係照鈣化点,隔年照即可(除非你係高危人仕),因為40歲以下人仕乳房密度會高D,所以照
Mammogram亦好難清晰照到鈣化点,所以保健角度成效不大

7) 至於有人話照 mammogram話痛,有人話吾痛,其實好視乎機重,新機真係不太痛,我果時有手術傷口未好返去照都ok,但照舊機(政府果部),簡直覺得自己好似滿清十大酷刑咁,真係會眼有淚光

8) 做任何手術前最好資詢多2個醫生比意見,因為我當時化驗在有cancer時,一個醫生建議我全乳切除(因佢比較舊派,覺得健康好重要),另一個醫生話因為之前個醫生手術時邊緣切得靚,我只要做電療即可 (因佢較考慮到我心靈問題),當然無論邊一項治療都有佢好處同壞處,但起碼聽完佢地嘅分析,自己可以選擇,有必要時可能要搵埋第3個醫生意見

9) 如果能力許可,我奉勸大家有錢真係買定醫療保險,因為有起事上黎,真係煩少樣野,我不幸中之大幸係有買危疾,但無買醫療,當時因為識人,有好多野可以平D先有能力付擔去私家做,因為當時有排期去睇政府,但到我做晒電療先可以睇一次見政府醫生,可能真係小事都變大事

男爵府

BK Milk勳章

樓主, 可否pm資料..thx

大宅

b_natnat 發表於 18-7-3 12:59
過來人經驗,我已康復了並渡過了高危復發的5年,因為眼見好多人對呢方面都一知半解,所以係呢度同大家分享 ...
你有冇高危因素?我都超聲波照到左邊有個幾mm的, 自己摸唔到, 邊緣清晰, 所以觀察住先, 不用抽針.
但我中好多高危因素呀, 早來經, 又冇生育, 又食過避孕藥, 又冇運動. 好驚中招~~
我已經3x了

洋房

回覆 cargod 的帖子

我最高危嘅因素係發病前一年持續左2、3年因為屋企問題情緒經常好大起落 + 少運動 + 差不多每日外出吃飯,食左好多吾健康嘅野。。。影響荷爾蒙
其實如果知自己係高危人仕,多D注意下自己飲食,做適量運動會好好多

大宅

b_natnat 發表於 18-7-4 18:54
回覆 cargod 的帖子

我最高危嘅因素係發病前一年持續左2、3年因為屋企問題情緒經常好大起落 + 少運動 + 差 ...
我都覺得情緒影響好緊要.所以成日叫自己睇開D.

大宅

回覆 wulungcat 的帖子

可否介紹醫生?收費是否很貴?

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

請問可否pm醫生資料? thanks

子爵府

過來人經驗,我已康復了並渡過了高危復發的5年,因為眼見好多人對呢方面都一知半解,所以係呢度同大家分享 ...
想問下你乳腺點樣不尋常法?我m后左邊乳房脹痛同有“慶“感覺,照完超聲波同mammogram都話正常,但都仲痛

大宅

想問下,如果你係原位癌應該吾需要做全切手術喎,因為原位癌係好小機會擴散,切左個範圍加電療已經足夠,冇乜理由要全切咁嚴重喎⋯⋯

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

可否比醫生資料我嗎,thanks !!

大宅

wulungcat 發表於 16-8-5 11:28
回覆 大妹妹 的帖子

在她醫務所由她親自抽,所以完全不痛。

請提供蔡醫生的資料. 謝謝!

洋房

kaiyui_BB 發表於 18-7-25 19:07
想問下你乳腺點樣不尋常法?我m后左邊乳房脹痛同有“慶“感覺,照完超聲波同mammogram都話正常,但都仲痛
...

有啡色分泌

洋房

laukiki 發表於 18-7-25 22:58
想問下,如果你係原位癌應該吾需要做全切手術喎,因為原位癌係好小機會擴散,切左個範圍加電療已經足夠, ...

(1) 因為位置很近乳頭, 而乳頭冇切除
(2) 因為個醫生比較舊派,覺得有過cancer已屬高危分子,切左可以一了百了

大宅

wulungcat 發表於 16-4-10 16:45
抽幼針1800, 抽粗針2800.

我抽粗針,應是抽兩三個位置,我不太肯定呀

可以pm醫生資料给我嗎?

公爵府

虎到金來勳章

代友請教下,電療大約到第幾次開始覺得有唔舒服?有什麼不適,謝謝。

首頁

尾頁

跳至